Kućni savet - Iskustva i dileme upravnika

Pozdrav svima, pre neki dan sam zvanično upisan kao novi upravnik stambene zajednice iz redova stanara, i nakon 3-4 dana, mi stiže ponuda od Gradskog stambenog za sanaciju krova u iznosu od 2.800.000 rsd!! Ili u proseku 2300 dinara po stanu na 21 meseca. Niti znamo ko je podneo zahtev za to, a tek što je ponuda krajnje nekorektna i ogromna! Da li je neko imao iskustva sa njima vezano za sanaciju krova ili je to uradio preko neke druge privatne firme?
Hvalaa.

A gde to piše?

Advokatska tužba 3000 ,toliko su i sudski troškovi otprilike.Ne znam kakva je situacija ako ide izvršiteljima.Nemojte se zavaravati oko roka zastarevanja.Ovo nije komunalni dug u ne zastareva za godinu dana kao što mnogi misle.Nije ni povremeno dugovanje pa da zastari za tri godine.

2 Likes

Poštovani da li zna neko neku firmu koja bi ovo možda otkupila.Nisam ni tačno siguran šta je u pitanju. Stariji stanari kažu da je to nekadašnji sistem za omekšava je vode koji je trajno ugašen kada je vešernica pretvorena u stan. Pored se nalaze i dva motora

Unapred hvala

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada,član 60.

Poštovana Buba,

Pitanje nisam postavio jer to ne znam gde to piše, već da bih otvorio diskusiju i ukazao na problem koji mnogi upravnici zanemaruju ili ga nisu svesni.

U članu 60 Zakona piše: Održavanje zgrade se može ugovorom poveriti pravnim licima ili preduzetnicima koji se bave poslovima održavanja zgrade“. Jasno je navedena množina.

NE POSTOJI NI JEDNA JEDINA FIRMA U BEOGRADU KOJA POKRIVA SVE ELEMENTE TEKUĆEG ODRŽAVANJA U SKLADU SA Pravilnikom o vrsti, obimu i dinamici aktivnosti tekućeg i investicionog održavanja zgrada i načinu sačinjavanja programa održavanja, kojim je uređeno pitanje održavanja zgrada.

Šta mi imamo u praksi? Većina stambenih zajednica ima zaključene ugovore sa JP Gradsko stambeno (u daljem tekstu JPGS), kome vlasnici posebnih delova plaćaju za tekuće održavanje 10,72 ili 17,12 dinara (za zgradu sa liftom). Upravnici koji misle da su ugovorom sa JPGS rešili pitanje tekućeg održavanja su u velikoj zabludi .

Gore navedenim Pravilnikom jasno je definisano šta predstavlja tekuće održavanje. Navešću nekoliko primera onoga što JPGS ne radi a spada u tekuće održavanje:

Održavanje protivpožarne opreme i instalacija (u većini Ugovora to im je i ugovorna obaveza). Pregled se prema važećim propisima vrši 2 puta godišnje.

Održavanje sistema tehničkog obezbeđenja (video nadzor, interfon i sigurnosna rasveta).

Pregled se prema važećim propisima vrši jedanput godišnje.

Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, jedanput godišnje.

Provera stanja zajedničkih delova zgrade u Pravilnikom definisanim periodima itd.

To znači da za sve navedene elemente od vlasnika posebnih delova morate uzimati dodatni novac za tekuće održavanje.

Naša stambena zajednica je raskinula ugovor sa JPGS i sama bira firme sa kojima sklapa ugovore za tekuće održavanje i hitne intervencije (sa jednom firmom za održavanje PP opreme i aparata, sa drugom za održavanje sistema tehničkog obezbeđenja, sa trećom za održavanje zajedničkih elemenata vodovoda i kanalizacije, itd).

1 Like

U propratnom aktu Gradskog stambenog moralo bi da piše na osnovu čega Vam šalju tu ponudu.

Mi smo (na naš zahtev iz marta 2017. godine) dobili sličnu ponudu u februaru 2018. godine (na iznos 2.183.000). Krov je oko 400m2 a pokrivač je salonit. Loše strane ponude su: cena je previsoka i vezuju stambenu zajednicu na 5 godina.

Iskustva sa Gradskim stambenim su bila veoma negativna pa smo raskinuli ugovor 2019. godine.

Programom održavanja za 2021. godinu predvideli sređivanje krovnog pokrivača i planirali za to 600.000 dinara.

U toku smo traženja firme koja će izvesti radove.

1 Like

U potpunosti se slažem sa vama.Ono što Stambeno neće nigde da kaže jeste da oni trenutno pokrivaju uglavnom hitne intervencije.Evo najnovijeg bisera.Za zgradu sa 17 stanova ponuda za ugradnju šifratora je 43.741,50 dinara.

1 Like

Bravo Buba! Samo konkretne informacije mogu nešto da promene.
Naša zgrada (14 stanova) je u maju 2019. godine ugradila šifrator uz isporuku 14 RFID privezaka (za svaki stn po 1). Cena je bila 12.143,96 dinara.
Obzirom da u zgradi ima 29 stanara, za nedostajućih 15 RFID privezaka stanarima smo obezbedili da se izrade po ceni od 50,00 dinara komad (750,00 RSD).

1 Like

Pozdrav društvo, tako je, izuzetno su skupi i bezobrazni. Evo upravo sam dobio ponudu za “ispunu fasadnih spojnica od osmog do četvrtog sprata (ne vertikali ugroženih stanova broj 8, 40, 52) za račun stambene zajednice”. Ponuda iznosi 183.794,16 dinara!!! U 2 rate na mesečnom nivou po m2 stana iznosi 25,85 dinara. U suštini po stanu nije strašna cifra, ali me zanima da li ste imali iskustva sa ovakvim stvarima i da li to može neko drugi da uradi umesto njih, verujem mnogo jeftinije?! Ako imate nekog izvodjača tih radova molim vas javite mi. Hvalaa.

Inače, RFID čitač i 120 komada ja sam platio 17.000 dinara. A GS sam čuo da naplaćuje to minimum 45.000 dinara, što je i kod Bube bio slučaj.

1 Like

Na portalu DaiBau.rs postavite opis onoga šta želite da vam se uradi u zgradi (ili zahtev za ponudu) i dobićete u vrlo kratkom roku ponude ili zahteve zainteresovanih firmi da izađu na mesto i tačno utvrde šta Vam je potrebno. Moja iskustva od petka (19.02.2021.), kada sam pokušao da preko DaiBau.rs dobijem ponude za zahtevane radove su “IZNAD OČEKIVANJA”. Od momenta postavljanja zahteva na portalu do dobijanja odziva od zainteresovanih strana (firmi) nije prošlo ni dva dana. OVO NIJE MARKETING, probajte i ako ne budete zadovoljni objavite, NE KOŠTA NIŠTA.

2 Likes

Predraže pokušao sam preko DaiBau 2 puta već, medjutim još nisam dobio odgovor. Sačekaću još malo.

Da li ima neko savet vezan za raskid ugovora sa gradskim stambenim i prelazak kod nekoga drugog na tekuće održavanje? I kod koga bih mogao da predjem na tekuće održavanje?

Hvala najlepše.

U vezi raskida sa JPGS savetujem sledeće (jer smo mi uradili na taj način):

1. Da li imate kopiju ugovora sa JPGS? Ako nemate, tražite da Vam dostave (overenu kopiju).
    Ako imate: Proverite da li imaju obavezu da Vam dostave finansijski izveštaj za zgradu (stambenu zajednicu).
    Ako imaju tu obavezu: Zahtevajte da Vam dostave (ako to već niste) „izveštaj o stanju sredstava koje je stambena zajednica uplatila za održavanje po Ugovoru, a nisu utrošena za održavanje iste“.
  2. Ako već niste otpočeli, otpočnite naplatu NAKNADE ZA INVESTICIONO ODRŽAVANJE I UPRAVLJANJE) OBAVEZNO NA TEKUĆI RAČUN STAMBENE ZAJEDNICE od vlasnika posebnih delova (potrebna Vam je odluka Skupštine…).
    Napomena: Upravljanje je zbog troškova koji su vezani za upravljanje a ne samog upravnika, npr. papir, potrošni materijal, troškovi bankarskih transakcija itd .
    U tom slučaju prikupljena sredstva možete koristiti za hitne intervencije, investiciono održavanje i upravljanje.
  3. Kada na računu budete imali oko 100.000 RSD imate fond za reagovanje na hitne intervencije.
    Napomena: otkazni rok u Ugovoru sa JPGS je 6 meseci ako nije drugačije napisano u Vašem. Za to vreme oni imaju obavezu da reaguju na Vaše zahteve za hitnim intervencijama.
  4. Tada možete da podnesete zahtev JPGS za raskid ugovora (jer nakon isteka ugovora možete da naplaćujete od vlasnika posebnih delova i naknadu za tekuće održavanje).
    U vezi izbora firme koja bi Vam radila tekuće održavanje, ja do sada nisam našao niti jednu koja pokriva sve ono što zahteva Pravilnik o …itd. ALI NE ZABORAVITE DA UZ TEKUĆE ODRŽAVANJE UGOVORITE I HITNE INTERVENCIJE!
    Moj savet je naći najpovoljnijeg i najsposobnijeg ponuđača za svaki element održavanja.
    Primeri iz prakse je:
    JPGS ima ugovornu obavezu da na zahtev na hitnu intervenciju reaguje u roku od 48 časova.
    Na prijavu prodora vode u stan pod krovom (ugrožavanje bezbednosti i zdravlja ljudi) odziva na prijavu nije bilo. Pošto nije bilo reakcije od strane JPGS, nakon 48 časova smo se sami organizovali i rešili problem. JPGS je reagovalo posle 6 meseci i poslao nekog mučenika da VIDI O ČEMU SE RADI???
    Za hitne intervencije i tekuće održavanje (vodovod i kanalizacija) mi imamo ugovor za odziv na kvar, zagušenje u roku od 2 sata. DVA SATA I DVA DANA JE DRASTČNA RAZLIKA.
    Na kraju savet: USE I U SVOJE KLJUSE.

Imam nekoliko pitanja, a najpre ću vam opisati situaciju.

Imamo komšiju koji je upravnik.
Tokom vremena smo shvatili da je težak za saradnju, sve radi na svoju ruku, bez odluke skupštine stanara, iako na sastancima diskutujemo o problemu.
Kada je stvar prevršila meru, organizovao sam sastanak kome on nije želeo da prisustvuje. Na njemu je bilo više od trećine stanara. To su uglavnom stanari koji žele da učestvuju u radu i odlučivanju. Ostatak čine (većina) ljudi koje to uopšte ne zanima (a deo su podstanari).

Šta je potrebno za smenu postojećeg upravnika? U zakonu je to dosta nejasno. Da li je dovoljno da se posle tri sednice ostvari kvorum prisutnih stanara ili je potrebno da se skupe potpisi više od polovine stanara za novog upravnika?

Hvala unapred.

Nije Skupština stanara nego Skupština stambene zajednice .

Ono o čemu Vi diskutujete na Skupštini stambene zajednice trebalo bi da bude korisno, ali to možete da okačite…

Ono što je rezultat rada Skupštine stambene zajednice je Odluka Skupštine stamben zajednice . Kada Skupština donese odluku kvalifikovanom većinom POSTUPAJTE PO NJOJ.

Za odluku o izboru (novog) Upravnika iz redova stanara je potrebno više od 50% glasova vlasnika posebnih delova u Vašoj stambenoj zajednici. Ukoliko to obezbedite, završili ste posao.

Ako nešto nije jasno, slobodno pitajte.

Postovani,
zanima me ovaj slucaj.
Zgrada ima 2 ulaza. Svaki ulaz ima svoj kucni savet i svog upravnika.
Kad se nesto popravlja u jednom ulazu (u ovom sucaju oluci), dal to placaju i stanari drugog ulaza. Radove radilo Gradsko stambeno, naplacuju preko uplatnice infostana.

Ne mogu oni vama naplatiti popravku oluka druge zgrade bez obzira što ste dva ulaza.Ali obzirom da to radi Gradsko stambeno nije ni važno.To ide iz zajedničkog fonda svih nas.

Tražite pisanim putem da se održi sednica za njegovu smenu.Ukoliko je ne zakaže u roku od 10 dana onda bilo koji stanar može da zakaže sednicu.Okačiti obavezno poziv za sednicu u holu (vreme,mesto,dnevni red,ko zakazuje) i onda ukoliko se ne pojavi 51posto zakažete ponovljenu sednicu za 3 dana sa istim dnevnim redom.To je ponovljena sednica i treba da joj prisustvuje 1/3 vlasnika.Od toga 1/2 treba da glasa ZA i to je to.Obavezno da se potpišu prisutni.Inače vlasnici mogu da se izjašnjavaju i mejlom.Ili da idete na 3 ponovljene sednice i utvrdite nedostupne stanare Samo dobro vodite Zapisnik.

Izvinjavam se Buba, ovde je problem da li su dva ulaza u istoj zgradi registrovani kao dve ili jedna Stambena zajednica.
Ukoliko su registrovani kao dve Stambene zajednice Vi ste u potpunosti u pravu.
Ukoliko su dva ulaza registrovana kao jedna stambena zajednica onda se troškovi dele na jednake delove. NARAVNO, AKO JE ZAHTEV PODNET NA ZAKONOM PROPISAN NAČIN I POTVRĐEN ODLUKOM SKUPŠTINE STAMBENE ZAJEDNICE.

1 Like

Pozdrav!
Potrebno nam je tumacenje recenice iz clana 41. Zakona o stanovanju i odrzavanju zgrada. Naime, u procesu smo smene prinudnog upravnika i znamo da je potrebno 2/3 stanara da se izjasni o tome.
Imamo problem sa jednim stanom u kojem zivi zasticena stanarka, odnosno to se sada vodi pod statusom Zakupca na neodredjeno vreme. Zakon je vrlo precizan u smislu ko ima pravo glasa, medjutim postoji 5 tacaka u Clanu 42 (1, 2, 4, 12 i 18) u kojima jedino vlasnici stanova imaju pravo da se izjasne.
U Clanu 41, ima sledeca recenica: Izuzetno od stava 4. ovog člana zakupac na neodređeno vreme stana u javnoj svojini ima pravo da učestvuje u radu skupštine, odnosno upravljanju i obavezan je da snosi troškove održavanja i upravljanja zgradom.
Pitanje je sledece, da li ona ima pravo da odlucuje o smeni i izboru Upravnika zgrade kao i visini naknade za investiciono odrzavanje zgrade?

Hvala unapred