Kućni savet - Gradsko stambeno preduzeće

Dobar dan Gagi!
GS nam nije tražio projekat zgrade za raskid ugovora. Još uvek nam traje otkazni rok pa ne mogu javno da preporučim firme za hitne intervencije jer još ne znamo kako će raditi. Poslaću Vam u DM koje firme su nam poslale predlog ugovora, a da nisu podizvođači. Imaću Vas u vidu ako nešto pokrenemo u vezi sa refundacijom troškova od GS, možda posle aprila.

1 Like

Postovani da li mi mozete pomoci upravnik sam jedne poslovno stambene zgrade i interesuje me imamo dosta lokala u prizemlju da li i oni placaju tekuce odrzavanje ili samo investiciono,zgrada je na dva sprata u prizemlju ima oko 15 tak lokala.Hvala.

Хвала гаги, хвала… :blush:
мислим да је противпожарство прво што треба да се провери у згради, не толико због казне колико због релне потребе.
Тренутно сам се посветила овој теми - испоставило се да имамо АПА 3 уређај у подруму (систем батерија које обезбеђују расвету у сл. пожара). Видим да је ГС контролисао и одржавао овај систем до 2009. год. Претпостављам да нису у функцији и да ће морати да се замене.

Naša SZ je raskinula ugovor sa JPGS 2019.
Redosled koraka je bio sledeći:

• Skupština SZ treba da donese odluku o raskidanju ugovora sa JPGS uz obavezno obrazloženje (šta to JPGS nije radilo u skladu sa ugovorom koji imate).
  • Dostaviti obaveštenje JPGS o odluci Skupštine SZ o Odluci skupštine SZ o raskidu ugovora (u prilogu bi trebalo da bude original Odluke). Vodite računa o tome da li je podnesak poslat ili uručen na zakonit način kao i obaveznoj potvrdi prijema.
    Rok za raskid ugovora po našem ugovoru je bio šest meseci.
    Pažljivo pročitajte njihov odgovor.
    Do isteka otkaznog roka morate rešiti pitanje hitnih intervencija i tekućeg održavanja u skladu sa važećim propisima.

Srećno!

1 Like

U vezi Vaših pitanja o tužbi izneću svoje mišljenje (a Vi ga proverite):
Stambena zajednica ima prihode od naknada koje prikuplja za: Investiciono održavanje, Tekuće održavanje i Upravljanje kao i za prihode od izdavanja zajedničkog prostora .
Trošenje sredstava može biti samo u skladu sa važećim propisima samo namensko ili uz odluku Skupštine SZ uz obrazloženje.
Da pojednostavim: ukoliko utrošite sredstva za tužbu iz fonda za tekuće održavanje Vi ste u problemu.

JPGS to dobro zna i zato je oko 300.000.000 RSD naših para rezervisalo za tužbe građana Beograda protiv njih u prethodnom periodu.
Odakle im pare? Od prikupljenih naknada za tekuće održavanje i provizija od podizvođača. Druge prihode nemaju.
Odakle pare zgradama (stambenim zajednicama) za popravku fasada (posebno u određenim ulicama Beograda), gde se to serijski radilo po nalogu?
Da li su stanari tih zgrada uplatili dovoljno novca da bi se ti radovi izvršili na njihovim zgradama ili su to sumnjivi tipovi iz gradske vlasti jednostavo ukrali pare koje smo svi mi uplaćivali kako bi to realizovali? Odgovore očekujemo, ali ne verujem da će ih biti.
Šta da radimo mi čije su pare potrošene (ukradene) a da ne znamo zašta?

1 Like

Gracko stambeno najveci lopovi u drzavi. Sa njima nikako nemozes izaci na kraj. Zadnji put kad se zapusila vetikala u zgradi trebalo im 5 dana da dodju. Zvao sam i beoinfo bar jedno 10 puta i kad su dosli 5 dan trazili su da se okupe svi stanari na toj verikali i da potpisu da oni smeju da otpuse vertikalu. Naravno to nije bilo moguce uraditi taj dan zvso sam centralu i oni su mi rekli da oni nece da snose odgovornos ako se nesto desi u stanu ispod. Pa cekaj mi vam placamo to malo da odrzavate i jos nas zajebavaju. Vrhunac price dolazi kad su trebali da dodju sledeci dan u 16 naravno uz angazovanje svih stanara da budu prisutni oni zovu u pola cetiri da kazu da nemogu da dodju.

Gracko Stambeno: Profesionalizam i renesansa.
Ugovorna obaveza im je da na pozive za hitne intervencije izađu (njihovi podizvođači) u roku od 48 h (u Vašem slučaju ne poštuju ugovornu obavezu a ni ja nemam bolje ioskustva).
Da ovo ispravite: Možete samo da se sekirate, ili da ih osvetlite sa svoje strane.
Srećno.

1 Like

Konačno smo uspeli da iznudimo otkaz ugovora o tekućem održavanju od Gradskog Stambenog (šest meseci otkazni rok). Naravno, GS ne priznaje nikakve dugove iako smo pre četiri godine imali pozitivan saldo od oko 200.000 dinara. Od tada GS protivzakonito ne izdaje finansijske izveštaje i prema preliminarnom mišljenju pravnika, teško će u sadašnjoj situaciji dugovi moći da se sudski naplate. Od 1. aprila tekuće održavanje naplaćujemo kroz objedinjenu naplatu Infostana i taj novac se prebacuje na račun stambene zajednice (oko 800.000 din godišnje, tekuće plus investiciono). Troškove održavanja plaćamo preko ugovora i faktura privatnih firmi.

2 Likes

Čestitam. Dobrodošli u klub.

1 Like

Da li je potrebno da se sa odlukom o raskidu tekućeg održavanja GS složi 2/3 ili je dovoljno 51% stanara?

Hvala puno :pray::blush:

Potrebna je nadpolovična većina (>50%).
Zakon o stanovanju i održavanju zgrada navodi eksplicitno u kojim slučajevima je potrebna 2/3 većina.

1 Like

Uočio sam da koristite termin STANARA. Vlasnici posebnih delova nisu samo STANARI nego i vlasnici poslovnog prostora i /ili korisnici prava javne svojine. (Ko ne zna šta je to neka se obrati).

1 Like

A kako onda vodovod ocitava vodu zubaru na 7 spratu zgrade? Vidimo da on ne placa hladnu vodu preko infostana jer mu u broju clanova domacinstva pise 0.

Poslovni prostori u stanovima koji imaju oznaku 0 (broj clanova domacinstva) u listingu Infostana, NE PLACAJU hladnu vodu putem Infostana vec bi trebalo da to rade direktno sa vodovodom. Da li se to zaista i desava to niko ziv ne moze da utvrdi.

Na listingu potrosnje vode u m3 koji smo dobili od vodovoda ne postoji stavka kojom se oduzima kolicina vode potrosene u tom poslovnom prostoru koji se inace vodi kao stan u Infostanu, tako da stanari placaju hladnu vodu i za taj poslovni prostor/stan.

Luda kuca!

Стоматолошка ординација у нашој згради је плаћала воду паушално, 10м3 месечно. Ова количина се одбијала од укупне потрошње а затим се тај умањени део делио према броју станара пријављених у згради. Ја сам од Водовода тражила извештај о пријављеним потрошачима и обрачун потрошње - добила сам списак свих фирми које плаћају паушално а не по броју станара.
У сваком случају можете сами да пратите обрачун - очитајте потрошњу сваког месеца и проверите да ли је одбијена потрошња фирми.

1 Like

Verujte mi Snezana da smo to uradili (uzeli listing i ocitavamo sami vodomer) i NIGDE se u listingu vodovoda ti “privatnici” nisu odbijali od ukupne potrosnje.
To nasta lice njihovi listinzi, treba vam PhD da rastumacite. PAKAO

Pozdrav svima i hvala na doprinosu, jako konstruktivan “thread”.

Kratak opis trenutnog stanja odnosno situacije u kojoj se naša stambena zajednica nalazi. Ista se nalazi u mirnom delu Banovog brda ispod Požeške odnosno Lješke ulice:

Postao sam upravnik u svojoj zgradi dobrovoljno (sve znam šta to nosi), ali ne mogu više da gledam zgradu iz 1968. koja ima drvene sandučiće odnosno nije okrečena 20 godina. (btw, dobili smo sredstva za opravku ovih stavki na osnovu javnog poziva odnosno konkursa koji je bio na opštini Čukarica).

Redovno menjamo sijalice koje crkavaju na kvartalnom nivou. Stepenike čekamo već 7 meseci (3 kom na ulazu koji su se raspali). Krov ne žele da poprave jer prevazilazi vrednost sitnih popravki, plave 3 stana svake godine (krečenje u stanovima je obavezno jednom godišnje).

Rešili smo ulazna vrata, instalirali TAG, popravili reflektor o svom trošku tako da smo se pomakli sa mrtve tačke, ali je to nedovoljno na žalost.

Objedinjenu naplatu za tekuće održavanje preko Infostan-a smo implementirali, tako da se sredstva automatski prebacuju na naš tekuci račun što je za nas kao odlazak na mesec.

Fasada nam je problem, jer se stvara kondenz u većini stanova kada je jako hladno i to nam je must, ali nemoguće za izvršiti jer je upotrebna dozvola nestala, to je posebna tema, pogotovu sto na akuelan konkurs za energetsku efikasnost ne možemo konkurisati zbog iste.

Imam tri pitanja:

1. Ono što nisam uspeo da pronadjem jeste sledeće: da li i dalje svaka stambena zajednica u okviru JPGS ima svoj budžet i da li je moguće ostvariti uvid u isti? Odnosno da li postoje negde zvanična dokumenta na osnovu kojih je ova uredba ukinuta odnosno zašto se više ne dostavljaju finansijski izveštaji?

2. Posedujemo drveni ormar gde su osigurači odnosno uredjaji za očitavanje struje. Da li postoji neki način zamene istog? Imate li sugestiju jer je vrednost novog više hiljada eura što nećemo skupiti ni za 10 godina, jer jedva smo se složili za 500 rsd mesečno po stanu. Nedavno je izgoreo stan na Čukarici i to podgrejava činjenicu da je sada zaista nešto potrebno uraditi po ovom pitanju.

3. Generalno sam nezadovoljan JPGS a činjenica da smo potencijalno imali fond koji je odjednom “nestao” me dodatno ljuti do te mere da razmišljam o raskidu ugovora, samo me brine šta dalje? Koje su alternative?

Svi saveti, predlozi i kritike su dobrodošli pogotovu što sam upravnik od 03.2023. i nisam upućen u sve aktivnosti odnosno prava i obaveze. Razumem da nije šala, i da postoji odgovornos za tu poziciju, ali s obzirom da niko ne želi profesionalnog upravnika odnosno ne želi da se posveti ovom pozivu ovo je neko medjurešenje.

Pozdrav,
Vladimir

Pozdrav Helena,
Zahvaljujem na jako brzom odgovoru.

1. Nije dovoljno to što ne dostavljaju izveštaj, da li postoji neka uredba na koju se pozivaju?
  2. Ovo na žalost mi nema nikakvog smisla…ali razumem da zivimo u apsurdistanu…
  3. Da li znate firme koje rade hitne intervencije, da li ste imali iskustva i kakva je praksa-cena za usluge?

Hvala
Vladimir

Видите читач картица тагови и замена интерфонских слушалица то вам све ради Стамбено а на основу износа који већ сад уплаћујете ,друга ствар замена дрвених електроормара опет стамбено без додатних трошкова ради ,треће осветљење опет стамбено
Потребно је само да пошаљете допис оверен радној јединици
Резервни фонд зграде чувај те за ствараи које нису покривене уговором ЈП Стамбено
Иначе и ми смо имали идеју да изађемо из система па смо почели да скупљамо понуде од фирми које би прискочиле уместо интервенција које је обављало Стамбено испало је око 30 посто скупље.
Лифт је била фиксна цена + цена дела +годишњи сертификат тако да смо одустали остали мање више слично може уговор али да плаћамо фиксно преплату као чланство које покрива трошак доласка + на то иду руке и цена дела
Вероватно би било јефтиније да расписујете тендер за сваку набавку одржавања али ми нити имамо времена за то нити могућности .Када нам треба замена цеви не можемо да чекамо а доста приватника има различите ценовнике ако вам на пример пукне цев у току дана а да није викенд или нерадни дан је једна цена али ако се то деси ноћу или на празник трошкови су доста виши.

izdvojeni citatДу