Kućni savet - Iskustva i dileme upravnika

U svojoj zgradi sam u kucnom savetu 10 godina tako da to sto sam sada i nekakav “profesionalac” me ne menja mnogo.Samo sam imala priliku da za neke stvari vezane za Zakon dobijem odgovore na jednom mestu.Iskustvo iz kucnog saveta mi je itekako vazno jer kolege koje ga nemaju a polozili su ispit su u poprilicnom problemu.Ne zbog neznanja materije,vec upravo zbog nedostatka prakse.

3 Likes

Tražio sam od opštine da mi rešenje o registracji stambene zajednice stigne na kućnu adresu.
Juče su me dočekale dve cedulje, jedna iz opštine, u sandučetu, gde piše da dođem po rešenje u opštinu jer nisam bio prisutan kad je poštar bio. Druga cedulja je bila od pošte gde me isto obaveštavaju da nisam bio prisutan i da me pošiljka čeka u pošti, ova cedulja je bila na vratima od stana.
Otišao sam prvo u poštu i saznao da oni odmah pošiljke vraćaju u opštinu ako nisam zatečen na adresi, nema više kao nekad da me pošiljka čeka pet dana u pošti.
Zatim se uputim u opštinu gde su potvrdili ovu priču da im odmah vraćaju pošiljke ali moja još nije pristigla iz pošte tako da ne mogu da mi je uruče!
Nije me mrzelo da pozovem poresku iz 29. novembra da pitam jel dovoljno odštampano rešenje sa sajta katastra za dobijanje PIBa i naravno dobio sam odgovor da mora original na uvid.
A baš sam lepo isplanirao sve danas da završim…

1 Like

A ti što ne odeš ana.rs ako ti ovde ne valja, verovatno već postoji takav podforum :rofl:
Šalu na stranu, slažem se sve sa tobom, ako ova tema već privlači dosta pažnje treba da organizujemo forum tako da ne bude sve u jednoj džinovskoj temi.
Čestitke na pobedi na izborima za upravnika :clap:

4 Likes

Hajde, ja sam za, samo predložite. A i svaki korisnik može da napravi posebnu temu. :slight_smile:

Prilikom razgovora sa predstavnikom poreske uprave, nismo se razumeli i on je shvatio da još nisam registrovao stambenu zajednicu i obavestio me kako je juče istekao rok i da više ne mogu da je registrujem. Svakakvih ludaka ima. Dosta se šire dezinformacije na ovu temu, primetio sam.

1 Like

Evo ga Zakon i clan 50 vazan za “obicne upravnike” i njihove duznosti.

http://www.pks.rs/SADRZAJ/Files/ZAKON%20O%20STANOVANJU%20I%20ODRZAVANJU%20ZGRADA%20Sl_Glasnik%20104-2016.pdfZAKON O STANOVANJU I ODRZAVANJU ZGRADA Sl_Glasnik 104-2016.pdf (605.3 KB)

1 Like

Na inicijativu @Viktor_Markovic otvarmo ovaj kutak za iskustva i muke (novopečenih) upravnika zgrada. Nadam se da će biti koristan.

5 Likes

Danas sam dobio informaciji u opštini Palilula (Beograd) da će se automatski uz rešenje o registraciji stambene zajednice dobijati i PIB ako prethodno nije postojao.
Mi koji smo na vreme podneli zahteve za registraciju stambene zajednice smo morali da idemo u poresku upravu da podnosimo zahtev za PIB.

@Helena_P , vidiš kako je iskusna vaša predsednica skupštnie stanara što kaze nikad ne valja biti među prvima :smile:

2 Likes

Tako je.Od skoro je sve jednosalterski.Ko nema PIB i maticni broj dobice ga.A od Nove godine bi trebalo da zazivi i elektronska peijava

Pozdrav svima. Od tribine u opštini Vračar sam na forumu. Ja sam upravnik u maloj zgradi od 7 stanova. Naravno, nemam predstavu šta sve moram da uradim, ali sam voljna da naučim. Šteta što nismo imali priliku da vidimo prezentaciju koja je bila pripremljena na tribini u opštini Vračar :slight_smile: Da li postoji mogućnost da tu prezentaciju dobijem na mail ili da se okači na forum?

Zbuniste me,opština Stari grad je bila :slight_smile:Što se prezentacije tiče to je u suštini Zakon o stanovanju samo malo raščlanjen.Sve što želite da pitate vezano za upravljanje zgradom pitajte ovde slobodno.Za početak registracija SZ ,to ste verovatno prošli,onda pečat i otvaranje računa u banci.Sazovite skupštinu da donesete nekakav godišnji plan rada.Ako vam zgradu održava Gradsko stambeno tekuće održavanje vam ide preko njih.Investiciono je novost i čeka se minimalna cena.Morate popisati vlasnike stanova i napraviti neko kako bih rekla zatečeno stanje zgrade.U kakvom su stanju instalacije,krov i tako to.

1 Like

Stvarno beše opština Stari grad :smiley: Zgrada jeste registrovana i u opštini i u poreskoj upravi. Za sada nismo otvarali tekući račun obzirom da nemamo nikakve prihode od zakupa, a još nismo počeli da skupljamo sredstva za tekuće i investiciono održavanje. Također su mi rekli da ukoliko nemamo tekući račun (tj, nema nikakvih promena) nećemo biti u obavezi ni da podnosimo završni račun za 2017. Ali to još moram da proverim.

1 Like

Zavrsni racun ne morate ni kasnije da podnosite ako nemate prihod sa trzista vec samo uplate stanara.Jos od 2014 zgrade ne podnose zavrsni racun vec samo poresku prijavu.jer je Skupstina stambene zajednice nedobitna organizacija koja je formirana radi odzavanja zgrade a ne radi sticanja dobiti.

Наш солитер је као "мало село"


Shared via Вечерње Новости Android app

da li neko možda zna kom telu ili odseku se obratiti ako su putevi iz zgrade za evakuaciju u slucaju pozara ili tome slicno blokirani od strane komsije koji ne da stanarima kljuc od kapije? nisam bio siguran da li da otvaram posebnu temu za ovo, ako treba slobodno prebacite

1 Like

Uglavnom za skoro sve probleme u zgradi je nadležna komunalna inspekcija.Upravnik zgrade treba da ga upozori i da traži ključ.Ako neda onda donesite odluku,promenite bravu i upravnik mora da ima ključ.Obratite se pisanim putem opštinskoj inspekciji za početak

Malo je komplikovanija situacija jer je komsija iz susedne zgrade, sa kojom delimo taj prolaz. Ali hvala, pisacu opstinskoj inspekciji pa ce valjda nesto da se pokrene.

Predate zahtev i date da se zavede.Posle par dana obavezno zovete da vidite sta je sa vašim zahtevom.Što češće zovete i budete uporni pre ćete rešiti problem.

nazalost, odgovorili su da nisu nadlezni i da mora da se resi sudskim putem…

A da probate u MUP-u Sektor za vanredne situacije
http://prezentacije.mup.gov.rs/svs/HTML/delatnost.html
"Управа за превентивну заштиту у свом саставу има: Одељење за спровођење превентивних мера при изградњи објеката, Одељење за спровођење превентивних мера при коришћењу објеката и Одељење за контролу промета и превоза опасних материја."

1 Like