Telekom kopa po zidovima zgrade

Osvanulo je obavestenje od Telekoma da ce da uvedu optiku u zgradu i juce su poceli da kopaju bez da su dozvole dobili od stanara.
E sad, da li je prof upravnik to odobrio mi to ne znamo jer se covek nie oglasava ni po jednom pitanju. Cak nece ni finansijski izvestaj da pruzi po upitu.

Kako je ovo moguce, da bilo koja firma udje u zgradu i nesto radi bez dozvole A pogotovo firma koja kopa po zidovima. :open_mouth:

Pa neće niko da vam štemuje zidove, čemu tolika drama i histerija. Izbuše jednu rupu na ulazu u zgradu i još par rupa po vertikalama i to je to. Nikakvo kopanje zidova.
Dobro je i za vašu zgradu pošto će stanari moći da biraju provajdera.

Nisam protiv Optike, ALI sam protiv da firma tek tako upadne i nesto radi po zgradi. Pitam, da li je to u redu i po zakonu?

Valjda je potpisao upravnik ili neko od stanara dao saglasnost. Kod mene tad nije bilo upravnika kad se uvodila optika, pa je komšinica potpisala u ime stanara kao vlasnik placa na kome se nalazi zgrda.

Izgleda da nije. Ovo je neverovatno. :open_mouth:

Kod nas je došao čovek iz MTS-a, tražio je saglasnost za uvođenje optičkog kabla, kroz postojeću instalaciju. Par dana kasnije se ispostavilo da treba da se kopa rov, ili kanalica po fasadi za dolazni kabl pa smo stopirali radove.
Uredu je da uvedu optiku ali moja zamerka je što ulaze u zgradu bez pitanja, ne daju kontakt i sl.
Ako je neko potpisao ugovor, moguće je stopirati radove.

1 Like

Saznali smo da je odlazeci prof upravnik IPAK ovo potpisao. ALI kako je Telekom uveo kablove u zgradu je SKANDAL.

Upravnik nema pravo da to potpiše. Upravnik izvršava odluke skupštine SZ a nema pravo da donosi odluke u ime iste. Kod nas su pokušali da urade isto. Sazvao sam sednicu i Skupština SZ je donela odluku da se može postaviti oprema i kablovi u zajedničkom prostoru zgrade uz mesečnu naknadu od 20 EUR mesečno i ako oprema troši električnu energiju, iznos u visini ukupne mesečne potrošnje.
To sam im dostavio i više se nisu pojavili.
Inače imali smo loše is.kustvo sa takvim radovima. Jednom vlasniku posebnog dela je oštećena jedna faza od strane Pošte Net prilikom razvođenja kablova po zgradi pre tridesetak godina. To smo utvrdili tek prošle godine kada je vršeno mašinsko čišćenje stepeništa u zgradi, kada je voda prodrla do mesta oštećenja i izazvala kratak spoj. Sami smo morali da saniramo kvar.

1 Like

Kakva budalaština, ne mogu da verujem kakvih ljudi sve ima. Samo me zanima jeste li SBB-u isto tako gledali u sitna crevca i tražili da vam plaća 20 evra dok su razvlačili kablove po krovovima zgrada ko konopce za veš?

Budalaština je ono što si napisao ti, uz to pokazujući zavidan stepen ignorantskog neznanja i bezobrazluka.

Ugovor upravo sa SBB je sklopio moj prethodnik 2015. godine u ime tada Skupštine stanara (a na osnovu njene odluke). Zakup zajedničkog prostora podrazumeva postavljanje ormana sa opremom na zidu hodnika u podrumu, povezivanje njegovog napajanja na instalaciju zajedničke električne energije i postavljanje kablova po kanalicama po zidovima zajedničkog prostora. U prilogu je poslednji račun koji im je dostavljen.

Na sreću, takvih kao što si ti u našoj stambenoj zajednici nema.

Savetujem ti da ubuduće, pre nego što nešto komentarišeš utvrdiš činjenice vezane za predmet komentara kako ne bi ispao glup u društvu kao sada.SBB 05-2023 zatamnjeno.pdf (540.1 KB)

1 Like

wow…ovo nisam znala da SBB i Telekom kablovi koriste struju u svom radu. Znamo li koliki je taj utrosak?

Da pojasnim:

  • Kablovi ne troše električnu energiju već oprema u distributivnom ormanu u zgradi. (U našem slučaju to je oprema malo starije tehnologije za čiji je rad potrebno napajanje, a mesečna potrošnja je navedena u računu I naplaćuje se po tarifi za poslovne korisnike).
  • Kod tehnologije sa optičkim kablovima postoje dva slučaja:
    • U distributivnom ormanu je samo pasivna oprema: vrši se samo povezivanje krajnjih korisnika na dolazne optičke vodove (optički razdelnik) I nema nikakvih drugih potrošača. U tom slučaju nema ni potrošnje EE.
    • U distributivnom ormanu može da bude I oprema koja troši EE. Njena potrošnja se može utvrditi iz tehničkih podataka za istu.
1 Like

Ok, znaci treba pitati SBB i Telekom da nam daju tehnicke podatke za opremu na uvid.

Trebalo bi biti precizniji:
Da li oprema koja je ugrađena u vašoj zgradi troši električnu energiju i koja je njena ukupna potrošnja?

1 Like

Još jednu stvar bih da napomenem:
Obzirom da mi je jasan profil bivšeg upravnika, pretpostavljam da vaša Stambena zajednica ne poseduje ugovore sa SBB i mts. Ukoliko je tako, potrebno je da zahtevate od njega (preko novog upravnika) da vam ih dostavi, a ako vam ih ne dostavi zahtevajte to od SBB i mts. Kada budete videli ugovore, biće vam sve jasnije.

1 Like

Od SBB nisam videla ugovor, od Telekoma sam ga videla. (prve 3 tacke u prilogu)
Prof upravnik NIJE imao 50%+1 potpis za ovo. Na toj sednici nije bilo ni kvoruma, ni zapisnika, nicega. Covek potpisao i CAO.

Profi upravnik, Klaudije Minus

1 Like

Haha, čoveče smanji malo doživljaj. Kakva histerija i ostrašćenost.
Kao prvo, ako vam se neko koristi instalacije za zajedničku struju ili postoji neko čvorište u zgradi, onda je logično da vam se to plati, a sve ostalo je glupiranje pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da za instalaciju optike ne treba zajednička struja. Koji ste vi sad poseban slučaj pa treba da vam se plaća uvođenje optike pa još na mesečnom nivou, a svima ostalima se uvodi besplatno? Odbijate novu tehnologiju koja nas konačno dovodi na svetski nivo i to besplatno. Ništa vas ne košta da vam provajder uđe u zgradu, a posle je na stanarima da odluče čije će usluge da koriste.
Za normalne ljude je uvek dobro došla nova konkurencija i za brži internet. Veća konkurencija, potrošaću bolje. Sva sreća pa ne živim u tvojoj zgradi, nego imam slobodu izbora pošto kod mene postoji SBB, a zahvaljujući optici sad imamo još i MTS i Yettel pa svako može da odluči koja ponuda mu se više isplati.
Nikad neću razumeti zatucane likove poput tebe koji sopstvenim komšijama uskraćuju mogućnost slobodnog izbora, samo da bi terali mak na konac i insistirali na kojekakvim budalaštinama od kojih niko nema koristi.

Dejane, Predrag stiti interese stanara svoje zgrade i ako je to njima ok onda je to ok. Meni je zanimljivo da cujem da je taj pristup moguc u Srbiji i drago mi je da on uspeva da se izbori za svoju SZ. Sve treba znati a Predrag zna zaista puno i hvala mu na svakoj info i savetu kako se izboriti sa svim ovim problemima.

Niko ovde nije protiv tehnologija, ali se zaista cini da kompanije rade sta god hoce pri uvodjenju kablova u zgrade. Bolje da ne kacim ovde sliku fasade (centar BGD) sa nemusto nakacenim belim kablovima kao da smo u nekoj brazilskoj faveli, verujte mi da to vidite i vi biste rekli OVO nije u redu.

U pravu ste Helena. Taj pristup daje rezultate. Stambena zajednica koja ima 17 članova, od kojih su 8 penzioneri, ostvaruje godišnji prihod veći od 1.000.000 (jedan milion dinara). Dok neki pevaju epske ili junačke narodne pesme, mi radimo.

1 Like