Da li mogu da postavim pitanje vezano za kucnis savet? Ja sam upravnik iz reda stanara,da li moram dostavljati stanarima uplatnice
tj stampane racune ili mogu jednostavno okačiti na oglasnoj tabli br racuna i da uplaćuju sami stanari
Kućni savet - Gradsko stambeno preduzeće
I jedno i drugo je moguće.Možete im dostaviti Odluku o visini izdvajanja za dogovorene fondove i napisati broj tekućeg računa na koji uplaćuju ili im dostaviti popunjene uplatnice.
Pre svega svaka pohvala za ovu vrlo bitnu temu.
Imam pitanje vezano za raskid ugovora sa GS.
Da li je neko pokusao da izvuce svoje pare od GS preko suda i na koji nacin? Koji su troskovi utuzenja,advokata i sl ? Da li neko moze da preporuci nekog dobrog advokata koji je uspeo da izboksuje bitku sa GS (moze i privatna poruka). Koji je redosled ? Predpostavljam podneses zahteve za sve sto su duzni da odrzavaju po u nasem slucaju ugovoru iz 1995. , zatim raskines ugovor sa njima, a zatim ih tuzis za neizvrsene obaveze po tom ugovoru ili ?
Jos jedna molba, da li neko ko je raskinuo ugovor sa GS moze da posalje obrazac zahteva za raskid ugovora sa GS ili gde se moze skinuti ?
Unapred puno hvala i svako dobro.
Pozdrav! Kao što je poznato, GS je 2018. godine obustavilo dostavljanje finansijskog izveštaja stambenim zajednicama, što je u suprotnosti sa starim ugovorima za tekuće održavanje. Prema mišljenju pravnika to je nelegalno, jer jedna strana ne može jednostrano da promeni obaveze iz ugovora, bez obzira kakve odluke je donela skupština grada.
Postoji dosta interesovanja da se neutrošena sredstva naplate od GS sudskim putem. Problemi su neefikasnost pravosuđa i visoki troškovi koje bi stambena zajednica trebalo da odvoji za sudske troškove. Po mom saznanju, jedna Stambena zajednica u Zemunu je tužila GS za neizvšene obaveze, platila advokate i pokrenula proces koji se odugovlači već duže od 3 godine.
Naša stambena zajednica je pokrenula otkazivanje ugovora o tekućem održavanju sa GS. Pored zahteva za raskid priložili smo listu neizvršenih obaveza i zahtev za povrat neutrošenih sredstava. Za par meseci ističe otkazni rok pa Vam onda mogu dostaviti ovu dokumentaciju.
Po mom mišljenju, neophodna je koordinisana kampanja više zainteresovanih stambenih zajednica, pravna i medijska, da bi se ta sredstva povratila. To može da se pokrene i nakon raskida ugovora. Ako ovde važi zakon o obligacionim odnosima, tri godine je vreme zastarevanja. Naša stambena zajednica je spremna da u učestvuje u takvoj akciji, ako se ona bude pokrenula.
Mozda treba kroz medije pozvati sve stambene zajednice nezadovoljne GS da se jave NDMBGD, da se spisak napravi.
Pozdrav Miroslave,
ja sam takođe upravnik iz reda stanara.
Mi smo organizovali izdvajanja na sledeći način:
- troškovi tekućeg održavanja zgrade
mi imamo ugovor o održavanju sa GS i plaćamo održavanje pod stavkom ODRŽAVANJE ZGRADE SA LIFTOM (oko 1200din) što je više od propisanog (470din). - troškovi investicionog održavanja zgrade
odradili smo sanaciju krova (izolacija, limarski radovi, farbanje ograde i sl) preko GS i plaćamo mesečne rate narednih pet godina, pod stavkom DODATNO ODRŽAVANJE (oko 1400din). Ovo izdvajanje spada u investiciono tako da ne izdvajamo dodatno. - ostali troškovi
dodatno skupljamo 300din po stanu (17 jedinica) za sitne radove za koje nema smisla da angažujemo GS, recimo čišćenje podruma, veštačenje i sl. Ovo je oko 30 evra godišnje po stanu, ukupno 500 evra za celu zgradu. Ove pare sakupljamo na ruke ili uplatom na račun, kako kome odgovara.
oval iznos smo potvrdili na sednici kućnog saveta i uneli u izveštaj - rezime
zakonom propisana izdvajanja plaćamo preko uplatnice IS. Pored toga sakupljamo interno na ruke, samo dve jedinice uplaćuju na račun.
Hvala puno Snezana na odgovoru,mi nazalost nemamo gs posto nisam u Beogradu nisam Jos uvek sa nikakvom firmom sklopio ugovor samo sa firmom za ciscenje kako ne bi zenu isplaćivali na ruke vec preko firme inace ovako kada nam nesto treba zovem obicne majstore ako treba nesto da se zameni brava ,sijalica itd …za saniranje krova obratio sam se svojoj opstini molbom za pomoc jer sam cuo da mozda mogu pomoci pa eto videcemo
Dajte mi neku ideju kako da odradim za krecenje recimo za zgradu kako Cu da li moram preko neke firme tj racuna da uradim tu isplatu za ruke i materijal ili kako molim vas da mi pomognete nekim savetom .unapred zahvalan
- za krupnije radove:
Obzirom da nemate ugovor sa GS, mogu da vam predložim drugu varijantu koju smo planirali, za slučaj da ne uspemo preko GS da odradimo krov.
Možete poreko Infostana da vršite direktnu isplatu izvođača, na rate, na određeni period.
Ivođač daje ponudu za radove sa materijalom, tako svi troškovi idu preko uplatnica.
Ugovor odnesete u IS, oni uplaćuju na račun izvođača a vama naplaćuju preko mesečnog računa. Ovu uslugu IS naplaćuje 10% + porez, što izađe 12%. Mi smo sračunali da nam se isplati da ovako radimo, a i izvođač će sigurno biti isplaćen.
Prethodno se informišite o svemu, mislim i da je ovde bilo već priče o naplati radova preko Infostana. Pogledajte i njihov sajt, sećam se da sam tamo našla sve podatke.
U slučaju naplate preko IS, ovaj iznos se računa u zakonom propisana mesečna izdvajanja.
Inače, svaki izvođač daje garanciju na radove koje izvodi (na 5 godina, 10…).
Za sve što radite obezbedite saglasnost zgrade - plaćanje preko IS, izbor izvođača…
- prvo što sam odradila bilo je protivpožarstvo - postavili smo PP aparate na mesta gde su nekada stajali i na 6 meseci zovem PP firmu radi održavanja. Dobrovoljna vatrogasna društva povremeno organizuju besplatna predavanja (možda i PP u miliciji), nije loše poslušati ih.
Sa računom još nemam iskustva pošto sve obaveze izmirujemo preko GS. Od ove godine ćemo imati neke uplate i na račun zgrade i, iskreno, nemam pojma kakva je procedura. Znam da, pošto ove pare na računu nisu prihod, ne plaćamo porez ali ću sada morati da podnosim izveštaj poreskoj.
Kakav izvestaj poreskoj da li i ja to trebam mi ne idemo preko gs vec samo uplata na racun sz, objasnite molim vas o cemu se radi
Ovo što ste napisali ne važi za ljude van Beograda.Oni nemaju ni Gradsko stambeno ni Infostan.
Hvala na informaciji.
kao što sam rekla, ne mogu da vam dajem savete u vezi plaćanja sa računa.
Pogledajte objave na temu Kućni savet - iskustva i dileme upravnika. Pregledajte ovu i prošlu godinu, bilo je puno objava na ovu temu.
Za protivpožarstvo - našla sam firmu koja se bavi PP zaštitom. Oni su nam ugradili PP aparate i sada ih zovem za kontrolu. Cena je bila skoro ista kao da mi sami kupujemo. Bolje da uključite nekoga kome je to struka, ne morate sve sami da znate.
Hvala odradjeno je to jutros
Pogledano je ali nema ovakvog pitanja
Zasto izvestaj poreskoj ako se ne izdaje nista i nema nikakav prihod objasnite molim vas
Hvala Filipe na odgovoru.
Drago mi je da se neko osmelio da se otkaci parazita.
Da li Vam je bio potreban projekat vase zgrade za raskid ugovora i zahtev za refundaciju ?
Nadam se da ste se dogovorili sa nekim firmama za ugovor za hitne intervencije. Tu bih Vam takodje bio zahvalan ako mozete da preporucite neke firme. Kada kazem firme mislim na firme koje pruzaju izvode radove na vodo i kanal. instal. A ne posrednike, dosta nam je GS manekena ako me razumete .
Sto se tice zainteresovanih stambenih zajednica, s jedne strane ljudi su nezainteresovani, misle angazovali su profi upravnika i on ce im sve resiti, a zapravo nije tako on je tu da resi ono sto oni traze od njega, a sigurno on nije taj koji ce im predloziti raskid ugovora sa GS.
Mi imamo upravnika iz nasih redova sto je mnogo bolja prica, jer tudja ruka svrab ne cese.
Raspolozeni smo za svaki vid inicijative i zajednickog nastupanja po pitanju GS.
Nadamo se da ce se uskoro stvoriti kriticna masa stamb. zajednica koja ce pokrenuti ovo pitanje i u medijima, jer nazalost u ovoj zemlji samo se tako stvari resavaju.
Draga Snezana,
Ispravno ste uradili. Mi smo 2020. platili kaznu od 150.000rsd plus jos upravnik 15.000rsd jer 2018. je komsija iz susednog ulaza iz obesti prijavio da neko drzi gorivo u podrumu, izasla inspekcija naravno nije nasla gorivo, al cek kad smo tu da vidimo , nemate PP, ne radi dojava pozara, hidrantska mreza nije kontrolisana, nemate creva i mlaznice, ne radi panik svetlo i to sve u zgradi iz 1980. i stize kazna. Onda smo ulozili 4.000eur i to sve doveli u top stanje i to sve u minut do 12h zasto zato kada ti se nakaci inspekcija ne ostavlja te na miru dok ne resis sve, i upravo nam je pretila jos jedna kazna na osnovu kontrole inspektora iz 2019, ali je upravnica 2020. na sudu uspela da nas odbrani prezentujuci sta je sve uradjeno.
Pri tom u BGD 99 % starih zgrada nemo skoro nista od navedenog.
Nadam se da ce nase iskustvo pomoci drugima.