Po ko zna koji put moram da pitam KAKO profesionalni upravnici mogu da nateraju neplatise da placaju u nas fond. Racuni i opomene su poslati bez uspeha, STA JE SLEDECI KORAK?
Kućni savet - Iskustva i dileme stanara
Već sam pisao o tome. Potrebno je da dostavi komunalnoj inspekciji opštine ime i prezime neplatiše, njegov matični broj i tačan opis iznos duga (pojedinačno i ukupno npr: 1. naknada za TO za mesec maj 1000 rsd, 2. naknada za TO za mesec juni1000 rsd, ukupno 2000 rsd). Kao dokaz može da dostavi pomenute račune.
Ali kako da dodje do vlasnikovog maticnog broja kad taj ne zeli da saradjuje? Da li u MUP da ode, ko uopste sme da legalno daje te podatke?
Komunalna ce samo da ga opomene, i ako ovaj to ne plati moramo advokata angazovati da izvrsitelj odradi svoje. Pakao!
Upravnik je bio dužan da pribavi matične brojeve od vlasnika posebnih delova. Ukoliko neko nije želeo da mu da (na šta po Povereniku ima pravo), on je to bio dužan da evidentira (uz pisanu izjavu). Dostavlja podatke koje sam naveo i pisanu izjavu da isti ne želi upravniku da da matični broj.
Komunalna inspekcija lokalne samouprave (opštine) ima obavezu da sprovodi Zakon a to znači da može da opomene neplatišu, ali ako isti ne reaguje na opomenu njihova zakonska obaveza je da ga usaglase sa važećim propisima. To znači da njihova obaveza ne prestaje opominjanjem nego traje dok neplatiša ne izmiri svoje obaveze.
Uradite tako i pratite situaciju. Ukoliko Komunalna inspekcija ne preduzme potrebne mere u zakonskom roku obraćate se njima nadređenoj instanci. Komunikacija sa njima isključivo pisanim putem.
Zato treba sve prebaciti na Infostan. Uzmu vam proviziju 10% ali zato oni jure neplatiše i nema problema.
A zasto onda placamo prof upravnika? Zasto on ne bi pojurio tog jednog koji se bahati i iscrpeo sva legalna sredstva.
Naravno da treba !!!???
Tako ce kao u nasoj zgradi neplatisa da vegetira i ne placa 12 godina, ne samo odzavanje nego i komunalije, sve dok mu neko ozbiljan ne stne naput Taj ozbiljan nije bio Infostan. Dugovi neplatise su bili 1.500.000 rsd, bez obracunate kamate, a oni vegetirali. Ko platio Dejan 011???
Na prvo pitanje nemam odgovor, sami ste krivi. Na drugo pitanje odgovor je lak, ZATO ŠTO NE ZNA, a zašto ne zna jer ga sistem koji mu je dao licencu nije naučio. A možda sam se ogrešio o sistem, onda ga je neko iz sistema pustio na ispitu sa nedovoljno pokazanog znanja.
IIi su neki iz resavske prepisivačke škole, koji su ovu funkciju osmisilili, imali nameru da zaposle xxx pojedinaca da rade koješta a da to što je Zakonima propisano mogu i da ne rade.Izvinjavam se onima koji to rade u skaldu sa važećim propisima. Nažalost nisam stekao saznanja da ih ima u nekom značajnom broju.
Poštovani. Zamolila bih Vas za savet. Komšija je izbušio fasadu stambene zgrade i taj otvor mu služi za odvod vazduha iz aspratora u stanu. S obzirom da živim na spratu iznad njegovog stana sada meni ulazi u stan miris zaprške. On kaže da taj miris ne dolazi iz njegovog stana, ali s obzirom da nisam imala problem sa mirisom zaprške pre nego je on izbušio taj otvor nisam sklona da poverujem u njegovu tvrdnju. Interesuje me da li je on uopšte imao pravo da izbuši fasadu i da nikoga o tome ne obavesti, bez obzira na to čemu služi taj otvor? Kome pored upravnika zgrade prijaviti još postojeći problem? Odnosno kako da dokažem da mirisi dolaze iz njegovog stana? Koje su obaveze upravnika po tom pitanju?
Poštovana,naravno da nije smeo da buši nikakav otvor.Komunalna i gradjevinska inspekcija su adresa Pozdrav
Poštovani,
Imamo upravnicu iz redova stanara koja je na funkciji već 10 godina.
Zgrada ima 105 stanova,dosta je podstanara i starih ljudi koji nisu zainteresovani za bilo kakvo sredjivanje zgrade.Inače zgrada je iz 1979.god.tako da je potrebno ulaganje.
Suština je da nikad nije sazvala sednicu stanara niti želi da nam da finansijski izveštaj .
Mi nju ne plaćamo,sve popravke idu preko gradskog stambenog…ne znamo ni da li ima nekih para na racunu.
Imate li neki savet kako doći do tih informacija i kako je smeniti?
Zahvaljujem unapred.
Po zakonu minimum je 2 sednice godišnje. Siguran sam da joj je i istekao mandat, trajanje od 4 god, jer ste morali imati skupštinu na kojoj ste je reizabrali. U evidenciji stambenih zajednica, pretragom možete da proverite status. Jel imate fondove, šta plaćate preko infostana? Smenu vršite preko skupštine ili ako joj je istekao mandat preko opštine.
Nazalost prosle godine joj produzen mandat.
Isla navodno od stana do stana da skuplja potpise.
Izgleda da je prepisala potpise od ranije.Mi nju ne plaćamo i nemamo neki fond koliko znam.Preko infostana plaćamo odrzavanje zgrade sa liftom.
To je ugovor sa stambenim.
Preko Infostana plaćate JP Gradskom stambenom za tekuće održavanje i hitne intervencije. Stambena zajednica ima zakonsku obavezu da prikuplja i naknadu za investiciono održavanje, što izgleda nije činila Vaša upravnica. Minimalni iznos naknade utvrđen je Odlukom Skupštine grada Beograda (Sl.list. grada Beograda br. 50/2018.).
Eto ni to nismo znali.
Ja sam jos prosle godine isla kod predsednika opstine koji je nju navodno zvao na razgovor ,a ona rekla kako nije znala da mora da odrzi sastanke itd…
Nista nismo postigli,nastavila po svome.
Odgovor iz opstine je da smo je mi birali i to je sve…
Ocigledno da je politika i tu umesala prste…
Tako i vi lepo od stana do stana pa ako skupite potpise, onda napravite zapisnik o održanoj sednici na kojoj je doneta odluka o smeni upravnice. Sve legalno i po zakonu
A u čemu je problem?
Postovani,
ukoliko dodje do remetenja kucnog reda, npr pravljenjem velike buke u vreme odmora, da li je upravnik duzan da bude obavesten i umesan ili to nije njegova obaveza i da stanari treba da se obrate jedino komunalnoj policiji?
Zasto ovo pitam, stanari su me ranije pitali da prenesem poruku onima koji su pravili buku, sto sam ja i ucinio. Dolazim u situaciju da me opet kontaktiraju i traze da opet urgiram. Iz toga se postavlja pitanje, da li sam u obavezi da uvek ucestvujem u ovakvim stvarima ili prosto da ih uputim na sluzbu komunalne policije.
Hvala unapred na odgovorima.
Upravnik nije u obavezi da to radi. O remećenju kućnog reda komunalnoj policiji je dužan da se obrati onaj kome to smeta (u pomenutom slučaju buka).