Tesla grad


#1

Ponovo je aktuelizovana ideja gradnje “Tesla grada” u izvedbi BK grupe na Makiškom polju, jučerašnjim zaopštenjem te kompanije: B92: Karićev grad niče baš ovde u BG, Mali pozdravio http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=07&dd=21&nav_id=1285180

Ovo pitanje je povezano sa granicama rasta Beograda o kojem raspravljamo ovde: Granice rasta grada kao i sa pitanjem trase budućeg Metroa - M Files - I want to believe


#2

Da li mislite da je Tesla City konkretno polje borbe (kao BW ili Vinča) jer se npr. otuđuje zemljište/ javni resursi na netransparentan način ili mislite da ne treba nasedati na spin i da će da zamre (kao npr. Despotov grad)? Da li da ga dodajemo na Mapu žarišta i istražimo ili da sačekamo da vidimo da nije spin?


#3

Meni je ovo polje borbe u smislu kako neko ko je optužen za utaju ogromnog poreza, a ne može se neko tek tako optužiti za utaju tolikog poreza, može bilo šta da radi u gradu i još da sarađuje sa gradskim institucijama.

Sa strane ostvarivosti ovog plana ja ne verujem u njega. Prvo mi je koga oni misle da zaposle u tolikim kancelarijama? Koje će to kompanije da zaposle tolike ljude i zašto te kompanije već sada ne zapošljavaju. Nije valjda da čekaju samo “Tesla Grad” da bi došle u Srbiju?

Čini mi se da je ovo samo jedan predizborni trik kao što je Beograd na vodi bio, BNV više ne pali toliko kod stanovništva i potreban im je nov projekat od par milijardi evra.


#4

Nisam siguran koliko je polje konkretne borbe ali mislim da treba da se tu i tamo osvrenemo jer je klasično nabacivanje braćalama.


#5

Krenula je medijska promocija tako da predlažem da ovde pratimo i skupljamo dokumentaciju, kao i da dodamo na mapu. @DraganMicic je otvorio teme 1) ugrožavanja vodoizvorišta ovim “planom” i 2) zabrane izgradnje na ovom području prema prethodnim urbanističkim planovima ali to više nije slučaj nakon usvajanja GUP-a 2016.

Ima li neko više informacija?


#6

U martu je raspisan anketni konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja dela Makiškog polja, a u junu su dodeljene nagrade (ne vidim da su objavljena nagrađena rešenja).

Iz teksta raspisa: “Повод за расписивање конкурса је чињеница да се ово значајно подручје у средњој зони града, уз Савску магистралу, данас потпуно неусловно користи, углавном као пољопривредно земљиште, а за град представља изузетан функционални, просторни и инвестициони ресурс. Уз то, померањем границе уже зоне заштите београдског изворишта у зону Савске магистрале, ово подручје добија на значају и пуној актуелности.
Изабрана решења биће основ за формулисање планског решења и израду урбанистичко-планске документације за предметно подручје.”

Prema Planu generalne regulacije (PGR) ovaj prostor namenjen je za “комерцијалне садржаје (зона К2), мешовити градски центар (зоне М4 и М5), јавне службе, шуме, заштитни зелени појас, водне површине (Железничка река, Поток Париповац и отворени мелиорациони канали), инфраструктурне површине (ППВ „Беле воде“ и ЦС „Беле воде 1 и 2“), железнице и саобраћајне површине.”

Obavezna je izrada Plana detaljne regulacije (PDR), ali ne i sprovođenje konkursa, što znači da ne postoji garancija da će rešenja ovog konkursa imati prednost nad rešenjima iz “projekta” Karić-grada.

A s obzirom da je Zakon o planiranju i izgradnji zgodno izmenjen, mogu da iskoriste BNV model (sada po zakonu): Vlada proglasi poseban interes - naprave PPPPN - Vlada usvoji. Najave Karića kao investitora, najave Malog o “nacionalnom” sportskom stadionu smrde niz taj vetar.


#7

Izabrano arhitektonsko-urbanističko rešenje za Makiško polje


#8

Slobodan Maldini:


#9

Do kraja godine temelji “Tesla grada”, kvadrat do 500 evra


#10

@axa evo ovde tema o Tesla gradu.


#11

Ja bih dodao da je 500 evra po kvadratu moguće samo ako mu poklone zemlju i infrastrukturu (tj. ako ne mora da plaća opremanje gradsko-građevinskog zemljišta),a i tu bi mu profit bio dosta zanemarljiv za ovaj tip špekulacija. Tako da bih se složio da je demagogija ali s druge strane očigledno planiraju da grade tamo. Tu je, kao što je već napisano, najveći problem zaštita vodoizvorišta. U samom raspisu ovog konkursa stoji kako je reka koja protiče već među najzagađenijim…


#12

#13

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=08&dd=22&nav_id=1295587


#14