Kućni savet - Iskustva i dileme stanara

Zdravo svima, imam par nedoumica, nisam ih našla u prethodnim objavama. Imamo predsednicu kućnog saveta iz grupe stanara. Imam utisak da dosta odluka sama donosi. Npr. Imamo dva podruma, jedan, veći se izdaje a drugi manji koriste nas iz 10 stanova. Ona sada hoće da porušimo podrume (dobili smo ih pre 15ak godina površine 2.3m2) i sagradio nove površine 1.15m2 kako bi još nekoliko stanova dobilo podrum a i poziva se na neke planove koje je preuzela iz arhiva. Na prvim sastancima gde su teme bile podrumi nije bilo kvoruma. Nakon toga okačila je na oglas u tablu spiskove da se izjasni o. Upisali su se 3-4 komšije koje su izrazile želju da dobiju podrum. Nije bilo potpisa da bi neko napustio podrum. Nakon toga, ona nekih godinu godinu i po skuplja potpise i sada insistira da podrume srušimo i sagradimo nove pov1.15m2. Da li je sve ovo ok? Da li postoji rok pri skupljanju potpisa za bilo šta?
Unapred hvala na odgovoru

Podrumi su zajednicke prostorije i svaka promena mora biti izglasana sa 2/3.

Potpuno ste promašili temu.

Tako će, po novom, profesionalni upravnik prikupljati „najviše tri ponude za potrebe investicionog održavanja, odnosno održavanja …
Vi pominjete Profesionalnog upravnika, a zakon važi za sve upravnike.
Skupština SZ je pravno lice i kao takvo bi trebalo da poštuje Zakon i javnim nabavkama. Vaš komentar pokazuje da Vi nemate pojma o širem uticaju promena koje promovišete nekima koji nisu upoznati sa istim.

Prema zakonu o stanovanju i …podrumski prostor je zajednički protor i pripada svim vlasnicima posebnih delova (stanova i poslovnog prostora bilo da su stari ili novi).
Onaj veći koji se izdaje bi trebalo da ima osnov (Odluku Skupštine SZ na osnovu koga se izdaje).
"Ona sada hoće da porušimo podrume (dobili smo ih pre 15ak godina površine 2.3m2) i sagradio nove površine 1.15m2 kako bi još nekoliko stanova dobilo podrum a i poziva se na neke planove koje je preuzela iz arhiva. "
Ako je neko nešto dogradio nakon postignutog dogrovora i na osnovu toga zahteva da se redefiniše prethodno izvršena preraspodela podrumskog prostora, moje lično mišljenje je da na to nema pravo.

Pozdrav svima,
Da li se neko bavi temom problema u zgradama? Mislim na to da li postoji neka institucija koja kontroliše npr regularnost izbora upravnika, kao i druge odluke? Koliko vidim, mnogo ljudi ima probleme sa upravnicima, izgleda da je opšti javašluk i banditizam. Tako je slučaj u mojoj zgradi. Da ne budem preopširna, u zgradi se potpuno netransparentno odvija izbor za upravnika, od vrata do vrata i bez zapisnika kako je propisano zakonom. Upravnici iz redova stanara je pre godinu dana istekao mandat, ali nas nije obavestila o tome, niti je radila bilo šta korisno i potrebno za zgradu za vreme mandata. Ali se sada ponaša kao kapo. Niko ne sme da joj se usprotivi, pa čak ni da postavi pitanje. Ljudi idu linijom nezameranja, a ona koristi godinama zajedničku prostoriju bez saglasnosti stanara (20m2). Ima li leka u ovoj državi?

Ovoj drzavi nema leka jer institucije ne rade svoj posao. ZATO se stanari moraju sami organizovati i resiti problem tako sto ce sazvati SZ i izabrati novog prof ili upravnika iz redova stanara.
Niko Vam nece problem resiti do Vi sami. To je vasa imovina, organizujte se.
Napravite vajber grupu za pocetak, skupite oko sebe bar 5 stanara, ostali ce da vas slede.
Srecno!

3 Likes

Postovani,
kao upravnik iz redova stanara, zeleo bih da dam ostavku na mesto upravnika SZ. Mozete li me posavetovati kakva je procedura i kakve su moje obaveze prilikom izvrsenja ostavke?

Hvala unapred.