Tako je.Vi po zakonu imate obavezu da posedujete te podatke.Ukoliko stanari ne žele da vam ih dostave ,vi imate zahtev da ste im poslali.Naš krovni zakon je Zakon o stanovanju i na njega se pozivate.I naglasite im da vi te podatke posedujete kao upravnik i ne smete da ih ustupate nikome bez odluke suda.Tako da budu mirni.Iskoristite priliku i uzmite i hrojeve telefona obavezno jer kada se nešto hitno desi trebaće vam.Pozdrav
Kućni savet - Iskustva i dileme upravnika
Hvala puno na odgovorima. Imam jos jedno pitanje… Kod nas u zgradi je pre nekoliko godina uveden tada Kopernikus, sada je preuzeo Telekom, i u zgradi i na krovu se nalaze njihovi kablovi i kutije ali niko od stanara nema informaciju ko je njih tada pustio u zgradu niti im dozvolio sve to. Interesuje me da li ja kao upravnik zgrade treba da pravim ugovor sa njima i da li oni nama trebaju da placaju zakup za koriscenje naseg prosora, ako treba po kom osnovu? Hvala unapred i puno. Novi sam upravnik, nisam se susretala sa svim ovim stvari pa mi svaka informacija mnogo znaci…
Ne možete uraditi ništa retroaktivno.Na žalost tada im nije ni bilo potrebno odobrenje da bi uvodili kablovsku.Oni plaćaju nadoknadu u zgradi gde imaju čvorište.Ukoliko nije u cašoj zgradi sam prolazak kablova kroz zgradu ne plaćaju.A i da vam plaćaju neku sumu vi onda morate da imate knjigovodju da vam uradi poresku prijavu jer to se smatra prihodom,a SZ je formirana kao neprofitna organizacija.
Pozdrav svima,
novoizabrani sam upravnik zgrade iz redova stanara. Uskoro cu imati prvu sednicu. Interesuje me na koji nacin organizujete elektronsko glasanje?
Hvala unapred
Postovana Buba veliki pozdrav i jedno pitanje i od mene da li znate koliko meseci neplacanja treba proci da bi se dotični komsija neplatisa prijavio inspekciji i kako to onda oni funkcionišu cuo sam da mu daju neki rok za koji treba da plati a ako ni onda to ne uradi sta se onda desava…placa valjda neku kaznu a ako ni nakon toga ne odradi placanje sta onda biva…zaista ne BiH voleo da dodjemo do nekog suda zbog toga mislim da bi to bilo previse.Unapred zahvalan
Glasanje elektronskim putem u našoj SZ se vrši na taj način što prethodno pisanim putem od vlasnika posebnih delova pribavim podatke o e-mail adresi na koju žele da dobijaju obaveštenja o radu SZ i da iznose svoje stavove I izjašnjavaju se u vezi istih. Ubuduće sva obaveštenja dobijaju elektronskim putem I istim putem dostavljaju svoje primedbe, predloge I glasove.
Kada od istih zahevate da se izjasne “glasaju” važno je da pitanje bude vrlo jasno (Primer):
Da li ste saglasni sa predlogom odluke skupštine SZ : Da se raskine ugovor sa firmomNN za pružanje kojekakvih usluga”?
Odgovor vlasnika posebnog dela bi trealo da bude tekođe jasan:
Saglasan sam sa predlogom odluke “Da ……” Vlasnik posebnog stana broj xx, ime I prezime”.
Naše iskustvo:
Od početka epidemije ne praktikujem “ klasične sastanke-sednice ” ukoliko procenim da to može da nanese štetu zdravlju nekom od članova SZ (od kojih je 9 od 13 u rizičnoj kategoriji) za šta bih snosio ličnu moralnu I krivičnu odgovornost.
Pravni osnov:
Član 42, Prvi stav nakon tačke 19:
„Skupština stambene zajednice odlučuje na sednici, ali se odluke mogu donositi i davanjem pisanih izjava van sednice“.
Član 44, Stav 4:
„Vlasnik posebnog dela može glasati i pisanim ili elektronskim putem, u kom slučaju se za potrebe izračunavanja kvoruma smatra da taj član stambene zajednice prisustvuje sednici“.
Napomena: Poseban pristup bi trebalo imati gde Odluke koje se donose a mogu naneti štetu vlasnicima posebnih delova.
U tom slučaju je vrlo bitno da se vlasnici posebnih delova izjašnjavaju i za i protiv. Ukoliko se desi šteta za koju je odgovoran upravnik i SZ kao pravno lice (većina koja se za to izjasnila), oni koji su glasali za snose odgovornost.
Hvala na ovako opsirnom odgovoru, puno znaci
Jos me jedna stvar zanima, dogovorili smo se da preko objedinjene naplate placamo tekuce i investiciono odrzavanje, i da se ta sredstva prebacuju na nas racun. Na minimalnu cenu sam dodao 12% koje infostan uzima i vecina se slozila da to placa.
Zanima me da li je potrebno infostanu dostaviti cifru koliko svaki stan treba da plati za investiciono ili ce oni to izracunati jer vec znaju koje su kvadrature stanova?
Nakon nekog vremena planiramo da raskinemo ugovor sa GS.
Pozdrav
Potrebno je da (profesionalni) upravnik Infostanu podnese zahtev sa navedenim iznosima (tekuće održavanje fiksno, a investiciono po m2). Pošto Infostan ima kvadrature stanova, sami će izračunati iznose za koje treba zadužiti stanare.
Hvala Aleksandre na odgovoru.
Ono što sigurno možete uraditi je da kontaktirate Telekom, postavite im pitanje o vrsti opreme koja je ugrađena i da li ista troši zajedničku struju. Ukoliko je to slučaj, imate pravo da tražite, da Telekom na račun stambene zajednice mesečno uplaćuje iznos za struju koju potroše. Naravno, za ovo je potrebno, da prethodno bude potpisan ugovor kojim se regulišu ovabeze i prava ugovornih strana. Provajderi za ovakve slučajeve imaju tipske ugovore.
Minimalna cena koju “naplaćuje Infostan” u ime GS je cena koju cete vi da placate samo za tekuće održavanje, i po mom iskustvu ćete da bacate te pare u bunar bez dna.
U tu cenu nije uključeno i investiciono održavanje čiji je minimalni iznos određen odlukom skupštine grada: :https://www.paragraf.rs/propisi/odluka-o-minimalnoj-visini-iznosa-tekuceg-odrzavanja-zajednickih-delova-zgrada-visini-iznosa-naknade-u-slucaju-prinudno-postavljenog-profesionalnog-upravnika-i-minimalnoj-visini-iznosa.html
Šta je potrebno dostaviti:
https://www.infostan.rs/sr/dokumentacija-potrebna-za-zakljucenje-ugovora
Iznos za tekuće održavanje (TO) može takože da bude obračunavan po m2 ukoliko za tu odluku glasa 2/3 vlasnika posebnih delova.
GS ne naplaćuje minimalni iznos koji je određen Odlukom Skupštine grada nego na osnovu predloga Upravnog odbora GS koji je usvojila Skupština grada. Cena koju naplaćuje za TO je 10,72 RSD po m2 posebnog dela za zgradu bez lifta a 17,12 za zgradu sa liftom:
Oni to zovu održavanje, ali pogledajte na njihovom sajtu šta oni podrazumevaju da bi trebalo da rade, pa ćete videti da ni to ne rade. Tom cenom nije obuhvaćeno niđta što se podrazumeva pod investicionim održavanjem a nije ni obuhvaćemo sve ono što se podrazumeva pod tekućim.
Uporedite sa Pravilnikom iz koji uređuje održavanje zgrada pa ćete se i sami uveriti.
Niste razumeli pitanje koje je postavio Marko1. On nije pitao za održavanje preko GS, nego da sredstva za tekuće i investiciono održavanje preko uplatnica Infostana budu uplaćena na račun sz. Niko nije spominjao GS.
…poz…
Mala korekcija: način obračuna kao i određivanje visine iznosa koje stanari uplaćaju za tekuće i investiciono održavanje na račun SZ je u Zakonu o stanovanju svrstano pod “Pravila vlasnika”, a za izglasavanje ovakvih odluka potrebno je 100% glasova stanara, U praksi upravnici, čak i profesionalni tolerišu 2/3, neki i 50%+1 glasova što je donekle razumljivo, jer je 100% glasova za neku odluku mislena imenica.
Korekcija na Korekciju.
Pročitajte ceo član 63,Zakona, a ne ono što Vam odgovara:
"** Lica iz člana 15. ovog zakona mogu odlučiti da i za tekuće održavanje primene kriterijume za investiciono održavanje, kao i da za investiciono održavanje primene kriterijume za tekuće održavanje, ukoliko se sa tim saglase 2/3 od ukupnog broja vlasnika posebnih delova.**
Želeo bih da skrenem pažnju na jođ jedan aspekt. Nije samo u pitanju zajednička električna energija. Mi naplaćujemo mesečno potrošnjo ZEE instalirane opreme + 20 EUR za smeštaj opreme i razvod kablova po zgradi. Radi se o korišćenju zajedničkih prostorija.
Sastanku je prisustvovalo 18 od 23 stanara,i jednoglasno su odlucili da se preko Infostana na nas racun uplacuje 411 din po stanu za tekuce i 9 din po kvadratu za investiciono,od toga ce 12 % uzimati Infostan za svoju uslugu,pa ce na nas racun dolaziti minimalna propisana cifra. Zapisnik je potpisalo 18 stanara. Ostalo mi je jos da overim odluku kod notara,i da onda predam zahtev za objedinjenu naplatu Infostanu .
Planiram da nakon toga ponovo sazovem sastanak na kom cemo doneti odluku da otkazemo ugovor sa GS koji trenutno imamo i dajemo novac uzaludno, a s obzirom da je otkazni rok 6 meseci ,racunam da cemo za to vreme skupiti dovoljno novca na racunu da mozemo da delujemo ako dodje do neke hitne intervencije.
Grešite.Pravila vlasnika su nešto drugo i ona se prijavljuju pri registraciji SZ.Za promenu odluke o tome da li će se nešto plaćati po posebnom delu ili po kvadrstu se menja 2/3 većinom.
Infostanu dostavljate spisak stanara sa iznosom zaduženja.Pojedinačno.Postavila sam im pitanje da li nekoga možemo izuzeti iz naplate preko Infostana i oni su mi odgovorili da može.Oni se upravljaju po spisku koji im vi dostavite.Skinite potrebnu dokumentaciju sa njihovog sajta @predrags vam je gore postavio link.
Takodje da se posle izbora i poslovi prof upravnika bolje definisu. Tesko je naci kvalitetne prof upravnike.