Kućni savet - Iskustva i dileme stanara

1. Na osnovu člana 44.Zakona o stanovanju I održavanju zgrada:
    Skupština stambene zajednice donosi odluke običnom većinom glasova prisutnih članova koji imaju pravo glasa po određenom pitanju, osim ako ovim zakonom nije drugačije propisano (u Vašem slučaju je potrebna 2/3 većina).
    Vlasnik posebnog dela može glasati i pisanim ili elektronskim putem, u kom slučaju se za potrebe izračunavanja kvoruma smatra da taj član stambene zajednice prisustvuje sednici.
  2. Upravnik iz redova stanara ne mora da bude vlasnik posebnog dela.
1 Like

Da dopunim, nije mu potrebno ovlašćenje. Bitno je da je prijavljen na toj adresi.

1 Like

Kako mislite nije mu potrebno ovlašćenje? Pravo glasa pripada vlasniku a on ga ovlašćenjem može preneti na nekog drugog.Mislim da je ipak potrebno ovlašćenje.U zakonu nije predvidjeno da član porodice ima pravo glasa ukoliko ga vlasnik ne ovlasti.Zamislite da se na sednici pojave dva člana iste porodice i oba tvrde da imaju pravo glasa.Kako ćete presuditi ko govori istinu? :smiley:

Buba je apsolutno u pravu da je potrebno ovlašćenje. Ali u kakvoj formi?
Kada sam napisao da nije potrebno ovlašćenje mislio sam na poseban papir koji se potpisuje, prilaže uz zapisnik i šeta tamo amo u cilju dokazivanja statusa ovlašćenog lica. Pogrešio sam što odmah nisam dao obrazloženje kako to mislim, ali tada za to nisam imao vremena.
Evo kako:

1. Vlasnik posebnog dela na sednici Skupštine SZ izjavi da će ga ubuduće u radu Skupštine zastupati član njegovog domaćinstva NN. To se evidentira u zapisniku.
  2. Članovi skupštine biraju NN za upravnika.
  3. Kada vlasnik posebnog dela odluči da vrati svoja upravljačka prava, jednostavno se pojavi na sednici Skupštine i izjavi da ga NN ubuduće neće zastupati u radu Skupštine. To se evidentira u zapisniku.
    Izjava vlasnika posebnog dela nema nikakvo dejstvo na status NN kao upravnika. On ostaje upravnik sve dok ne podnese ostavku ili ga skupština SZ ne razreši dužnosti.
  4. Kada vlasnik posebnog dela odluči da svoja upravljačka prava prenese na trećeg člana porodice XX, jednostavno se pojavi na sednici Skupštine i izjavi da ga NN ubuduće neće zastupati u radu Skupštine, već će ga zastupati XX. To se evidentira u zapisniku.
  5. Ako vlasnik posebnog dela pokuša to da radi ovlašćenjima na papiru (kako je Buba navela) onda su mogući problemi.

Poštovani,
Imam pitanje vezano za naknadu upravnika iz redova stanara.
Da li je neophodno da upravnik podnosi poreske prijave i placa doprinose(porez na zaradu i pio) ako bi se u ugovoru o imenovanju upravnika iz redova stanara stavila neka naknada za njega?
Ovde je slučaj gde je upravnik iz redova stanara već zaposlen.
Čitao sam u zakonu da bi po tome onda ovo sve od doprinosa trebalo da se plaća osim zdravstvenog osiguranja jer je ono pokriveno time što je već zaposlen.
Malo mi je suludo da SZ mora da plaća doprinose na tu simboličnu cifru koju bi komšija dobijao i samim tim to bi podiglo cenu ka samim stanarima jer da bi upravnik npr. dobio 350din neto, svi bi morali da plate skoro 550din (bruto)

Hvala unapred,
Pozdrav

Preporučujem da se o usko stručnim pitanjima konsultujete sa stručnim licima.
Problem biste trebali to da sagledate iz svih uglova I onda donesete rešenje.
Moja odluka, nakon predloga članova skupštine SZ da za moj rad plaća neku naknadu je bio : Radim bez naknade.

Da bi upravnik iz redova stanara dobijao nadoknadu sa njim mora da bude potpisan neki ugovor: o delu,iz radnog odnosa… Sve drugo je rad na crno.Morate imati osnov da nekome nešto isplatite i na to platiti porez.

Dakle, nikad kraja problemima sa Gradskim stambenim.
60 godina nisu nista odrzavali i sada naravno sve stize na naplatu a kako kazu para vise za to nemaju.
Problem je drvena tabla na kojoj stoje strujomeri i za koju i GS i EDB kazu da nisu nadlezni da je promene i predlazu nam svoje podizvodjace koji sami treba da platimo.
Koje su nadleznosti GS a koje EDB kada je rec o elektricnim instalacijama, tj kabinetima sa strujomerima?

Nadležnost EPS je za instalacije do Glavnog razvodnog ormana (GRO) - drvene table na kojoj stoje strujomeri.
Nadležnost SZ (GS) je za instalacije od GRO do kutije sa osiguračima u posebnom delu.
Nadležnost vlasnika posebnog dela je za instalacije od kutije sa osiguračima u posebnom delu do potrošača u posebnom delu.
EPS je do kraja 2020. godine imao obavezu da preuzme sve GRO, i otpočne sa zamenom drvenih ormana metalnim i starih brojila (o svom trošku).

Obzirom na gore navedeno, GRO je vlasništvo EPS , pa ne savetujem da na to trošite pare jer nije u nadležnosti Skupštine SZ, a možete još i da za to odgovarate.
Što se tiče GS, ništa novo.
Ko želi da se detaljnije informiše, evo linka:

1 Like

Želeo bih da ukažem na još jedan problem. Naša zgrada je izgrađena 1955. godine a krov (400m2) je pokriven salonitom starog tipa (koji sadrži azbest).
Planirao sam ove godine da zamenim deo krovnog pokrivača. Kontaktirao sam mnoge izvođače, koji uopšte nisu bili svesni problema osim jednog koji me je na isti upozorio pre neki dan.
Salonit sa azbestom je OPASAN OTPAD i sa njime se mora postupati u skladu sa propisima koji to regulišu. Nepostupanje po istim je krivično delo za šta je predviđena kazna zatvorom i ozbiljna novčana kazna.
Postupanje po gore navedenim propisima (prikupljanje, transport, skladištenje i vezani troškovi) predstavlja DODATNI TOŠAK od oko 500.000 dinara po gruboj računici.
Na Novom Beogradu ima veliki broj takvih zgrada a sigurno ih ima i u Beogradu. Mislim da upravnici i vlasnici posebnih delova u njima uopšte nisu svesni ovoga problema.

2 Likes

Hvala vam Predraze!

Imam jos jedno pitanje. Ko je nadlezan za instalaciju uzemljenja u starim zgradama, EPS ili GS? Vec 60 godina nam je uzemljenje vezano za vodovodnu cev a ne zeleno-zutom zicom. :open_mouth:

Nisam siguran. Najverovatnije bi trebalo da bude u nadležnosti SZ.
To je veoma ozbiljna stvar. Žuto zelena žica se koristi u unutrašnjim instalacijama. Uzemljenje zgrade se radi pocinkovanom trakom (kao gromobranska) i ukopava u zemlju izvan zgrade.
Ja sam u pregovorima sa jednom firmom koja vrši merenja da izmere otpor uzemljenja i na osnovu toga izrade nalaz i daju preporuke. To će se desiti u narednih desetak dana.

1 Like

Hitno mi treba odgovor. Hvala vam unapred!

Da li vlasnik stana legalno moze izdati stan privrednom drustvu koje nije registrovano na toj adresi?
Da li mora da ima dozvolu SZ za pretvaranje stambene u poslovnu zgradu?

Ako neko u grupi ima dobra iskustva sa nekim prof upravnikom na Starom Gradu tj upravnikom koji zaista hoce da posteno radi svoj posao, molim vas da mi se javite ime u DM.

HVALA dobri ljudi! :pray:

Mislim da ste brzopleto postavili to pitanje.
Kako može pravno lice biti registovano na adresi na kojoj ne obavlja poslovnu delatnost?
Ako nije registrovano za poslovnu delatnost znači TU NE POSTOJI POSLOVNA DELATNOST.
Ako jeste tu se obavlja ista.

1 Like

Poštovana Helena,

Moje mišljenje je: da ukoliko se poseban deo koristi nenamenski (odnosno ako se u prostoru koji je namenjen za stanovanje obavljaju poslovne aktivnosti a to nije prijvljeno nadležnima ) bi to trebalo prijaviti Građevinskoj inspekciji.

Sekretarijat za inspekcijske poslove (Grada Beograda), Građevinska inspekcija,

IV. SEKTOR ZA GRAĐEVINSKI I URBANISTIČKI INSPEKCIJSKI NADZOR - tel: 3309-656

g. Odeljenje za građevinsku inspekciju IV - tel: 3309-610, koje vrši poverene poslove inspekcijskog nadzora nad izgradnjom i korišćenjem objekata na teritoriji gradskih opština Vračar, Stari grad, Palilula i Rakovica za koje odobrenje izdaje grad odnosno navedene gradske opštine. ( U Vašem slučaju, pretpostavljam ).

Skrenuo bih Vam pažnju na još jednu činjenicu (koja se pojavila na portalu a vezana za ovaj problem) da JKP Infostan (u ime JPGS) automatski naplaćuje veći iznos za ODRŽAVANJE licima koja su prijavila firme na adresi na kojima stanuju, tretirajući ih kao poslovni prostor. Odakle im informacije?

Savet: Pretražite bazu APR.

1 Like

Da li je za pokretanje prinudne naplate protiv neplatiša u zgradi potrebna odluka skupštine stanara (koji procenat glasova?), ili upravnik može to da uradi i bez odluke? U Zakonu o stanovanju ništa ne piše na ovu temu.

Meni je logicno da nemora da pita SZ, samo da utera dugove kako zna i ume.

Nije potrebna nikakva odluka skupštine SZ.
Bitno je da na svakom računu piše koliko je ukupno dugovanje, što je ujedno i opomena.
U praksi: Kada u našoj SZ neko ne plati četiri meseca, uz račun mu se dostavlja posebna opomena da izmiri ceo dug ili njegov deo u roku od 15 dana.
Ukoliko to ne uradi u navedenom roku, upravnik bi trebalo da dostavi KOMUNALNOJ INSPEKCIJI opštine ime i prezime, JMBG lica koje ne učestvuje u troškovima održavanja, i tačan iznos duga. Dalje radnje sprovodi komunalna inspekcija.

Uočio sam nešto što je verovatno mnogima promaklo:

Prva prevara :

JKP Infostan izrađuje i šalje račune krajnjim korisnicima komunalnih usluga. ZA TO NAPLAĆUJE PROVIZIJU OD KORISNIKA KOMUNALNIH USLUGA (GRAĐANA) A NE OD KOMUNALNIH PREDUZEĆA U ČIJE IME VRŠI NAPLATU I TIME OSTVARUJE PROFIT! Da li vam kad nešto kupite prodavac naplaćuje i štampanje računa i time ostvaruje dodatni profit?

Zaključak: Javna preduzeća svoju neefikasnost svaljuju na leđa korisnika njihovih usluga.

Zašto građani Beograda uopšte plaćaju nešto što ne bi trebalo da plaćaju?

Druga prevara :

U našoj zgradi je podstanica gde je smeštena oprema Beogradskih Elektrana, a mi (vlasnici posebnih delova) niti znamo šta je tu smešteno niti imamo tu pristup. Potrošnju opreme u podstanici i u zajedničkim delovima (sijalice i slično) evidentira brojilo za evidentiranje potrošnje zajedničke električne energije .

Cena utroška zajedničke električne energije (u našoj zgradi) u periodu grejne sezone je 4 (četiri) puta veća od one van grejne sezone.

Zaključak: Razliku u ceni čini potrošnja uređaja u podstanici koja nije uračunata u cenu proizvodnje i isporuke toplotne energije !

Zašto ti troškovi nisu uračunati u cenu proizvodnje i isporuke toplotne energije nego su svaljeni na građane na pokvaren i podmukao način?