Ne treba da predajete nikakvu poresku prijavu ako nemate prihod.Ne mogu vam davati savete za angažovanje fizičkih lica.To ipak potražite od nekog knjigovodje.
Kućni savet - Iskustva i dileme upravnika
Citao sam temu i video dosta odgovara na pitanja koja me zanimaju ali opet mi neke stvari nisu jasne. Oprostite sto gusim temu ali mi tumacenje zakona nije bas jaca strana
Zelimo u nasoj zgradi da smenimo PU i da posatvimo novog PU pa bih hteo da skupim sve potrebne informacije i da dobijem odgovor ako je to moguce na stvari koje mi nisu jasne. Da li na toj sednici kada se skuplja 2/3 vazi situacija sa nedostupnim stanarom , 2/3 od 20 stanova koliko ima moja zgrada je 13,333 da li to znaci nam je potrebno 13 ili 14 potpisa stanara? Kada neko od stanara sazove sastanak sa tom temom(ako sam dobro razumeo iz predhodnih rasprava) da li se mora obavestiti sadasnji PU i sta se desava ako on nece da dodje na sastanak?
Nama je jedan stanar otvorio butik u zgradi na 5. spratu sto znaci da njihove musterije ulaze, prljaju, koriste lift, ne zatvaraju vrata zgrade, pogresno zvone na tudje iterfone…i za to sve, stan/butik placa istu cenu svega kao i stanari? To nije normalno!
Infostan za stanove u kojima se obavlja poslovna delatnost naplacuje 100% vecu cenu za stavku “odrzavanje”. Nešto slicno mozete i vi da izglasate i donesete odgovarajucu odluku.
Da li ja sada zbog neke sitne skroz intervencije kako Cu mislila sam da covek kupi taj materijal oko 3000 ruke su 1000 kako cubsa njim sada to odraditi MOLIM ZA POMOC inninace deckonradi u jednoj firmi koja radi te limarske radove kako da to sada izveden placanje
Da biste smenili PU ne mora on da bude prisuta.Obavestite ga mejlom da tražite sednicu sa tačkom dnevnog reda: razrešenje PU.Ukoliko ne sazove sednicu u roku od 10 dana,svaki vlasnik stana ima pravo da sazove sednicu.Tumačenje dostupnih i nefostupnih stanara za izbor i smenu PU nije baš standardizovano.U BG-u u većini opština,ne možete da smenite ni izaberete PU bez 2/3.Nema nedostupnih.Zašto se ne obratite opštinskom registratoru i be pitate ga za proceduru?
Materijal možete da kupite i platite direktno sa računa zgrade.Ili da majstor kupi materijal a vama donese fiskalnini i gotovinski račun koji glasi na vašu stambenu zajednicu.Što se tiče plaćanja njemu to stvarno morate sami da smislite kako jer vas ja ne mogu savetovati da dajete novac na ruke.
Stambena zajednica se slozila da meni plati racune zato sto ne primam platu u vrednosti oko 4500 din da li taj novac koji podignem da sebi platim racune da li to podleže poreskoj nekoj inspekciji? I da li mogu da racuna sz da uplacsjum recimo direktno sa racuna na racun npr za telefon ili struju,ako mozemo da se cuj tel moj br je 0649677423 brze cete mi objasniti molim vas posto vidim da se bas razumete
Verovatno se radi o neregistrovanoj delatnosti.
Ovo su korisni linkovi:
Ukoliko je registrovao delatnost, Skupština stambene zajednice može da donese posebnu odluku za iznose naknada za tekuće i investiciono održavanje, kao i za čišćenje zgrade za vlasnika tog posebnog dela. Iznosi mogu biti veći od iznosa koje plaćaju stanari.
Ne postoji zakonska mogućnost, da Vam stambena zajednica kao fizičkom licu plaća bilo kakve račune (svaka odluka stambene zajednice u tom smislu je protivzakonita), osim ako imate zaključen ugovor o delu, što podrazumeva i obračun poreza i doprinosa. Za svaki iznos koji podignete sa računa stambene zajednice, a pretpostavka je da se radi o manjim iznosima, morate imati fiskalni+gotovinski račun.
Da li neko možda ima tekst Ugovora o čišćenju sa JP Gradsko Stambeno?
Pozdrav svima. Imam jedno pitanje. Naime, ja sam upravnica stambene zajednice iz redova stanara, u zgradi postoji jedan stan u vlasnistvu Vojske koji je dat na koriscenje ali ja nemam informaciju niti podatke koja porodica stanuje tu, isti ne saradjuju, ne otvaraju vrata, ne dolaze na skupstinu niti placaju racune za odrzavanje, i slabo ih i vidjamo. Takodje, u ovom slucaju, ne znam kome da izdam racun i da li ta porodica treba da ucestvuje u troskovima odrzavanja ili racun treba da placa Vojska? Ako neko ima slicnu situaciju pa da mi objasni jer stvarno ne znam sta da radim sa tim stanom a imamo i u planu da ih tuzimo za dugovanje… Hvala unapred.
Tražite od Infostana listing za Vašu stambenu zajednicu. Podaci iz listinga su najmanje nepouzdani. Ukoliko se stan vodi na Vojsku Srbije, potpuno je nebitno ko u njemu stanuje. Isti slučaj je i sa zakupcima posebnog dela zgrade ukoliko je vlasnik fizičko lice. Dužnik je uvek onaj, čije ime je navedeno u listingu i njemu šaljete račune za održavanje.
Infostan ima poseban obrazac zahteva za izdavanje listinga. Zahtev možete poslati elektronskim putem. Listing stiže vrlo brzo.
Pogledajte u katastru nepokretnosti ko je vlasnik i njemu šaljite račune.
A šta ako vlasnik nije prijavio korišćenje komunalnih usluga. U našoj zgradi je to bio slučaj. Vlasnik nije plaćao komunalne usluge od 2007. do 2019. godine jer su računi slati na ime pokojne vlasnice. Posle duge (trogodišnje) borbe sa neradnicima i neznalicama iz Infosrama i Smradske uprave uspeo sam da ga usaglasim sa propisima.
Ukoliko vlasnik/ca više nije među živima, onda se situacija znatno komplikuje, jer nema od koga da se naplati dug. Međutim, naslednik/ca uz stan nasleđuje i dugove (Infostan, EPS, održavanje…), pa u tom slučaju, ukoliko dug nije zastareo, isti može biti naplaćen.
Vrlo čest slučaj je da neko živi u stanu čiji vlasnik je preminuo i ne plaća troškove (osim struje). Takve slučajeve je moguće isterati na čistinu kako navodi predrags, ali uz mnogo papirologije i rvanja sa javnim preduzećima.
U našem slučaju vlasnik je kupac, koji je uknjižio stan. Za 12 godina neplaćanja oštetio je grad za oko 1.500.000 dinara. Na prijavu Infosramu (sa izvodom iz katastra nepokretnosti ko je vlasnik stana) dobili smo odgovor da vlasnik treba da dođe kod njih, donese ugovor i prijavi korišćenje komunalnih usluga (što ovome naravno nije padalo na pamet). Koga interesuje kako se to efikasno rešava neka se javi.
Odnedavno sam upravnik zgrade iz redova stanara.
Imam nedoumicu.
U zakonu o stanovanju i održavanju zgrade, član 50, tačka 6 piše da Upravnik uspostavlja i vodi evidenciju o vlasnicima posebnih delova, vlasnicima samostalnih delova i licima kojima su zajednički ili posebni delovi zgrade izdati u zakup, odnosno na korišćenje po drugom osnovu (za fizička lica ime, prezime i JMBG, a za pravna lica poslovno ime, adresa sedišta i matični broj);
Međutim, prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti pravni osnov za obradu podataka o ličnosti može biti ili zakonsko ovlašćenje ili saglasnost lica čiji se podaci obrađuju (član 8. tačka 1.). U našem zakonodavstvu, prema trenutno važećem stanju zakona, nije dato zakonsko ovlašćenje da se u stambenim zgradama ustanovi spisak stanara, niti je propisano koji se podaci o ličnosti stanara prikupljaju i objavljuju.
Iz navedenog proizilazi da je obrada i objavljivanje tih podataka moguća samo uz pisani pristanak svakog pojedinačnog stanara u konkretnoj stambenoj zgradi.
Koja je po vama najbolja praksa prikupljanja potrebnih informacija o stanarima i da li postaviti istaknut spisak stanara ako se ne dobije saglasnos svih stanara?
Poštovani jedno su podaci koji se daju upravniku,koji po zakonu o stanovanju ima čak i obavezu da ih poseduje,a drugo su podaci koji smeju javno da se iskazuju.Ime i prezime vlasnika stana možete da objavite u spisku stanara samo uz njegovu saglasnost.Na vratima,poštanskom sandučiću,interfonu… mora da stoji broj stana.Ime ne mora.
@Buba to znači da je najbolje da napravim formular koji bih oštampao i podelio stanarima da popune i dostave mi. Da naglasim da su podaci samo za internu evidenciju. Ujedno tražim saglasnost da se ime vlasnika pojavi na istaknutom spisku stanara.
U Vašoj dosadašnjoj praksi, da li je dovoljno da se traže samo osnovne informacije stanara (za fizička lica ime, prezime i JMBG, a za pravna lica poslovno ime, adresa sedišta i matični broj) ili je poželjno da mi dostave joše neke informacije?