Najčešće se stavke grupišu kao tekuće da biste plaćali manju proviziju Infostanu.Ali stanari moraju tačno da znaju šta tu spada.
Kućni savet - Iskustva i dileme stanara
Ako se ispostavi da je ta usluga naplaćivana u sklopu tekućeg održavanja npr 120 dinara po stanu, a košta zaista znatno manje dinara po stanu, na koji način prvo možemo da ne plaćamo više 120. A drugo na koji način možemo da pokrenemo pitanje zašto smo plaćali 120 sve vreme?
Pa obzirom da ne znam šta je stavka održavanje i vodjenje matične evidencije teško da mogu da vam odgovorim.I kako ćete recimo da dokažete da izdavanje i dostava računa ne košta onoliko koliko piše? Ono što je važno jeste da je pre potpisivanja ugovora neko morao da vas obavesti na šta sve pristajete.
Hvala Vam još jednom na svim informacijama
Nije mi jasno kome vi to plaćate i na osnovu čega.
“Vodjenje matične evidencije stanara, izdavanje računa stanarima i slični poslovi” nisu stavke koje se odnose na tekuće održavanje osim ako Skupština stambene zajednice nije donela takvu odluku. U tom slučaju u Odluci mora da bude raščlanjeno koliko se izdvaja za tekoće održavanje a koliko za “vodjenje matične evidencije stanara, izdavanje računa stanarima i sličnei poslove”.
To bi i mi voleli da znamo
Jeste li vi na profesionalnoj upravi?
Da, jesmo, dobijamo račun svakog meseca.
Obratite se pisanim putem upravniku i tražite da vam pojasni stavke na računu.
Da, to smo već uradili, hvala Vam još jednom
Nema na čemu.Ako saznate šta je “vodjenje matične evidencije stanara” prosvetlite i nas ostale
Pa to je evidencija prihoda i rashoda stambene zajednice, bar tako piše u zakonu. Stambena zajednica kao pravno lice prima uplate od stanara , ne znam da li prima još neke uplate, a plaća nekome čišćenje, plaća struju , plaća naknadu za upravnika, plaća servis lifta i sve ostalo. Neko to mora da proknjiži, neko mora da štampa račun koji mi stanari dobijamo itd. Zakon nalaže da se vodi ta evidencija, to nije problem, nije problem ni da se plati. Ovde je problem koliko i kome mi to plaćamo. Nezvanično smo dobili informaciju da to plaćamo 120 dinara mesečno po stanu, u okviru stavke tekuće održavanje. Ne znam kako je kod vas u zgradi…
Hvala Vam na odgovoru, jasno mi je da je čišćenje moglo da se plaća sa računa SZ. Mada eto, za mene lično, ne vidim kako uopšte neko ko nije pravno lice može da obavlja bilo koju uslugu koja se plaća sa računa SZ. Očekujem da svako za svoju robu ili uslugu je dužan da izda račun.
Pa po toj logici zašto neko od stanara može da vrši čišćenje i da se plaća na njegov račun za tu uslugu, a ne može da bude domar. (Naravno, u ovom slučaju je određeno Zakonom)
Profesionalni upravnik je Pravno lice. On može da angažuje, pravno ili fizičko lice-stanara, u skladu sa istom da vrši poslove čišćenja i da ga isplaćuje u skladu sa važećim propisima (ako je Skupština stambene zajednice donela takvu Odluku). U navedenom slučaju postoji obligacioni odnos između Upravnika i domara (fizičkog lica).
Za usklađenost sa važećim propisima u ovom slučaju je odgovoran Profesionalni upravnik
Zgrada ima 3 ulaza i svaki od 2021 ima registrovanu svoju SZ.
Ovih dana smo otkrili da u Gradskom Stambenom, Vodovodu mi se i dalje vodimo kao jedna zgrada i tako nam i naplacuju usluge.
Sta sada?
Postovani @predrags, s obzirom da se na ovoj temi izdvajate kao najkompetetniji, zamolio bih Vas za pomoc. Pre oko 2 meseca 1/3 komsija i ja smo se usaglasili neformalno o potrebi uvodjenja video nadzora sa snimanjem i ja sam putem poruke od Upravnika zatrazio sazivanje skupstine kako bismo formalizovali taj zahtev i krenuli u realizaciju. Upravnik niti je odgovorio na poruku niti je zakazao skupstinu. Inace u zgradi postoji nezadovoljstvo i namera da se Upravnik smeni i sada pojedine komsije zele da ja po osnovu proteka 2 meseca od tog zahteva sazovem skupstinu na kojoj bismo osim video nadzora odlucivali i o poverenju u rad Upravnika. Da li je takav pristup u redu? Video sam da ste gore objasnili kako se postupa u slucaju da se zeli smeniti Upravnik. Citao sam zakon i procedura mi je jasna, samo mi nije jasno da li da postupim kako ste naveli ili mozemo da iskoristimo to sto nije sazvao skupstinu po prethodnom zahtevu, jer bi to bila neka vrsta zloupotrebe, cini mi se.
Poštovani @dragaance,
Moje mišljenje je da bi trebalo da se ponovo obratite pisanim putem (e-mail ili preporučeno pismo) Upravniku SZ sa zahtevom da zakaže sednicu Skupštine SZ sa sledećim dnevnim redom:
- Razrešenje Upravnika SZ, uz obrazloženje
- dati predlog Odluke koju predlažete da donese Skupština SZ
- Izbor novog upravnika SZ, uz obrazloženje
- dati predlog Odluke koju predlažete da donese Skupština SZ
- Postavljanje video nadzora u zajedničkim delovima SZ, uz obrazloženje
- dati predlog Odluke koju predlažete da donese Skupština SZ,
Isto to postavite u vidu Obaveštenja na oglasnu tablu (uz obavezno navođenje imena i prezimena predlagača i datuma postavljanja).
Ovo obaveštenje obavezno dostaviti elektronskom poštom vlasnicima posebnih delova koji imaju istu.
Ako Upravnik SZ ne sazove sednicu Skupštine u zakonskom roku postupak je jasan.
Vodite računa o kvalifikovanoj većini koju biste trebalo da imate za donošenje svake odluke.
- dati predlog Odluke koju predlažete da donese Skupština SZ,
Hvala Vam @predrags na savetima. Video sam da je za donosenje odluke o smeni potrebna 2/3 vecina + 1 a za video nadzor 1/2 +1 glas. Sa jedne strane bi mozda bilo lakse organizovati glasanje putem poste ukoliko upravnik ne sazove skupstinu, jer tada kvorum nije problem, kako ste naveli ranije. Sa druge strane pak, nedostatak kvoruma na prvoj skupstini otvara vrata zainteresovanoj manjini (1/3 glasova) da izglasa smenu na ponovljenoj sednici. Moracu da vidim kolika je zainteresovanost stanara jer ako im se obratim pisanim putem za donosenje odluke onda odluka moze biti blokirana time sto oni nece dati pisani odgovor u doglednom roku, a sa strane kvoruma ce biti ubrojani, ako sam dobro razumeo.
Postoji jednostavniji i efikasniji nacin. Kako ne bismo zatrpavali forum, obratite mi se direktno na mail ili mi posaljite Vas. Poslacu Vam modele kako ja to radim.