Sportski klubovi na teritoriji grada

Kaže ovde:

Секретаријат за спорт и омладину врши послове који се односе на:

  • обезбеђивање услова за рад спортских организација и стручњака у области спорта на територији града;

Pa kaže onda ovde

Dok smo bili pod osmomesečnom blokadom od strane SC 11. april nismo dobili ni finansijska sredstva u iznosu od 1.890.000 din. od strane Gradskog sekretarijata za sport koje smo zaslužili za rezultate koje smo ostvarili u 2014. godini i igranje u Regionalnoj ligi a sve po kriterijumu samog sekretarijata. Napominjem da je Crvena zvezda u ovih manje od sedam sezona od Gradskog sekretarijata za sport dobijala sredstva po kriterijumu samog sekretarijata, a van toga je dobila nešto više od 1.000.000 dinara za sedam godina svog ponovnog rada.

Mimo toga, saopštenje iz februara je prepuno prljvih gaća, a ako je tako u vaterpolu, možemo samo da nagađamo kako je u fudbalu i košarci.

U svakom slučaju vaterpolo nije amaterski sport. Možda se u njemu ne obrću velike pare ali koliko znam, igrači potpisuju nekakve ugovore.

Zašto sekretarijat daje pare njima?

Moj stav je da profesionalni klubovi ne treba da dobiju ni dinar javnih sredstava. Grad treba da ulaže u infrastrukturu i sportske objekte. Eventualno amaterske klubove.

Koji je vaš stav?

3 Likes

Mislim da je ovde bitna i sledeća stavka:

  • обезбеђивање реализације тренажног процеса београдских спортских организација; унапређење стручног рада учесника у систему спорта на нивоу града и подстицање запошљавања висококвалификованих спортских стручњака и врхунских спортиста;

… zato što se klubovima isplaćuje npr. deo termina za treninge u sportskim centrima čiji su osnivači Grad ili Republika, ali ne mogu da tvrdim koliki je to novac jer je dokumentacija na stranici sekretarijata em nepotpuna, em nesrećno organizovana.

Premije profesionalnim klubovima na osnovu ostvarenog rezultata su svakako besmislene iz više razloga. Grad bi trebalo da se fokusira na amaterski, rekreativni i školski sport (znači, tereni, sportski centri, termini, dostupnost, instruktori), a profesionalni klubovi su uvek slobodni da batale i reamaterizuju se ukoliko imaju problema sa funkcionisanjem bez tih dotacija. Eventualno bi imalo smisla projektno sufinansirati njihove programe koji kao cilj imaju neki community outreach, škole sporta, edukaciju trenera iz amaterskih organizacija, pa i te omladinske turnire koji se i sada redovno finansiraju.

2 Likes

Šta mislite o ovome?

Vesić: Grad dao 20 miliona dinara pomoći KK Partizan

Sve najgore mislim o ovome.

1 Like

Bačen novac po ko zna koji put. Na stranu besmislenost situacije u kojoj grad ad hoc daje živ keš loše vođenom udruženju građana, nego i sa čisto praktične strane: to je red veličine godišnje plate jednog boljeg prvotimca, a klubu je račun blokiran jer duguje više desetina takvih iznosa raznim bivšim trenerima i igračima. Već u decembru ponovo neće imati ni za tekuće potrebe, a samo kamate na ove ranije iznose biće veće od ovoga što im je Grad dao.

2 Likes