Kućni savet - Iskustva i dileme upravnika

Prilkom predaje prijave za registraciju stambene zajednice nije potrebno priložiti i punomoćje stanara koji su glasali za izbor upravnika umesto vlasnika stana.

Морате имати та пуномоћја и чувати их уз записник са седнице.А ако живите на Чукарици може вам се десити да вам их и траже обзиром да регистратор има своја правила :slight_smile:

1 Like

Koliko sam shvatio, treba da budu dva fonda na jednom tekućem računu, investicioni i fonda za tekuće održavanje. Upravnik je taj koji treba da vodi računa da ne troši pare iz investicionog fonda za tekuće održavanje sem u slučaju hitnih intervencija.

1 Like

To ako nemate ugovor o odrzavanju sa nekom firmom,Ako je to na primer Gradsko stambeno tekuce je onda preko njih.Ostaje nejasno kako ce oni postupiti jer je po novom zakonu tekuce odrzavanje po stanu a investiciono po kvadratu.Za promenu kriterijuma mora da glasa 2/3 vlasnika stanova.A kod njih je tekuce po kvadratu.Kada sam pitala direktora GS sta ce uraditi po tom pitanju,nije imao odgovor.Investiciono je tacno navedeno za sta moze da se koristi.Hitne intervencije mogu iz bilo kog fonda da se plate.Ako tekuce ostane kod GS a investiciono na racun SZ,onda stanari opet moraju imati nekakv dodatni fond za sitnice koje GS ne radi:menja sijalice,cisti sneg…

@Buba, trebaće mi dokumentacija za formiranje Stambene zajednice. Da imam, ako ne uspem da se oduprem pritisku komšiluka i pristanem da se kandidujem. Opšti im je stav - “daj da bude neko naš, da nam ne nametnu nekoga”. Hvala unapred!

2 Likes

@Zdravko Pošalji mi mejl da ti prosledim kako treba da izgleda zapisnik i sve ostaloDa li si ti vlasnik stana?

[email protected], jesam.

Naravno da treba da se kandiduješ. Pobogu…

2 Likes

Pozdrav svima, iščitao sam celu temu nakon što sam izglasan za upravnika moje male zgrade :slight_smile: Dok sam čitao palo mi na pamet, obzirom na to koliko je tema popularna trenutno, čini mi se da ovde ima toliko manjih tema da možda i zaslužuje sopstveni podforum gde bi se upravnici zgrada koji nisu profesionalci mogli međusobno informisati o raznoraznim stvarima. Lupam sad, korisni telefoni nadležnih službi, neke dobre prakse itd. Čisto da bude preglednije a ko zna možda privuče još ljudi na forum. Predložio sam već ovo @axa a on reče da vidim ovde šta ostali misle. Eto, nadam se da moje pismo neće završiti u kanti…

5 Likes

Pa i neki upravnici "profesionalci"su raspolozeni da dele informacije ovde kao i do sada.Inace obaveze "obicnog"upravnika nisu mnogo manje od obaveza profesionalnog.Citajte clan 50 :slight_smile:

2 Likes

naravno da su i profesionalci više nego poželjni, nego sam nekako mislio da su oni ipak koliko toliko organizovaniji od neprofesionalca. a ova tema je super samo nije dovoljno pregledna, na to sam mislio.

1 Like

U svojoj zgradi sam u kucnom savetu 10 godina tako da to sto sam sada i nekakav “profesionalac” me ne menja mnogo.Samo sam imala priliku da za neke stvari vezane za Zakon dobijem odgovore na jednom mestu.Iskustvo iz kucnog saveta mi je itekako vazno jer kolege koje ga nemaju a polozili su ispit su u poprilicnom problemu.Ne zbog neznanja materije,vec upravo zbog nedostatka prakse.

3 Likes

Tražio sam od opštine da mi rešenje o registracji stambene zajednice stigne na kućnu adresu.
Juče su me dočekale dve cedulje, jedna iz opštine, u sandučetu, gde piše da dođem po rešenje u opštinu jer nisam bio prisutan kad je poštar bio. Druga cedulja je bila od pošte gde me isto obaveštavaju da nisam bio prisutan i da me pošiljka čeka u pošti, ova cedulja je bila na vratima od stana.
Otišao sam prvo u poštu i saznao da oni odmah pošiljke vraćaju u opštinu ako nisam zatečen na adresi, nema više kao nekad da me pošiljka čeka pet dana u pošti.
Zatim se uputim u opštinu gde su potvrdili ovu priču da im odmah vraćaju pošiljke ali moja još nije pristigla iz pošte tako da ne mogu da mi je uruče!
Nije me mrzelo da pozovem poresku iz 29. novembra da pitam jel dovoljno odštampano rešenje sa sajta katastra za dobijanje PIBa i naravno dobio sam odgovor da mora original na uvid.
A baš sam lepo isplanirao sve danas da završim…

1 Like

A ti što ne odeš ana.rs ako ti ovde ne valja, verovatno već postoji takav podforum :rofl:
Šalu na stranu, slažem se sve sa tobom, ako ova tema već privlači dosta pažnje treba da organizujemo forum tako da ne bude sve u jednoj džinovskoj temi.
Čestitke na pobedi na izborima za upravnika :clap:

4 Likes

Hajde, ja sam za, samo predložite. A i svaki korisnik može da napravi posebnu temu. :slight_smile:

Prilikom razgovora sa predstavnikom poreske uprave, nismo se razumeli i on je shvatio da još nisam registrovao stambenu zajednicu i obavestio me kako je juče istekao rok i da više ne mogu da je registrujem. Svakakvih ludaka ima. Dosta se šire dezinformacije na ovu temu, primetio sam.

1 Like

Evo ga Zakon i clan 50 vazan za “obicne upravnike” i njihove duznosti.

http://www.pks.rs/SADRZAJ/Files/ZAKON%20O%20STANOVANJU%20I%20ODRZAVANJU%20ZGRADA%20Sl_Glasnik%20104-2016.pdfZAKON O STANOVANJU I ODRZAVANJU ZGRADA Sl_Glasnik 104-2016.pdf (605.3 KB)

1 Like

Na inicijativu @Viktor_Markovic otvarmo ovaj kutak za iskustva i muke (novopečenih) upravnika zgrada. Nadam se da će biti koristan.

5 Likes

Danas sam dobio informaciji u opštini Palilula (Beograd) da će se automatski uz rešenje o registraciji stambene zajednice dobijati i PIB ako prethodno nije postojao.
Mi koji smo na vreme podneli zahteve za registraciju stambene zajednice smo morali da idemo u poresku upravu da podnosimo zahtev za PIB.

@Helena_P , vidiš kako je iskusna vaša predsednica skupštnie stanara što kaze nikad ne valja biti među prvima :smile:

2 Likes

Tako je.Od skoro je sve jednosalterski.Ko nema PIB i maticni broj dobice ga.A od Nove godine bi trebalo da zazivi i elektronska peijava