Video nadzor

Interesantan članak na ovu temu:

KAMERE SNIMAJU BEOGRAĐANE 24 SATA Video-nadzor na ulicama, u gradskom prevozu, ali i na NAJNEOBIČNIJIM MESTIMA http://www.blic.rs/enz3m12

Šta mislite o ovom trendu?

Smatram to korisnim ukoliko je moguće sprečiti zloupotrebe.

Mene je jednom zainteresovalo prisustvo kamera za nadzor na koje ni Poverenik nije imao primedbu nakon izvršenog nadzora:

1 Like

Vezano za novi zakon o stanovanju i video nadzor.Svaka zgrada koja ima video nadzor moraće da ima licenciranu firmu koja održava taj video nadzor.I takodje ne smeju sami da ugradjuju kamere već mora firma koja ima licencu i snimci se arhiviraju 30 dana.

1 Like

Ja imam bizarnu situaciju da je “sumnjivi” komšija iz zgrade preko puta postavio kameru na našu zgradu, koja gleda ka njegovoj zgradi. I pored naše zabrinutosti, nismo postigli konsenzus o tome, jer komšijama ne smeta, a neki se čak osećaju sigurnije. Mene zanima ko utvrđuje i kontroliše postojanje video nadzora u situaciji da građani sami ne prijave da ga imaju ili da je neko drugi postavio na njihovu zgradu?

1.Ne sme da stavi NIŠTA na vašu zgradu jer je sve izvan stana zajednička svojina i treba saglasnost vlasnika stanova.
2,Kamere ne smeju da se postavljaju tako da se snima javna površina već samo ulaz u zgradu a čak je i lift diskutabilan
3.Dalje,mora da ima licencirana firma koja održava video nadzor a možete da mu tražite i da vam plati što koristi vašu zajedničku imovinu :slight_smile:
4,Prijavi komunalnoj inspekciji neka mali rade ono ta šta su plaćeni

2 Likes

I naravno da niko ne kontroliše da li na zgradi ima ili nema video nadzor,Iskreno to ne bi bilo baš jednostavno.do sada je mogao da stavi kamere ko je hteo,nije bilo zakonski regulisano.Ali kao stanar imaš pravo da se pobuniš protiv toga i da prijaviš.
Zakon koji ovo reguliše je Zakon o privatnom obezbedjenju i ove godine je stupio na snagu.
A evo i mišljenja poverenika o tome http://www.poverenik.org.rs/yu/pitanja-i-odgovori/1595-pitanja-i-odgovori.html

2 Likes

U međuvremenu se pojavio jedan još veći problem. U pitanju je postavljanje Huawei kamera sa tehnologijom prepoznavanja lica i automobilskih tablica. Verovatno ste ih u posledje vreme primetili po gradu, a biće ih čak 1000 (spominje se i cifra od 2000 uskoro). Dosta je nerazjašnjenih stvari oko ove teme.

Pisali smo o tome nekoliko puta: https://nedavimobeograd.rs/novo-oruzje-za-pracenje-gradana-u-rukama-nebojse-stefanovica/

Ja sam se u kolumni za Danas od oktobra prošle godine osvrnuo upravo na ta nerazjašnjena pitanja: https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/neko-nas-posmatra-neko-nas-stalno-gleda/

Share fondacija, Partneri Srbija i Centar za bezbednosnu politiku, uradili su i procene uticaja obrade na zaštitu podataka o ličnosti korišćenjem sistema video nadzora Ministarstva unutrašnjih poslova. Evo cele analize: LINK.

Svakako je u pitanju velika pretnja po privatnost i slobodu građana i građanki Beograda, i predstoji nam borba.

1 Like