Kućni savet - Iskustva i dileme upravnika

Nakon otkaza Gradskom Stambenom naša SZ je sklopila ugovor sa Infostanom da naplata investicionog i tekućeg održavanja ide preko objedinjene uplatnice Infostana (Infostan uzima 12% za ovu uslugu). Na sajtu Infostana u dokumentu Često postavljana pitanja pod tačkom 8 stoji mogućnost da se vlasnik posebnog dela oslobodi plaćanja troškova održavanja odlukom kvalifikovane većine SZ. To nije predviđeno Zakonom o stanovanju, ali to nije prvi slučaj da Infostan ili GS rade nešto što nije regulisano zakonom. Naša SZ nije iskoristila mogućnost da oslobodimo par socijalnih slušajeva ovih plaćanja jer im to ništa ne bi značilo pošto ih izvršitelji inače jure zbog ostalih neplaćenih troškova sa objedinjene uplatnice. Nadam se da naše iskustvo može da pomogne kako da rešite ovaj problem.

Naša SZ bi uskoro trebala da pokrene raskid sa Stambenim.

Zamolila bih upravnike koji su već prošli kroz ovaj proces, da daju preporuke za firme/preduzetnike sa kojima su imali dobra iskustva za hitne intevencije a da se može sklopiti ugovor o održavanju (voda, kanalizacija, struja).

Hvala puno :blush: :smiley:

Stanje elektro instalacija u našoj zgradi (izgrađenoj 1956. godine) je nakon izvršenih merenja ocenjeno kao nebezbedno.
Juče smo zamenili Glavni razvodni orman (GRO) i povezali ga na uzemljenje u skladu sa važećim propisima.
Intreresantno iskustvo.
U sledećoj fazi planiramo zamenu usponskih vodova od GRO do kutija sa osiguračima u posebnim delovima.

2 Likes

Ja vas molim da nam kazete koliko je kostala zamena GRO vasu zajednicu. Mi smo dobili neke neverovatne ponude za to. Moze i u DM. Hvala unapred!

Zamena GRO sa 21 mernim mestom nas je koštalo oko 450.000 RSD (sa uvođenjem zaštitnog uzemljenja u GRO u skladu sa propisima).

Od toga oko 150.000 RSD je sam orman.

Oko 200.000 RSD košta sama zamena ormana i uvođenje zaštitnog uzemljenja u GRO u skladu sa propisima.

Oko 100.000 RSD koštaju administrativni troškovi za tehnički pregled, ispitivanja, merenja i plombiranje.

Ja Vas molim da mi da mi javite koje ste neverovatne ponude dobili.

3 Likes

Poštovana Bubo,
Živim u stambenoj zajednici sa najneprofesionalnijim upravnikom, sa čijom firmom je zaključen ugovor o poveravanju poslova profesionalnog upravljanja. Pokazuje visok nivo profesionalne nekompetentnosti, na mnogo nivoa derogira licencu dodeljenu od PKS, zasad ima opomenu dobijenu od Suda časti i status okrivljenog u krivičnom postupku zbog krivičnog dela falsifikovanja isprave, ali nikako da skupimo 2/3 glasova članova skupštine stanara da ga razrešimo. Juče nas je izvesna osoba koja tvrdi da je profesionalni upravnik i da je zaposlen u pomenutoj firmi mejlom obavestio da naš PU neće biti u mogućnosti da “neki određeni period vodi našu SZ” i stoga ovlašćuje označeno lice da zastupa SZ i da vrši poslove profesinalnog upravljanja.Da li je to u skladu sa zakonskim odredbama i ako nije šta možemo da preduzmemo. Veliko hvala na Vašem odgovoru.

Sara

Poštovanje,

Molim Vas za pomoć i informaciju, da li je smena PU moguća jedino sazivanjem sednice preko upravnika koga želimo da smenimo? Na interentu sam pronašla podatak da se pozivajući se na član 42 stav 2. upravnik može smeniti i davanjem pisanih izjava te se odluka može doneti i van sednice.
Nakon skupljenih 2/3 glasova, odluka se dostavlja Organizatoru upravljanja i zatim se sačeka istek otkaznog roka.
Unapred hvala na odvojenom vremenu!

Poštovanje,obavestite upravnika da želite sednicu za njegovu smenu.Ukoliko je on ne sazove u roku od 10 dana bilo koji vlasnik stana ima pravo da je zakaže.Izjašnjavanje je moguće i preko e- maila i davanjem pisanih izjava.Pisane izjave se potpisuju i neko treba da ih donese na sednicu.Mejl se štampa.Stanari se izjašnjavaju po svim tačkama dnevnog reda.Na istoj sednici možete i izabrati drugog upravnika ili profesionalnog upravnika.Srdačan pozdrav

1 Like

Najlepše Vam hvala na izdvojenom vremenu i ljubaznosti. Puno ste mi pomogli.Svako dobro.

Nema na čemu.Ako vam nešto treba javite se slobodno.Pozdrav

1 Like

Nigde u propisima ne piše da Upravnik treba da izdaje račune. Zamislite situaciju da imate 30+ stanova i da svakog meseca upravnik iz redova stanara vrši izdavanje računa. Upravnik sa druge strane je u obavezi da vodi evidenciju. Problem i kod ovoga je što ako vodi evidenciju o uplatama onda je to stalan posao za koji nije plaćen. Ovo je generalno jedna od zamerki koje imam na postojeće zakonsko rešenje. Sa druge strane profesionalni upravnici u ime svoje firme izdaju redovne račune za naplatu svojih potraživanja. Tu ima zloupotreba koje se odnose na to da oni navedu tekući račun fonda stambene zajednice na uplatnicama pa onda bez obzira na to da li su izvršene uplate za usluge profesionalnog upravljanja u fond zgrade ili ne, oni svejedno mesečno vrše isplatu sa računa stambene zajednice u punom iznosu za svoje usluge za prethodni mesec. Dakle, krnji se investicioni fond zgrade.

Prenosim iskustvo na istu temu. Smenu ćete obaviti traženjem sednice sa temom smene od upravnika, on ako je ne zakaže u roku, onda je saziva bilo koji vlasnik. Prikupite potpise 2/3 za smenu i onda o tome obavestitie PU i registratora u opštini. Međutim, kvaka je da registrator iako ste ga obavestili o tome može da ne donese odgovarajuće rešenje sve dok ne izaberete novog upravnika i o tome podnesete dokaz što je bio u mom slučaju, a i tada se može čekati na rešenje. Za to vreme, koje može trajati i više meseci, PU i dalje naplaćuje mesečno svoje potraživanje kao da ga niste smenili i ignoriše taj proces jer mu nije u interesu, tako da obavezno sprovedite istovremeno i glasanje za novog upravnika.

Za novog upravnika iz redova stanara dovoljno je 50%+ glasova. Valjda se možete oko toga dogovoriti.

1 Like

Hvala, vrlo značajna informacija. Mislila sam da možemo smeniti postojećeg upravnika i izabrati novog u otkaznom roku koji traje minimum 30 dana.

Medjutim, buni me to zašto ste vi morali da predajete dokumentaciju i registratoru. Zar ne obavestite o odluci stanara PU i on na osnovu odluke prosledi dokumentaciju za brisanje iz registra?

Buba poštovanje,

Vezano za prethodni post, molim za informaciju da li sam u obavezi da nakon održane Skupštine SZ, zapisnik sa odlukama o raskidu ugovora i angažovanju novog upravnika prosledim i PU i registratoru u opštini,Ili je dovoljno da o tome obavestim samo PU.

Ps. Sednicu sam zakazala za 29.09.22. zapisnik cu predati isto vece , nadam se da otkazni rok krece od 30.09.22?

Hvala unapred,
Boba

Vi ste u obavezi da tražite sednicu od profesionalnig upravnika.Ako je ne zakaže u roku od 10 dana zakazujete vi i obaveštavate njega,odnosno pozivate ga na sednicu.Na sednici potrebnom većinom razrešavate upravnika i raskidate ugovor sa Organizatorom profesionalnog upravljanja.Zapisnik sa sednice nosite registratoru i niste dužni da ga dostavljate upravniku ukoliko se ne pojavi da on vodi sednicu.Otkazni rok počinje da teče od poslednjeg dana u mesecu,što je u vašem slučaju 30 septembar.On ili ona upravlja još mesec dana.Najbolje bi bilo da na istoj sednici izaberete i novog ili angažujete drugog PU jer vam je tako jednostavnije.Registratori na svakoj opštini rade drugačije te vam je moja preporuka da pozovete registratora na vašoj opštini i pitate.Srećno

1 Like

Morao sam da pošaljem registratoru odluku o smeni a potom i odluku o imenovanju novog upravnika kao i da popunim formulare koje mi je zatraženo. To se dogodilo iz razloga što PU nije želeo-odbio je pod izgovorom da je pandemija da zakaže sastanak sa temom njegove smene, a potom kada smo ga obavestili da smo ga smenili PU je ignorisao odluku pod izgovorom da je on registrovani upravnik te da dok se to ne izmeni on obavlja tu dužnost, a pri tome nije preduzeo ništa da obavesti registratora, kog sam ja kontaktirao i on je od mene zatražio dokaz o smeni ali potom je zatražio i koga smo imenovali. Tu je došlo do administrativnog kočenja, a PU je nastavio da kontroliše tekući račun zgrade i da i dalje mesečno vrši naplatu svojih usluga koje ni ranije nije obavljao. Eto to Vam je iz prve ruke, šta se događalo u našem slučaju. Inače, svakako se može desiti da je na vašoj opštini možda to lakše obaviti pa bi bilo dobro da odmah nađete ko je registrator i da mu se obratite.

Što se tiče daljeg toka, upravljanje zgradama od strane rezidenta vlasnika može biti generalno dobro za Stambenu zajednicu, ali i noćna mora za onoga ko se toga prihvati.

Ovo je delom i iz toga što Upravnik i Profesionalni upravnik su po obavezama gotovo u istoj ravni, jer tu Zakon malo šta ili gotovo ništa ne vidi drugačije, dok sa druge strane Profesionalni upravnik je prepoznat kao neko čije vreme je dragoceno za obavljanje tih istih dužnosti i on tu svoju uslugu naplaćuje, dok Upravnik iz redova vlasnika stanova nema nikakvu nadoknadu, odnosno, on je praktično volonter.

PU ne živi na adresi pa ukoliko postoji neki problem dešavalo se da se ne javlja, ili neko drugi se javlja umesto njega a rešenje problema se odlaže itd, dok Upravnik iz redova vlasnika živi u zgradi i sve komšije ga znaju pa ako nešto nije u redu ili nije nekom po volji on je taj koji može na neki način trpeti od strane svojih komšija.

Sledeći problem je radno vreme raznih službi. Ono je gotovo po pravilu takvo da Upravnik ako je zaposleno lice mora da izlazi sa posla, da troši svoje vreme da rešava probleme zgrade, i tu se ogleda još jedna neravnopravnost položaja Upravnika i PU kome je to posao.

Upravnik je neko ko mora da čita propise, da brine o tekućem računu zgrade pa i ide u banku zbog toga, da prikuplja ponude za radove, da zakazuje skupštine, vodi ih, nosi odluke SZ na overu kod notara itd. Biti upravnik iz redova vlasnika nije za svakoga i neće se tako lako neko i prihvatiti toga, a onda SZ može postati plen za one PU kojima je to samo način obezbeđivanja prihoda.

Postovani, Mozda je to bilo i proslom veku. Mi smo vec 23 godine u 21. veku. Prilagodite se.

Sledeća istina je da JP “Gradsko stambeno” koje naplaćuje usluge za tekuće održavanje i hitne intervencije, u suštini reaguje samo povodom hitnih intervencija, a sve drugo prebacuje da je investiciono održavanje za šta vas upućuje da im tražite ponudu. Oni potom nađu svoje podizvođače i prezentuju njihovu ponudu kao svoju uvećanu gotovo duplo. U slučaju veće investicije, onda daju neku mogućnost plaćanja na recimo 24 rate preko uplatnica JKP Infostan tehnologije (sa kojima su na istoj adresi) i to je to. Ako tražite na šta su trošena sredstva koja im plaćate dobijete neku listu sa nejasnim oznakama i uopšteno, a znate da tokom godine nisu izvršili ništa od tekućeg održavanja. Onda kao Upravnik razmišljate da li da pokrećete raskid ugovora sa njima i da li imate alternativu i kako sve to da uklopite u svoje druge redovne i životne obaveze.