Poštovani,
Da li svaka stambena zajednica mora da ima tekuci racun bez obzira da li je uprvnik iz redova stanara ili profesionalni?
Naime imali smo sastanak skupštine stanara gde je od 104 stana doslo njih 30 i tvrde da ne mora tekući racun zato sto nije profes.up.
Oni godinama skupljaju neke pare na ruke od zajednickih prostorija i za sve ostalo,a uvid u izvestaj ne daju.
Kako to rešiti?
Može li se prijaviti nekom?
Hvala
Kućni savet - Iskustva i dileme stanara
Član 16.
Stambena zajednica ima matični broj, PIB i tekući račun .
Obaveze upravnika
Član 50.
Upravnik:
- na osnovu odluke skupštine stambene zajednice o upravljanju sredstvima stambene zajednice raspolaže sredstvima sa tekućeg računa stambene zajednice, u skladu sa propisima kojima se uređuje otvaranje, vođenje i gašenje tekućih računa ;
Način plaćanja troškova upravljanja i održavanja zgrade
Član 65.
Vlasnik posebnog dela zgrade iznos utvrđen u skladu sa članom 64. ovog zakona uplaćuje na tekući račun stambene zajednice najkasnije do poslednjeg dana u mesecu za tekući mesec, osim ukoliko ugovorom zaključenim sa licem koje upravlja i/ili održava zgradu nije određeno da se naplata troškova upravljanja i/ili održavanja zgrade vrši uplatom na tekući račun tog lica ili preko sistema objedinjene naplate komunalnih i drugih usluga, u slučaju da je jedinica lokalne samouprave uspostavila takav sistem.
Svaki vlasnik posebnog dela ima pravo da zahteva od upravnika, odnosno profesionalnog upravnika da mu se omogući elektronski ili drugi uvid u stanje i promene na tekućem računu stambene zajednice.,
Koju tacno info je duzan da pruzi, samo saldo ili sve isplate/uplate na izvodima?
Kaznene odredbe:
Član 132.
Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako:
- kao izabrani upravnik ne izvršava obaveze propisane članom 50. ovog zakona;
Dužnosti komunalnog inspektora jedinice lokalne samouprave
Član 125.
Ukoliko nadzirani subjekat u ostavljenom roku nije preduzeo mere za otklanjanje nepravilnosti koje su mu naložene, komunalni inspektor jedinice lokalne samouprave dužan je da:
- naloži rešenjem upravniku, odnosno drugom odgovornom licu određenom pravilima vlasnika iz člana 17. ovog zakona, da ispunjava prava i obaveze propisane članom 50. ovog zakona;
Upravnik ima obavezu da vodi evidenciju prihoda i rashoda. Dužan je da istu dostavi ali bez ličnih podataka fizičkih lica (ime i prezime i broj tekućeg računa) za period koji tahrevate.
Ako Vas ne interesuju detalji i želite da znate samo stanje onda Vam dostavlja samo stavke . Prethodno stanje, Dnevni promet, Novo stanje i Broj naloga.
Vise puta sam je prijavila komunalnoj inspekciji i to nije dalo rezultat.Kazu nisu nadlezni i ne mogu da im narede bas nista.
Postoji li nacin da se sazna da li imamo tekuci racun(a valjda imamo ako smo registrovani i imamo PIB i maticni) i eventualno da dodjemo do broja tog tekuceg racuna?
Tu nema podatka o racunu,već sam proverila,verovatno ne sme biti javno.
Ako nema podataka onda tekući račun nije otvoren. U vezi onoga što ste napisali gore, čitajte Zakon a ne poruke komunalne inspekcije. Oni ne rade ništa (nismo mi nadležni) dok ih argumentima ne saterate u ćošak. Više puta sam se u to uverio.
Treba biti uporan i ako dobijete takav idiotski odgovor, obratiti se nadređenoj instituciji, pa ako oni ne odreagurju njihovim nadređenim itd… Nije lako ali na kraju daje rezultate.
Ulaz pored nas isto u ovom registru nema napisan tekuci racun,ali ga imaju.Njihov upravnik je moj prijatelj zato znam da imaju otvoren racun i sve plaćaju preko tog racuna.
Bas rade sve po protokolu.
Zato kažem da ti podaci nisu bas najtacniji.
Inače,obraćala sam se predsedniku opštine Zvezdara,išla na razgovor kod njega i ništa nije uspeo da mi pomogne jer je upravnica iz sns-a.
Nazalost tako to funkcioniše u nasoj drzavi.
To nije stvar ya predsednika opštine već za registratora. Registratoru bi trebalo da dostavite ažurne podatke (tekući račun) i on će ih uneti. Ako ih ne dostavite podaci se sami neće ispisati.
Što se prdesednika opštine tiče, on se očigledno u svoj posao razume kao Marica u …Najmanje što bi trebalo da zna je ko je za šta nadležan u opštini.
Nasli smo broj racuna preko jedinstvenog registra NBS.
Kao sto sam i mislila,racun postoji,ali ga upravnica krije(kaze da ga nemamo),jer pare nije prebacila na taj racun nego ih cuva navodno “samoprozvana blagajnica”.
Ako nije problem, samo objasnite proceduru, da li je to u digitalnoj formi NBS ili…
Evo link https://nbs.rs/sr_RS/drugi-nivo-navigacije/servisi/jedinstveni-registar-racuna/
Samo ukucate podatke i izadje sve.
Poštovani, živim u novoj SZ gde su u roku prijavljeni određeni nedostaci na zgradi tipa prokišnjavanje krova, vlaga koja se pojavljuje posle svake veće kiše u garaži i na međunivou između garaže i prizemlja, međutim to se ne sanira na zadovoljavajući način. Majstori dođu odrade nešto ali ne rešavaju problem. Interesuje me koliko bi bilo delotvorno da se angažuje veštak građevinske struke kako bismo mi kao stanari znali zašto se pojavljuje vlaga i zašto krov i dalje curi i koliko bi njegovo mišljenje bilo obavezujuće za Investitora i izvođača radova naročito u slučaju pokretanja susdskog postupka. Ukoliko postoji i drugi način za rešenje iznetog problema rado bih čula predlog
I mene zanima odgovor na ovo. Zvuci OK da vestak dodje, samo to neko mora da plati.
Problemi sa prodiranjem atmosverskih voda u našem slučaju nisu mali. Pretpostavka je da nije izvršena dobra drenaža terena pa samim tim računam da bi nam angažovanje i plaćanje veštaka bilo od koristi jer od Investitora i izvođača radova ne možemo da očekujem da nam kaže pravo stanje stvari. Po njihovim rečima ispada da problem maltene nepostoji, a nama od vlage opada sa unutrašnje strane malter a sa spoljne fasada. Pročitala sam negde da postoji mogućnost tužbe na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i solidnosti objekta, ali za to opet treba angažovati advokata. Tako da me zaista interesuje da li se još neko susreo sa sličnim problemom i kako je taj problem rešio u svojoj zgradi.
Kako rekoste, da je zgrada NOVA. Znači da je u garntnom roku. Pogledajte Ugovore koji to definišu i na osnovu toga preduzmite mere.
Uzgred krov ne curi nego propušta vodu.
Da li je to prihvatljivo, poglrdajte ugovor.