Politika javne skulpture

Važno je obustaviti ovaj stilski i ideološki mutant od javne skulpture u poslednje dve-tri decenije.

Neke od tačaka:

-Transparenti konkursi koji podrazumevaju univerzalni kriterijum da skulptura mora imati savremeni izraz.

-Obustavljanje “poklon skulptura” koje nemaju nikakvu umetničku vrednost.

-Možda je radikalan predlog, ali o tome treba da diskutujemo - uklanjanje svih neumetničkih skulptura.

-Feminizacija, jer broj spomenika ženama je mizeran, i praktično nevidljiv. Naravno, to podrazumeva i posebne konkurse iskuljučivo za žene koje su podjednako diskriminisane i kao umetnice.

“Od 437 spomenika koje je popisala, 39 su posvećeni ženama.” https://www.vice.com/rs/article/mgemwx/beogradski-spomenici-posveceni-zenama.

-Posebni konkursi za mlade umetnike/ce.

4 Likes

Odlična tema, povezana sa temom o politici imenovanja ulica - možda bi trebalo govoriti o ovome objedinjeno u kulturnoj politici grada.

Tačke sa kojima se potpuno slažem su transparentnost konkursa, univerzalni kriterijumi, i važnost umetničkog izraza, feminizacijom skulpture i davanjem prednosti mlađim i neetabliranim umetnicima i umetnicama.

Uklanjanje skulptura na osnovu umetničkog kvaliteta mi se čini dosta nezgodno, naročito ako postoji i politička komponenta. Na Aerodromu se pribeglo po meni najmanje bolnom rešenju kada je ona nesretna skultura Tesle završila u šumarku borova, gde nikome ne bode oči.

Poklon skulpture bih malo drugačije posmatrao. Mislim da aspekt poklona nije toliko važan - mnoge značajne skulture su bile pokloni, već da se treba fokusirati na zadovoljavanje kriterijuma koji bi važili za sva umetnička dela koja Grad plaća i/ili postavlja - time bi neki novi spomenik kazaškom pesniku o Staljinu ili ocu azerbejdažnskog autokrate bio predupređen. O nekim vrednosnim kriterijumima sam govorio u drugoj temi o nazivima ulica.

1 Like

jeste zanimljivo pitanje, ja često razmišljam o tome dok šetam kroz grad. posebno mi je gadan spomenik na tašu azerbejdžanskog predsednika (diktatora?) čiji je sin sadašnji predsednik (diktator?) azerbejdžana. posebno mi je zanimljiv spomenik ispred politike moše pijade. dobar mi je i park oslobodilaca beograda.

često spomenici izgledaju neodržavano ili nedovoljno promovisano, kao da su nevažni i eto tu stoje… možda bi mogli napraviti neku igru oko toga, ili neku rutu spomenika ili nešto slično

1 Like

Slažem se sa ovim što si napisao o poklon skulpturama. To sam i mislio, ali sam se nespretno izrazio.

Iz ovoga može da se formuliše dodatna tačka jer se spomenici iz obe Jugoslavije raspadaju, kao npr. baš taj posvećen Moši Pijade koji je bio pokriven grmljem donedavno.
Dakle:
-Obnova javne skulpture.

1 Like

spomenik Alijevu je postavljen zato što je vlada azerbejdžana donirala neki deo novca za obnovu tašmajdanskog parka, mislim da je bila priča da je u pitanju oko 2 miliona evra. bio je i dogovor da ce u Bakuu u našu čast da dignu spomenik Nikoli Tesli. iskreno, ja sam generalno bio zadovoljan idejnim rešenjem za rekonstrukciju Taša i dopada mi se kako izgleda ali taj spomenik stvarno bode oči naročito kada je opšte poznato da je u pitanju bio diktator (što nije podložno nikakvoj diskusiji, to je činjenica). Prihvatljivije rešenje bi bilo da su i oni recimo inicirali postavljanje skulpture posvećene nekom njihovom naučniku ili umetniku, a ovako to ima odvratnu političku konotaciju, naročito što se mi trudimo da propagiramo demokratke vrednosti, što se kosi sa onime što je Alijev radio. no, ironično, potpuno ide u skladu sa sadašnjom situacijom u zemlji, sličnog imamo na vlasti. nažalost, sklanjanje tog spomenika bi izazvalo diplomatski skandal tako da ne znam kolko je izvodljivo… :frowning:

Meni lično smeta i spomenik Nikolaju II u ulici Srpskih Vladara. uprkos tome što je on bio naš veliki saveznik meni deluje apsurdno da takva lokacija bude posvećena nekome ko nije srbin. nalazi se bukvalno u krugu naših najbitnijih državnih ustanova i rezidencija i smatram da takve lokacije treba da budu sačuvane za naše mnogobrojne istaknute ljude kroz istoriju.

i dodao bih da pod hitno mora da se uradi akcija čišćenja spomenika knezu Mihajlu. ne znam koliko ljudi obraćaju pažnju ali na šta on liči, ono je sramota. grafiti, nalepnice, lepljiv od alkohola i ko zna čega. iskreno, mislim da bi i rekonstrukcija temelja mogla da se razmotri jer je oštećen na mnogo mesta ali prvenstveno da se očisti. možda je to nešto što bismo mogli mi kolektivno da se okupimo i uradimo

1 Like

Konačno da smo došli do tog pitanja. Žao mi je što nema većeg odjeka povodom ove inicijative. Mene je, kad smo kod spomenika, iziritiralo i to stalno rotiranje spomenika s jednog mesta na drugo kao što je bio slučaj s par spomenika na liniji Studentski trg - Kalemegdan. Takođe, treba pod hitnovobratiti pažnju na sve spomenike koji su vandalizovani a pritom mislim na one podignute herojima iz Drugog svetskog rata. Takvi spomenici su, na ime toga da su podignuti “komunjarama” uništavani ili, čak, skidani s postamenata i odnošeni.