Kvorum za održavanje sednice je 50% +1 a odluke se donose sa većinom prisutnih.Tako da 17 glasova jesu dovoljna za donošenje odluke jer 32 glasa su 51%.
Kućni savet - Iskustva i dileme upravnika
Poštovani obzirom da ste verovatno nadogradnja nemate pravo na podrumske prostorije jedino ako ima viška podruma,što verujem da je redak slučaj.Što se vešernice tiče,ona je zajednički deo zgrade i pripada svima.Ustupa se po zakonskoj proceduri tako što se ponudi svim stanarima a onda imaju kriterijumi koji odlučuju.Ako je komšija to dobio pre stupanja na snagu novog zakona o stanovanju i ima odluku stanara,teško da vi to možete pobiti.
Hvala Bubo! Tako mi je i zvučalo kad sam čitao Zakon o stanovanju, ali sam ipak hteo da proverim sa profesionalcima
Sada je sve ipak malo jasnije.U početku nismo mogli da skapiramo da je kvorum za održavanje sednice jedno a odlučivanje drugo.A tek ponovljena sednica i 1/3,pa tri sednice i nedostupni stanari Ajoj zavrzlame
Dobro vece svima. Slucajno sam naletela na ovaj forum, trazeci uplatnice za stampanje racuna stanarima za higijensko odrzavanje zgrade. Ne znam da li je jos aktivan i da li ce se neko nadovezati na moje skromno iskustvo.
Naime, pre dve i po godine sam resila da otvorim firmu za ciscenje zgrada jer sam vec radila na kompleksu i smucilo mi se izrabljivanje za male pare. Jedva sam nakupila nesto zgrada da bih imala za porez i doprinose. Profesionalni upravnici- vecina- ocekuje neku naknadu za to sto vam daju posao. Vec radimo za malu kolicinu novca k na svu muku se i oni ugrade. Nedavno je pocela drugarica da radi sa mnom i jako smo pedantne i vodimo higijenu ali sve prolazi samo nas rad se ne ceni. GS posalje neke firme koje dodju ili ne, oni su placeni te su placeni i bas ih briga. Ukoliko odlucite da raskinete ugovor sa njima oni smisle neki nepostojeci dug koji ne mozete da proverite jer navodno nemaju uvid u te njihove izvode. U jednom momentu sam htela i sama da zavrsim za pr.upravnika jer mi se smucilo to ucenjivanje dacu ti posao ako dignes cenu da imam i ja zaradu. Imam jako dobru firmu za odrzavanje liftova i nije samo na recima, to je samo da proveriteni na svom iskustvu ih sami dalje preporucujete. Isto i od majstora uzimaju procenat. A da investitori daju nekim pr.upravnicima poslove bez dogovora sa stanarima sam imala prilike da se uverim kada su mi samo rekli da nema potrebe da vise odrzavam zgradu jer oni imaju svoje firme.
Drago mi je sto sam naisla na ovaj forum i eto, ako vam svima treba neka pomoc, za ciscenje, liftove, pa i nekog normalnog upravnika za preporuku… I dalje ne verujem da se skupila nekolicina ljudi koji vide nesto dalje a ne samo ono sto im se servira.
Pozdrav svima.
Jel mozete da date neku okvirnu cenu koju naplacujete?
Na primer koja bi cena bila za zgradu 6 spratova, 24 stana, ima lift.
Dobro vece. Naravno. Cena je 300 dinara na mesecnom nivou.
Za zvanicnu ponudu mogu Vam proslediti ponudu na mejl sa tacnom adresom stambene zajednice. Takodje, radimo i masinsko pranje zgrada, po dogovoru.
Društvo ovo nije forum u fazonu kupujem prodajem već mesto gde razmenjujemo iskustva u upravljanju i održavanju zgrada.I pokušavamo da pomognemo jedni drugima.Molim vas da svoje usluge vezane za posao koji obavljate ipak nudite na nekom drugom mestu.Ovaj forum treba da ostane ono što je već godinama.A to je mesto gde delimo iskustva a ne usluge.
Procitah velik broj poruka ovde,sve u svemu moje skromno misljenje je pozitivno. Medjutim neke stvari trebaju da budu realnije i iskrenije jedno je ono sto pise u zakonu a drugo koliko je to sprovodljivo u realnim uslovima.
Poštovani, ne razumem Vaš komentar.
Koje to stvari bi trebalo da budu realnije i iskrenije u porukama koje su ovde (na ovom forumu) napisane? Budite konkretni.
Vaša tvrdnja: “jedno je ono sto piše u Zakonu a drugo koliko je to sprovodljivo u realnim uslovima” je po mom skromnom mišljenju neargumentovana.
Moje pitanje je:
Šta to nije od onoga što piše u Zakonu (Zakonima) nije sprovodljivo u realnim uslovima?
Molim Vas da iznesete argumente.
Da li Mi neko moze molim vas objasniti kakav je to poreski bilans koji stamb zajednica mora podneti i da li možemo komisiji koji je fizičko lice uplatiti naknadu za posao ciscenja bez da mu se uplacacuju samodoprinosi
Naravno radi se o kucnom savetu koji ima upravnika iz reda stanara i koji je se složio sa tom odlukom da ciscenja poveri svom komisiji a ne firmi
Slazem se sa Bubom i istu molim ako moze meni dati odgovor na postavljeno pitanje
Poštovanje,ukoliko SZ ostvaruje prihod ( to nije novac koji uplaćujete za održavanje) i samim tim i profit onda ona nije više neprofitna organizacija i mora da ima knjigovodju koji će uraditi poresku prijavu.To znači ako nešto izdajete u zakup ili vam plaćaju za antene na krovu,vi više niste neprofitna organizacija.Ali ukoliko razlika izmedju prihoda i rashoda ne prelazi 400 000 dinara ne plaćate porez na dobit.Poresku prijavu svakako predajete.Dakle,ukoliko imate eksterne prihode,trošite pare ili ćete platiti porez.
Poštovanje,ne možete plaćati uslugu fizičkom licu sa računa stambene zajednice bez valjanog osnova.Dakle morate imati ili ugovor o delu,ili o pp poslovima,ili dodatnom radu… Sve ostalo je rad na crno.A za to ne dajem savete.
Hvala vam puno Buba tako sam i predpostvila uradicemo ugovor o delu sa zenom koja nam je oduvek cistila i to ce biti dovoljno…nego moraju li se neki doprinosi uplacivati penziono,socijalno ili ne ako se sklopi ugovor o delu da li se placa porez na to i ko placa…
Ne ostvaruje zgrada nikakav prihod mi to nemamo nista od toga…da li i onda mora poreska prijava…mi smo neprofitna organizacija…ne izdajemo nista…i Jos jedno pitanje ako BiH angažovala komisiji da nam okreci zgradu da li i sa njim moze ugovor o delu kako BiH mu platila usluge krecenja…hvala vam puno
Sta znaci pp poslovi i da li se placa porez na to…ko placa taj porez stambena zajednica ili…
Plaća se.Sve plaća SZ.I ne znam stvarno koliko vam je to isplativo.Mora knjigovodja to da vam odradi.Na primer ako dajete platu 10 000 na to plaćate državi negde oko 8000. Ali popričajte ipak sa knjigovodjom,ja to nisam.
PP poslovi su privremeni i povremeni poslovi.I na sve se plaćaju porezi i doprinosi.I plaća ih Stambena zajednica.Ali molim vas tražite ipak savet od nekog knjigovodje.