ŽIVOTNA sredina kao saradnik u doba pandemije

Suočili smo se prethodnih nedelja sa nekim pitanjima prvi put u životu. Sa raznim manjkavostima celokupnog društvenog sistema u kome živimo, sa nepripremljenošću svih njegovih grana da odgovore na vrlo teške izazove.
Da li su naše prodavnice, pekare, zgrade pripremljene za vanredno stanje (sigurno ste videli onaj šalter za burek u Pančevu kao dobar primer); da li su škole, domovi zdravlja, parkovi i sl. spremni za epidemiološke krize? Nisu.
Šta sve u tom pogledu nedostaje našem gradu? Radi odgovora na to pitanje otvaramo ovu temu.

Kao i zbog pitanja koje je sa prethodnim u bliskoj vezi - kako se ophoditi prema gradskoj prirodi i životnoj sredini, uopšte, da bi ona bila uz nas u ovakvim vremenima? Da li nam zelenilo koje imamo može pružiti podršku dok smo suočeni sa ovakvom krizom?
Videli smo na slikama ili uživo, svuda su se rascvetale poljane u gradu. Niko ih ne dira. Sjajni prizori. Neka oni budu primer svima da prirodu treba ostaviti na miru. Treba joj pružati, a ne oduzimati jer time oduzimamo i sebi.
Svedočili smo, u vreme vanrednog stanja, sečama drveća u Somboru i Beogradu. Dakle, istim bahatostima koje gledamo godinama unazad.
Koliko bi samo sada bilo bolje za sve stanovnike da imamo negovane parkove, očuvane šume, gradske bašte, zelene terase i krovove zgrada, da je svaka odgovarajuća površina pretvorena u zelenu. I kiseonik, i hrana, i lepa i ugodna sredina u kojoj se može provoditi vreme.

Već dobro znamo da ovdašnjoj vlasti ne pada na pamet tim pitanjima da se stvarno bavi. Zato moraju građani i građanke.

U Programu Inicijative Ne davimo Beograd zelena politika zauzima važno mesto. Sa tim se možete upoznati na našem sajtu.
Pozivamo vas i da razmišljanja o pomenutim pitanjima ovde podelite sa nama.

5 Likes

Ovo je veoma važno. Nažalost, prema informacijama koje imam sredstva iz IPA fondova za životnu sredinu za 2020. su preusmerana za covid19 - svakako je bitno preusmeriti neka sredstva ali je životna sredina za naše vlastodršce i dalje poslednja rupa na svirali i ne uspevaju da vide vezu između pandemije i životne sredine. Nadam se da mi možemo tu vezu da građanima učinimo vidljivijom i da proširimo interesovanje za pitanja životne sredine koje je već generisano dobrim radom Zelene grupe.

3 Likes

Da, potrebni su sada veliki fondovi za borbu protiv novog virusa.
Kao jedan od načina borbe, tj. kao dugotrajno rešenje za površine koje dodiruje veliki broj ljudi ispostavlja se upotreba bakra. Nekoliko je procena u proteklom periodu napravljeno o domaćim rudničkim kapacitetima, posebno za RTB Bor. U pitanju su milioni tona bakra.
A nauka tvrdi da virusi i bakterije na bakru ne opstaju dugo.
Članak koji je u prilogu mogao bi nas naterati da se ubuduće bakar i mesing koriste u zdravstvenim ustanovama, školama, prodavnicama, poštama, bankama i drugim javnim mestima. Da se kvake i drške, slavine, gelenderi (deo koji se hvata rukom) svuda zamene bakarnim. I mnoge druge stvari preko kojih se virus može preneti ako je podloga od nekog drugog materijala.

Sigurno je da bi sve to koštalo silu novca, ali rezultat koji se time dobija neuporedivo je važniji od samog troška.

https://www.gradnja.rs/bakar-koronavirus-gradjevinski-materijal/

2 Likes

Kada negujemo prirodu, imamo mnogo zelenila u gradu i osećaj da je odgovornost prema drugome važna, moguće je i ovako živeti u toku pandemije:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3525006184192969&id=100000508665707

Dobar globalni zakon ovaj problem može početi da rešava odmah.

2 Likes

Voćnjaci su vrhunski saborci u čuvanju životne sredine i zdravlja ljudi!
Trešnje se osobito ističu kao poželjno drveće u zagađenim sredinama.
Ovog smo proleća imali u planu sadnju trešanja sa sugrađanima širom grada, ali smo sve ostavili za sledeću sezonu.

Do tada podsećamo na prošlogodišnju akciju, koja sada daje svoje prve listove.

1 Like


I jabuka u bloku 61 se primila. Vreme je suvo, nema kiše, zalivamo je i maštamo kako će da poraste i jednog dana nam pravi hladovinu na ovom mestu. :herb:

3 Likes

Hvala Vam za ovu radost! :slight_smile:

Malo mašta, malo mi, dok ne padne kiša i ne stasa hladovina.

Povodom učestalih reklama na FB-u :slight_smile:

Dezo-barijere (otirači za dezinfekciju obuće) su sigurno korisne i inače. Sve ustanove bi svakako trebalo da ih nabave, ali i stambene zgrade.

Postavlja se pitanje da li moraju biti napravljeni od plastike i sunđera, kao što se čini da je pravilo, ili se mogu izraditi od razgradivih materijala.

Ima li neko rešenje?

Opet o bakru.