Kućni savet - Iskustva i dileme stanara

Mi smo kao zgrada u garantnom roku od dve godine prijavili sve nedostatke uključujući propuštanje vode na krovu, vlagu i prodiranje vode u podzemnoj garaži. Investitor, kao i izvođač radova, radili su na rešavanju svih priavljenih nedostataka, ali nijedan nedostatak nisu otklonili. Mazali su nešto po garaži, imali radove na krovu, ali problem nije rešen niti ja vidim da oni zaista imaju volju da to stvarno reše. Na primer na među spratu gde je otpao malter od vlage oni su došli i samo popunili rupu i posle dva meseca na istom mestu je opet otpao malter.

Raditi na podrazumeva i otkloniti nedostatke. Očigledno nisu otklonili uzroke vlage, curenja itd. Neka se malo bolje potrude. Ne odustajte.

1 Like

Nedostaci nisu otklonjeni od 2021. godine. U našem slučaju to se baš odužilo. Zato me interesuje da li neko može da mi da neki savet. Kako “motivisati” Investitora da ozbiljnije pristupi rešenju problema? Koliko bi bilo efikasno angažovati građevinskog veštaka…advokata? Da li problem može da se prijavi građevinskoj inspekciji i da li bi to bilo bolje rešenje?

1 Like

Prvo razjasnite pitanje “Vi ste kao zgrada”? U vašoj zgradi je pravno lice Skupština stambene zajednice. Koja je relacija između “mi smo kao zgrada” i Skupštine stambene zajednice?

Izvinite, možda sam se pogrešno izrazila jer ja sam stanar u zgradi a ne profesionalni upravnik i ne baratam terminima. Ali da li je zaista neophodno da se u toj meri precizno izražavam kako bi problem bio shvaćen i kako bih dobila savet? Smatram da je suština problema jasna, ako mogu da dobijem savet super… Mislim MI kao komšije Mi kao Skupština stanara zajedno sa upravnikom koji je takođe iz redova stanara i sam je činimi se u nedoumici šta da radi. Zato sam i postavila pitanje ovde nadajući se da ću dobiti pomoć. Iskreno se nadam konkretnom odgovoru na ranije postavljena pitanja, i zamolila bih bez daljih prozivki ukoliko sam bilo šta pogrešno napisala. Kako rekoh, problem je jasan. Skupština stanara je zajedno sa uravnikom prijavila sve nedostatke na zgradi u garantnom roku od 2 godine kao i probleme sa vlagom, investitor je slao majstore , ali problem od 2021. do danas nije rešen. Kako postupiti prema Investitoru, šta raditi u ovakvoj situaciji?

Ja nisam profesionalni upravnik. Onaj ko ne zna a ljuti se zbog dobijenog odgovora može samo da se ljuti na sebe.
Problem se odnosi na stambenu zajednicu kao pravno lice ako se ono što ste naveli (curenje, vlaga itd) dešava u zajedničkim delovima zgrade. Tada je u nadležnosti uptavnika.
Za ono što se dešava u stanovima potrebno je da vlasnici posebnih delova, stanova ili poslovnog prostora, reaguju i tuže investitora.
Za početak zapretite investitoru da ćete podneti tužbu protiv njega…
Pročitajte pažljivo vaše kupoprodajne ugovore i nađite dobrog advokata.

3 Likes

Dobar dan. Nova sam na forumu. Bila bih zahvalna, ako neko može da mi pojasni da li
upravnica prinudno postavljena 12.7.2023. ima pravo na naknadu za ceo 7-mi mesec ili
samo na period od kada je postavljena, pa do kraja meseca. U ovom slučaju to je 20 dana
od 12.7.2023. do 31.7.2023.
Unapred hvala

Ja bih pitala one koji su je tu postavili, pretpostavljam da ju je Opstina poslala.
Ili pisite direktno:
https://stanovanje.gov.rs/latinica/kontakt.php

Nova sam na forumu, pa se nadam da ću dobro postaviti pitanje. Upravnik u zgradi u kojoj živim, izabran iz redova stanara, do sada za 4 godine nije dostavio nijedan plan rada, nijedan finansijski izveštaj, račun je otvorio tek posle 3 godine od osnivanja i to tek posle prijave komunalnoj inspekciji, novac skuplja na ruke od stana do stana, i za ove tri godine ga je držao kod sebe u stanu, a odkad je otvorio račun mi stalno stojimo na oko 200.000,00 dinara, pa mi nešto govori da ne uplaćuje sav novac. Jedino sam ja protiv njega, ostale komšije su ga ovog januara ponovo izabrale. Izgleda da ni komunalnu inspekciju ne interesuje šta se dešava. Imate li vi neki predlog šta mi je sledeće činiti. Hvala unapred

Hvala na savetu. Pokušaću prvo u Opštini, jer su je oni postavili.

Poštovani, dobar dan, molim za pomoć oko rešavanja problematike otvaranja tekućeg računa zgrade.Naime, upravnik iz reda stanara, kojem je ovo drugi mandat, izbegava da otvori račun u Banci i prima i dalje uplate na ruke.
Kako određeni broj stanara odbija da izvrši uplatu na taj način, on preti tužbom
Koji je način da se natera da otvori račun i da li sme uopšte da prima novac na ruke?
Unapred hvala!

Ovo su tačke Zakona o stanovanju…koje se odnose na tekući račun stamnebe zajednice:

Pojam i pravni status stambene zajednice

Član 16.

Stambena zajednica ima matični broj, PIB i tekući račun.

Prava i obaveze upravnika

Član 50.

1. na osnovu odluke skupštine stambene zajednice o upravljanju sredstvima stambene zajednice raspolaže sredstvima sa tekućeg računa stambene zajednice, u skladu sa propisima kojima se uređuje otvaranje, vođenje i gašenje tekućih računa;

Način plaćanja troškova upravljanja i održavanja zgrade

Član 65.

Vlasnik posebnog dela zgrade iznos utvrđen u skladu sa članom 64. ovog zakona uplaćuje natekući** račun stambene zajednice najkasnije do poslednjeg dana u mesecu za tekući mesec , osim ukoliko ugovorom zaključenim sa licem koje upravlja i/ili održava zgradu nije određeno da se naplata troškova upravljanja i/ili održavanja zgrade vrši uplatom na tekući račun tog lica ili preko sistema objedinjene naplate komunalnih i drugih usluga, u slučaju da je jedinica lokalne samouprave uspostavila takav sistem.

Svaki vlasnik posebnog dela ima pravo da zahteva od upravnika, odnosno profesionalnog upravnika da mu se omogući elektronski ili drugi uvid u stanje i promene na tekućem računu stambene zajednice.

Ukažite mu na navedene tačke i ukoliko odbije da otvori tekući račun prijavite ga komunalnoj inspekciji.

2 Likes

Ne sme da prima novac na ruke, a tužbu može da okači mačku o rep.

2 Likes

Hvala Vam, na odgovoru!

Prof upravnik nam nikada nije dao uvid u promene na tekucem racunu, samo stanje.
Duznike iz 2022 god sam je odlucio da ne juri iako smo mu to trazili. Njegov prethodnik je ostavio karticu dugovanja ali to njega nije zanimalo.

Posle skoro 3 pune godine i 2 profesionalna upravnika SAMO pregled svih izvoda iz banke od otvaranja racuna nam moze pruziti najtacniju info. Kako da dodjemo do tih informacija, kada ce i sledeci prof upravnik reci da je to tajna i ne moze da objavi izvode iz banke, znaci zacarani krug se nastavlja. :face_with_head_bandage:

Ovo može trajno da vam reši problem:
Da skupština SZ donese odluku o izboru blagajnika i definiše njegove obaveze. Da se isti registruje kao ovlašćeno lice za pristup računu u banci.Da se na njegov email dostavljaju izvodi.
Trebalo bi se raspitati u matičnoj banci. Ključno je da se ne preklapaju nadležnosti i ovlašćenja upravnika i blagajnika. Za vas bi bilo najbolje da banka blagajniku šalje samo izvode.

1 Like

Naš PU tvrdi da ne možemo dobiti stare izvode iz banke, samo za poslednje dve godine. One starije - ne jer banka nema mogućnost da nam dostavi. Tražili smo mu i račune dobavljača i izvođača radova za poslednje dve godine ali kaže da on tada nije bio naš Upravnik pa nije u obavezi (prethodni su iz iste firme kao i on). Tu smo u problemu jer plaćamo iste stavke i pored garantnog roka…
Da li je neko od vas imao problem sa kapanjem iz klima uređaja i kako ste to rešili? Napominjem da stanari ne žele da produže creva (do terase ili oluka), ne žele da pomeraju klime, ne žele da odvodna creva vraćaju u stan…šta bi bilo najjednostavnije i najjeftinije rešenje?

1 Like

Nije istina da se ne mogu dobiti izvodi sa tekuceg računa SZ u banki za period duži od poslednje dve godine. Može. Mi smo dobili za period od 8 godina, za toliko smo tačno i tražili da nam dostave izvode.
U pitanju je Rajfajzen banka.

1 Like

Kada je u pitanju upravnik iz redova stanara, da bi primao platu kao nadokandu za svoj rad neophodno je da se donese odluka na skupštini SZ. Tada je potrebno potpisati i ugovor sa upravnikom, recimo o delu ili neki drugi jel ? Taj ugovor upravnik potpisuje kao recimo zaposleni a neko u ime stambene zajednice kao poslodovac zar ne ? Da li taj neko ko u tom ugovoru predstavlja SZ mora biti izabran odlukom na ksupštini SZ i da li taj ugovor između SZ i upravnika iz redova stanara mora biti overen kod notara ?

Još nešto me zanima, kada se na skupštini SZ prezentuju ponude vezane za investicione radove, da li mora biti NAJMANJE TRI PONUDE ?
Koliko sam čuo u novim promenama zakona o stanovanju biće potrebno najviše tri , ali ya sada je još uvek na snazi stari zakon koji nalaže da je potrebno najmanje tri ponude od izvođača ?

Dobar dan, rekoh i ja da se uključim u ovu zanimljivu diskusiju o Stambenim zajednicama. Mariks da odgovorim, ne znam detalje u vezi toga kakav ugovor se sklapa sa upravnikom iz redova stanara ukoliko prima naknadu, ali ću se raspitati kod komšije koji je u takvoj situaciji.

Što se tiče “najmanje tri ponude” to je zapravo tumačenje Člana 55 Zakona o stanovanju i održavanju zgrada koji navodi da:

Pored poslova iz stava 1. ovog člana, profesionalni upravnik vrši i sledeće poslove:

"6) predlaže skupštini stambene zajednice visinu naknade za održavanje zajedničkih delova zgrade i zemljišta na osnovu najmanje tri prikupljene ponude od lica koja se bave održavanjem zajedničkih delova zgrade i zemljišta. "

Dok je predložim izmenama Zakona koje nisu usvojene već godinu dana od strane predlaga to jest nadležnog Ministarstva građevinarstva objašnjeno sledeće:

„Menja se i odredba kojom je bilo utvrđeno da profesionalni upravnik predlaže visinu naknade za radove održavanja na osnovu najmanje tri ponude, a što suštinski nije njegov jedini zadatak u vezi sa radovima održavanja, niti je neophodno uvek nabavljati tri ponude za manje radove koji nisu hitne intervencije, a za neke radove nije ni moguće obezbediti tri ponude na tržištu. Pored toga što prilikom izbora različitih ponuda za izvrđenje potrebnih radova profesionalni upravnik mora da vodi računa o brojnim aspektima ponude, koji pored cene obuhvataju kvalitet ponude i reference izvođača radova, rokove izvršenja, način plaćanja, garantne rokove i druge uslove ugovora, mnogo je važnije da sve ove aspekte ponude obrazloži članovima skupštine stambene zajednice, koji odlučuju o prihvatanju ponuda“, stoji u obrazloženju ministarstva.

Tako će, po novom, profesionalni upravnik prikupljati „najviše tri ponude za potrebe investicionog održavanja, odnosno održavanja čiji je trošak veći od 20 odsto ukupnog iznosa planiranih minimalnih godišnjih naknada za održavanje zajedničkih delova zgrade“.