Upravnik nije predao nase potpise

Postovani,

U julu mesecu smo skupili potpise za smenu upravnika zgrade iz reda stanara. Sada je kraj oktobra meseca. Sve vreme nam prica da je predao dokumenta Beostanu da preuzmu odrzavanje zgrade (imam sve napismeno). Rekao je da ceka da jos neki ljudi plate zaostale racune i da ce Beostan preuzeti zgradu 3.10. 2022. Kada sam kontaktirala danas Beostan, oni su rekli da nisu preuzeli zgradu i da misle da smo mi u fazi “prikupljanja potpisa”. Vec tri godine traju ove dezinformacije. Sta se radi kada upravnik zgrade iz reda stanara ne preda potpise novom upravniku?Mi nismo dobili kopije potpisa. Oni su stajali na ormanu zalepljeni u zgradi. Sad posle tri meseca ih je neko skinuo. I nema vise ni novog upravnika, ni dokaza o potpisima. Kajem se sto sam kupila stan u Srbiji i razmisljam da ga prodam jer ne vidim resenje ovog problema. Tri godine ista prica. Ovo nije zivot, nego nocna mora. Zajebava nas covek koji i nije vlasnik stana dok ne otplati poslednju ratu kredita. Ja sam na korak od prodaje jer vidim da nijednu instituciju u Srbiji ovo ne zanima. Upravnik moze da bude ocigledno bilo ko, i drzava je legalizovala pljacku. Nit su u obavezi da izdaju racune, niti da pravdaju troskove. Covek nije predao nase potpise. Taj zakon o stanovanju ima milion mana, a niko iz tog ministarstva da se oglasi. Ovo je tragedija za investicije u nekretnine u Srbiji. Covek nema uvid u bilo sta vezano za sopstveni krov nad glavom. Uzas! Da li strani mediji trebaju da se ukljuce da bi neko ovde odreagovao? Sta treba da se desi da se ove prevare i obmane zaustave?

Po mom skromnom mišljenju, biće neophodna jedna verska revolucija, nalik na onu Luterovu i Kalvinovu onomad. U društvu u kojem je ovakvo postupanje prihvatljivo, poželjno i probitačno, nikakva legislacija ne može da promeni stvari…

Poštovana,

1.pre svega, proveriti da li je upravnik iz reda stanara upisan u https://katastar.rgz.gov.rs/stambenezajednice/
i zvanično.

  1. Organu jedinice lokalne samouprave na čijoj se opštini predmetni objekat nalazi, podneti dopis uz opis problema a na pisarnici Opštine.

Pre preduzimanja radnji iz tačke 2. neophodno je samostalno iz redova vlasnika posebnih delova (vlasnika stanova) zahtevati sastanak u roku od 3 dana isto oglasiti na vidnom mestu kako bi se ostale komšije blagovremeno odazvale.
Zapisnikom konstatujte da nemat upravnika, i potrebno je 50% +1 član ( vlasnik posebnog dela) da isti potpiše.
Danom kada je sastanak održan i na osnovu potpisa većine smatraće se da SZ nema upravnika u skladu sa zakonom o stanovanju SL. Glasnik 104/16 dopunama iz 2019g.
Zapisnik se odnosi u Opštinu koja Vam daje rok od 30 dana da izaberete upravnilka ukoliko ne izaberete dodeliće Vam se prinudni upravnik od strane Opštine.

1/Skupljene potpise o smeni ste trebali predati registratoru u opštini i izabrati novog upravnika u roku od 30 dana ili dobiti prinudnog upravnika od opštine. Bez obaveštavanja registratora u opštini nigde nije evidentirana smena.

2/ To je pitanje tekućeg održavanja pretpostavljam. Za to je trebalo da imate odluku stambene zajednice itd.

3/ Upravnik zgrade je dužan da preda svu dokumentaciju novom upravniku. Verujem da je opštinska inspekcija nadležna pa njoj treba to prijaviti.

4/Upravnik može biti lice koje ispunjava Zakonom propisane uslove. Bira ga stambena zajednica, i to 2/3 za profesionalnog upravnika i 50%+ za upravnika iz redova vlasnika.

5/ Upravnik je dužan jednom godišnje da polaže račune stambenoj zajednici u vidu finanskijskog izveštaja. Za sve potrošeno mora da ima račune i odluke stambene zajednice o trošenju. Upravnik iz redova vlasnika nema pravo na naknadu za svoj rad osim ako stambena zajednica ne donese odluku i sklopi ugovor (malo verovatno da će se ikad desiti).

6/ Upravnik potpise i dokumentaciju predaje novom upravniku. Ako je trebao predati te potpise Beostanu a nije, onda treba da su u dokumentaciji. Ako ne budu, sakupite potpise.

Sve ostalo je tačno što ste napisali. Zakon je manjkav, kao i drugi propisi i dr. Savet, umesto prikupljanja novih potpisa za smenu upravnika, skupite potpise o izboru novog i podnesite to registratoru u opštini zajedno sa svim što bude još tražio.

  1. Netačno. Registratoru je potrebno dostaviti Zapisnik sa sednice Skupštine stambene zajednice sa prilozima koji dokazuju da su vlasnici posebnih delova glasali za predloženu odluku (na sednici i elektronskim putem) i time u ukupnom zbiru obezbedili da predlog ima kvalifikovanu većinu i da je Odluka izglasana na zakonit način.

Hvala Predraze na pojasnjenju.

I mi imamo slicnu situaciju. 24 stanara od ukupno 31 je glasalo smenu (imamo sve potpise) ALI stanar koji je trebalo da potpise ugovor sa novim prof upravnikom to ne zeli i zahteva da ugovor bude onakav kakav ga je on smislio (smena prof upravnika 1/2 +1 …itd ideje koje nisu po zakonu).

Sta mi sada mozemo da uradimo da nam BAR to glasanje ne propadne?
Koji je rok za predaju papira u Opstini? Sednica je bila 19/5

Po kom osnovu stanar koji treba da potpiše ugovor sa profesionalnim upravnikom to potpisuje?
Molim Vas da napišete tekst odluke koju je Skupština SZ donela 19.05.

Zato sto smo njega zaduzili da to potpise, izabrali ga sa 23 glasa ZA na istoj toj sednici.
Prof upravnik je email-om obavesten da smo ga sa 24 smenili, imamo zapisnik i papire na kojima su se stanari izjasnili o smeni.

Kako bi vaša odluka mogla da proizvede pravno dejstvo potrebno je da je dostavite registratoru. On će na osnovu iste doneti rešenje o promeni podataka u registru i izbrisati ime starog starog upravnika. Preporučujem da to uradite što pre.
Ukoliko u roku od 30 dana nakon dana kada je stari upravnik razrešen ne dostavite odluku o izboru novog upravnika, biće vam po automatizmu dodeljen prinudni upravnik.
U vezi drugog pitanja:
Možete da donesete odluku kojom oslobađate pomenutog te obaveze i izaberete nekog normalnijeg.Potrebna vam je 50%+1 većina.
Možete takođe da pustite dotičnog da pokuša da radi po svome, ali da mu prethodno predočite posledice (prinudni upravnik). Ni jedan prof. upravnik sigurno neće pristati na odredbe ugovora koje su neusaglašene sa važećim propisima. Kada shvati da je ispao glup u društvu, možda se dozove pameti.

2 Likes