Kućni savet - Iskustva i dileme upravnika

Raduje me da neko gleda na svoj komšiluk tako.To je prava retkost.Svaka čast.Ako ikako mogu da pomognem tu sam.Srećno :grinning:

2 Likes

Pozdrav svima!
Prošle godine, kao novi upravnik, postavio sam par pitanja i dobio vrlo korisne odgovore, pre svega od Bube.
Uveli smo mejling listu za glasanje i obaveštenja i to za našu zgradu od 64 jedinice na Novom Beogradu funkcionise besprekorno. Krenuli smo sa naplatom investicionog održavanja kroz objedinjeni račun Infostana i za sada nemam zamerke. Svakog meseca na račun zgrade legne oko 30.000 din što je prvi korak ka finansijskoj nezavisnosti od Gradskog Stambenog.
Zamolio bih članove Foruma da, ovde ili u direktnoj poruci, podele iskustva koja imaju sa privatnim firmama, a koje mogu da zamene podizvođače Gradskog Stambenog, pre svega za vodovod i kanalizaciju (umesto Rastošnice).

1 Like

Hvala Filipe,drago mi je da smo bar malo bili od pomoći.Što se iskustva sa privatnim firmama za održavanje tiče,i ja bih volela da znam.Pa ako je neko izašao iz programa održavanja kod GS bilo bi lepo da o tome ovde napiše.

1 Like

Postovanje svima na ovoj temi,
Molim za malu pomoc na pp ako je ovde zabranjeno navoditi nazive - koje firme su se pokazale korektne sa cenom i pouzdane za instalaciju interfona u zgradama (tabla, slusalice, rfid sklopka)?

Postojeci je star 22 godine, i osim sto je prevazidjen u tehnologiji, uopste ne radi, potrebna je kompletna obnova tj.ugradnja svega novog. Upravnica sam i pretrazivala sam po netu ali nisam pronasla one koji navode da su im stambene zgrade najcesci klijenti.

Hvala unapred

Pozdrav!
Ja kao upravnik (zgrada od 54 stana) imam dobra iskustva sa malom firmom Modul In (tel. 063 231 794), pre svega sto se tiče cena i poslovnosti.

Hvala Bubo!
Na netu sam pronašao firmu Vodoinstalateri Beograd, koji pokrivaju praktično sve što radi Rastošnica za Gradsko Stambeno, pa ću ih proveriti pri rešavanju vodoinstalaterskih problema u stanovima.

1 Like

Pozdrav svima!
Jedno pitanje za članove foruma koji su izašli iz sistema održavanja kod GS, a u sklopu zgrade imaju poslovni prostor, npr. lokale. GS naplaćuje lokalima preko objedinjene naplate Infostana tekuće održavanje po tarifi koja je mnogo viša nego za stanove. Ako stambena zajednica (koja uključuje i ove lokale) da otkaz GS (šest meseci otkazni rok) i odredi naplatu preko objedinjene naplate Infostana po jedinici posebnog prostora (za zgradu sa liftom min 469 din po stanu ili lokalu), da li i lokali dobijaju istu tarifu kao i vlasnici stanova? Da li lokali treba dodatno da otkazuju neke ugovore sa GS ili moraju da koriste njihove usluge tekućeg održavanja?

Hvala Filipe na preporuci, kontaktiracu ih!

1 Like

Lokali su takodje posebni delovi kao stanovi.Po Zakonu o stanovanju ista je visina nadoknade za stan i poslovni prostor.Naravno GS je “država u državi” i ono ima vlastita pravila i naplaćuje po nevažećem zakonu 4 puta skuplje održavanje lokalima.Lokali ne moraju da koriste nikakve usluge GS posebno,ukoliko SZ otkazuje ugovor sa njima.Mislum da oni posebno plaćaju vodu i odnošenje smeća.Održavanje zgrade se odnosi na celokupnu zgradu,ne na njene pojedine delove.Ali u svakom slučaju proveriti da li se možda lokali nalaze kod Infostana na posebnom spisku.Dešava se da ih vode pod drugom šifrom.

1 Like

Hvala Bubo!
Pre nego što se odlučimo da otkažemo tekuće održavanje preko GS, proveriću kod Infostana kako se računaju lokali. Ako za njih važi Zakon o stanovanju imaće interes da podrže otkaz usluga GS jer će im se troškovi za tekuće održavanje smanjiti.

1 Like

Filipe Zakon o stanovanju kaže koji su posebni delovi: stan,poslovni prostor,garaža,garažno mesto i garažni boks.Pogledaj Odluku grada Beograda o minimalnom iznosu za tekuće i investiciono održavanje i videćeš da je za stan i poslovni prostor propisan isti iznos.

1 Like

Nasa stambena zajednica je raskiniula ugovor sa GS i ja sam pisao vec o tome.

1 Like

Postovani Filipe,

Mi smo raskinuli ugovor sa GS pre dve godine i sami vrsimo naplatu naknada za IO i TO i U (pravljanje). Skupstina SZ donosi odluku o visini naknade za IO i TO i U (pravljanje). Da pojasnim: Skupstima SZ moze doneti odluku da naknada za IO moze biti na nivou minimalnog utvrdjenog iznosa za vlasnike posebnih delova (stanova) a za vlasnike (ili nosioce prava javnog koriscenja) na nivou koji kvalifikovana vecina Skupstine SZ smatra da je adekvatna.
Ukoliko su potrebna dodatna pojasnjenja ili iskustva iz prakse javite se.

1 Like

Poštovani Predraže,

Hvala na korisnim informacijama. Mi smo od početka godine uveli investiciono održavanje koje naplaćujemo objedinjenim uplatnicama Infostana (uzimaju 12% provizije, ali meni je kao upravniku koji ne naplaćuje svoje usluge mnogo lakše nego da jurim nesavesne stanare). Za sada je naplata oko 94%.

U septembru planiramo da damo otkaz Gradskom Stambenom i do tada bih želeo da razgovaram sa firmama koje mogu da obezbede hitne intervencije i kvalitetno tekuće održavanje (pre svega lift i vodoinstalacije). Savet koji sam dobio u vezi sa održavanjem lifta je da nikako ne pristanem na kompletan remont (što je tipično kada se ide preko GS), već da se postepeno radi u skladu sa finansijskim mogućnostima stambene zajednice). Za vodoinstalacije su za sada kandidati Majstori Beograd i Vodoinstalateri Beograd.

Ako imate neka iskustva sa nekom od privatnih firmi, bio bih zahvalan da mi javite, može i u Inbox.

pozdrav,
upravnik sam zgrade, ali ne profesionalni.
komsinica mi je poslala racun za refundaciju troskova za odgusenje dela glavne kanalizacione cevi, kako je naznaceno na racunu.
nije me obavestila o kvaru, vec je sama pozvala majstora koji je izvsio uslugu.
da li je stambena zajednica u obavezi da u ovom slucaju refundira trosak.
hvala vam puno na pomoci.

Poštovani Filipe,

U vezi Vašeg pitanja, mi imamo ugovor sa firmom Brza voda doo (za sada, a nisu isključene i druge firme ubuduće). Predmet ugovora su hitne intervencije, preventivno i korektivno održavanje vodovodnih i kanalizacionih instalacija.

Ono što smatram da biste Vi trebalo da uradite jeste da potencijalnim kandidatima pošaljete zahtev za ponudu za gore navedeno i na osnovu toga odaberete ponuđača koji Vam najviše odgovara.

Isto se odnosi i na liftove (sa liftovima nemam mnogo iskustva jer ih zgrada nema, ali sa principima održavanja imam).

Kao ste naveli da sa JP GS planirate da pokrenete postupak raskida ugovora u septembru, mogao bih da Vam dam nekoliko korisnih predloga šta uraditi do tada.

Ukoliko ste zainteresovani, molim Vas da mi (ako imate) dostavite scan Ugovora koji ima Vaša SZ sa JP GS.

S poštovanjem,

Predrag

1 Like

Poštovani Predraže,

Hvala na odličnim savetima! Pored firme Brza voda, zahtev za ponudu ćemo verovatno poslati i firmama Majstori Beograd i Vodoinstalateri Beograd.

Nažalost dokumentacija koju sam preuzeo od prethodnih upravnika ide unazad samo oko 20 godina i ne sadrži kopiju Ugovora sa JP GS. Pretpostavljam, pošto zgrada datira iz 1966. godine, da je taj Ugovor sklopljen dosta davno. Bio bih Vam zahvalan ako možete i bez Ugovora da mi date korisne predloge šta uraditi pre otpočinjanja postupka raskida Ugovora.

S poštovanjem,

Filip

Poštovani Filipe,

Predlažem da po ovim pitanjima ubuduće komuniciramo direktno, a ne preko foruma. Molim Vas da mi se (ako se slažete) javite na moju ličnu e mail adresu sa svoje e mail adrese.

S poštovanjem,

Predrag

Pozdav svima,nova sam na forumu .Interesuje me da li neko slucajno zna ili je imao slucajnu situaciju u zgradi,zgrada ima potkrovlje koje je sazidano 93 gde su 4 stana ,da li li mi imamo pravo na podrumske prostorije?i stanari su izdali komsiji zajednicke prostorije vesernice gde nama nije ponudjeno da mi iznajmimo kada vec nece da nam ustupe na koriscenje ,koja mi imamo prava ,kome da se zalimo ako imamo prava na zajednicke prostorije?

Pozdrav svima! Želim prvo da se zahvalim Bubi i Predragu na korisnim savetima u vezi sa upravljanjem stambenom zajednicom. Jedno pitanje u vezi sa računanjem proste većine pri glasanju. Naša stambena zajednica ima 63 dostupna člana, za 2/3 većinu je potrebno 42 glasa, a za kvorum 32 glasa (skupljaju se elektronski i direktno). Ako imamo kvorum od 32 glasa, da li je 17 glasova dovoljno za prostu većinu (bar tako piše u Zakonu o stanovanju, član 44)? Izvinjavam se ako je na Forumu već bio odgovor na ovakvo pitanje.