Ukoliko je cilj da se u Beogradu promeni vlast, a ne da se “ispadne najpametniji” mislim da opozicija u BG treba da ide u nekoliko kolona kako bi obuhvatila što širu društvenu skalu. Ja vidim 5 kolona, Jeremić (Dveri, DSS), Janković, DS + NS, Beli, NDMBGD i svaka grupa da ima cilj da ide na 10%, neko više neko malo manje, mislim da realno ovih 5 grupacija može u Beogradu da ostvari pojedinačni rezultat oko 10%. Ne treba zaboraviti da je Janković kao predsednički kandidat u Beogradu osvajao više od 30% na nekim opštinama, a to je realno bila koalicija PSG, DS i NDBG. Istovremeno Beli je imao skoro 10% na nivou Srbije, a obzirom na profil njegovog glasačkog tela realno je da u BG može imati 10%. DJB je zagonetka, da li će naći partnera ili nastupiti samostalno i koliko će osvojiti, mislim da sami mogu preći cenzus u BG. SDS i LDP su zagonetka, njihovi kapaciteti su sumnjivi. Mislim da treba očekivati Šapića i radikale, kao dve opcije sa kapacitetom da prebace cenzus, Šapić ima najveću opštinu koja je ozbiljna izborna jedinica, on samo tamo može dobaciti 10% grada. dobro bi bilo kada bi radikali ostali ispod cenzusa, jer će verovatno ići sami.
Očekivana izlaznost je oko 800.000 glasača, što znaći da će cenzus biti oko 40.000 glasova.
Politička scena dosta je izmenjena u odnosu na prethodne gradske izbore. Imamo čak šest potpuno novih političkih opcija koje prvi put nastupaju na gradskim izborima - Narodnu stranku, PSG, Belog, NDMBGD, DJB i Šapića. Može se reći da se opoziciona politička scena ipak dosta pregrupisala i promenila za period od 4 godine i da to predstavlja njenu snagu. Da li je to dovoljno da bi se smenio SNS u gradu? Možda da…
Mislim da je kvalitetnim i mudrim radom moguće povratiti Beograd. Zanimljivo bi bilo videti novu koaliciju da upravlja gradom. Trebaće za to mnogo međusobnog uvažavanja, tolerancije, poštovanja različitosti. Poenta nije u zajedničkom nastupu već u međusobnom poštovanju, nenapadanju. Koaliciju treba promovisati kao moguću postizbornu. Mnogo će raditi na tome da posvađaju opoziciju i teško će to biti braniti. Vraški teško biće koordinirati neke usijane glave u svim kolonama. te usijane glave koje svađaju opoziciju su najslabija tačka i treba naći rešenje za taj problem. Opozicija svu snagu i kapacitete mora da usmeri na Vučića a ne da se troši u međusobnom koškanju. mislim da treba izbegavati međusobne komentare opozicije, jer to može biti spinovano i zloupotrebljeno.
Mislim da bi nakon izbora Vesna Rakić-Vodinelić iz NS mogla da bude svima prihvatljiva za gradonačelnicu. mislim da treba ići na jakog ženskog kandidata, a Vesna jeste najjači ženski kandidat opozicije sa ozbiljnim političkim iskustvom, ja lično bih voleo da ona bude gradonačelnica.
Mislim da u Beogradu ima dovoljno sektora politike koji se mogu pravedno rasporediti među opozicijom i napraviti zanimljiv balans odgovornosti. Jedno je sigurno jasno, nijedna opoziciona grupacija trenutno nema kapacitet da se razvije u veliku lider stranku kao što je to SNS. Da li postoji realna alternativa širokoj postizbornoj koaliciji opozicije? Ja je ne vidim. Politika je ipak veština najbolje mogućeg a ne idealnog.
Dobro bi bilo nakon izbora kreirati neko nadstranačko telo koje će sve kolone uvažavati, koodinaciono telo u kome će svako imati po dva predstavika, muškarca i ženu, a da to ne bude lider stranke ili pokreta. To koodinaciono telo može biti i gradsko veće