Uplata na racun koji ne pripada stambenoj zajednici

Da li je po zakonu da se od stanara trazi da uplate troskove zamene kotla za grejanje na ziro racun koji ne pripada stambenoj zajednici?
To se od stanara trazi i cak su poslali opomenu da ako se ne plati u toku od 8 dana sledi tuzba.
Naravno u pitanju su izmisljene popravke jer jedan covek koji zivi u zgradi svake godine izmisljja velike popravke i zamene delova. Izgleda da je od skora u dilu sa prof. upravnikom od kada smo ga dobili.
Meni samo treba clan zakona koji to zabranjuje (ako zabranjuje) i kome da se obratim, s obizrom da pola stanara nije platilo a oni su istima ubacili opomenu da ako ne plate u roku od 8 dana bice tuzeni.
Ako neko zna, bio bih puno zahvalan,
Milos

Obratite se upravniku pisanim putem i tražite da vam dostavi odluku kojom ste se izjasnili da prihvatate ponudu te firme za zamenu kotla i kojom ste se saglasili da se račun dostavlja vlasnicima stanova pojedinačno.Takođe,isto to tražite i od firme koja vam preti tužbom.Pozdrav

2 Likes

Buba Vas je dobro posavetovala, ali ja mu se licno ne bi uopšte obratio, Zašto? Zato što bez odluke proste vecine skupštine stambene zajednice ne mogu da se obavaljaju investicioni radovi, zamena delova ne spada u redovno odražavanje.
ŠTO SE TIČE RAČUNA, POSTOJI SAMO JEDAN NA KOJI VRŠITE UPLATU, A TO JE RAČUN S.Z.
Prvo sastanak S.S.Z. pa odluka da se to prihvata (50%+1 + regularan zapisnik), pa zatim predračun firme koja treba da izvrši radove (u suštini bi trebao da raspiše tender). Po obavljenim radovima “UPRAVNIK” isplati firmu sa racuna S.Z. a ista firma odmah šalje “UPRAVNIKU” profakturu koje je radove izvršila, a on je obavezan da izvesti S.Z. sa kopijom profakture na oglasnoj tabli. Niko u zgradi ne može da donosi odluke u ime S.Z!!! Pošaljite mu pismo sa povratnicom da ne poštuje Član 42. ZOS ( Nadležnost skupštine stambene zajednice) i da će te ga prijaviti Komori Srbije.

1 Like

Naravno da nije po zakonu. Vi sa njima nemate nikakav ugovor kao fizičko lice pa ne mogu da vas tuže. Ugovor, ako uopšte postoji, ima SZ kao pravno lice tako da mogu tuže samo SZ i ovlaćenog upravnika. Eventualno SZ može da tuži vas zbog neizvršavanja obaveza, ali mora postojati odluka većine stanara za sve to. Klasičan lov u mutnom i sistem ako prođe- prođe.

1 Like