Poslovni prostori u stambenim zgradama

Koliko treba da uplacuju u fond poslovni prostori u stambenim zgradama?

Nas prof upravnik kaze da zato sto nemaju ulaz unutar zgrade, vec sa ulice, oni ne moraju da placaju za lift i ciscenje ALI placaju za njegovo upravljanje i u fond zgrade.
Brojilo im se nalazi u nasem EDB ormanu.
U Infostanu ne placaju zajednicku struju i smece, na njihovom spisku ne postoje.
U katastru prostor nije legalizovan uopste.

Vlasnici posebnih delova (poslovnih prostora) bi trebalo da plaćaju onoliko koliko odluči Skupština SZ.
Vaš neprofesionalni upravnik je kompletni idiot, a i ordinarna neznalica,.
U našoj zgradi se u poslovne prostore takođe ulazi direktno (a ne iz ulaza kroz koji ulaze stanari zgrade). Sve ono što se nalazi u zgradi (na katastrskoj parceli) - posebni delovi (stambeni i poslovni) čine stambenu zajednicu (od krova do temelja).
Neprofesionalni upravnik je bio dužan da napravi evidenciju vlasnika posebnih delova (poslovnih i stambenih prostora) što očigledno nije učinio.
Održavanje lifta spada u tekuće održavanje a to plaćaju po odluci Skupštine SZ svi valsnici posebnih delova.
Svi vlasnici posebnih delova su dužni da prijave korišćenje komunalnih usluga JKP Infostan u roku od 8 dana od početka korišćenja (a samim tim i da plaćaju ono što ne plaćaju direktno-struju, vodu, itd. To očigledno nije urađeno. Vaše zapažanje je potpuno ispravno. Mi smo imali isti slučaj dok ga nismo uočili kao Vi i rešili.

1 Like

Ludilo je kod nas kompletno i nastavlja se.
Sad upravnik tvrdi da je pp poceo da placa SVE kao i stanovi i da je retroaktivno sve platio kako treba ALI upravnik nece da to pokaze na uvid a mi mu jednostavno vise nista neverujemo jer covek samo prica prica prica a rezultata NEMA.

Od veceg poslovnog prostora (koji vec 5 meseci radi renoviranje i bukvalno nam rusi zgradu) nikada nije zatrazio da placaju u fond i ja ne znam kako da ga mi nateramo da to uradi? Ispada da on radi za ove poslovne prostore a ne za interese stanara!

Imate veoma jednostavno resenje - smenite ga.

1 Like

Sto je najtragicnije, rekao mi je prof upravnik da cita ova moja ispovedanja na forumu i kaze kako me nije sramota da to radim.
Objavicu i firmu i imena, samo polako!

Ми имам некада локал сада стан. Улаз је ван улаза у зграду. Људи плаћају Инфостан комплетан. Власник ми је рекао да су некада били ослобођени лифта, али да више нису. Нова фирма за чишћење улаза неће им наплаћивати одржавање, али то је њихова одлука. Све фирме у стану или и згради плаћају веће трошкове Инфостану у односу на редовне станаре.
Ваш професионалац има добру комбинацију са тим локалом.

1 Like

Najnovije otkrice. OBA poslovna prostora u zbiru sa preko 1000m2 NISU u Infostan sistemu a prof upravnik u ostavci zove Gradsko Stambeno da vrsi popravke za pp pod izgovorom da je to nasa zgrada.

Ko zna koliko je radova odradilo gradsko stambeno za pp, ima li kraja nasim nevoljama! :dizzy_face:

Oba poslovna prostora (PP) nisu u “Infostan sistemu”?
Vlasnik PP je bio dužan da prijavi korišćenje komunalnih usluga u roku od 8 dana od ulaska u posed a na osnovu Odluke skupštine grada Beograda o načinu plaćanja komunalnih usluga.na teritoriji grada Beograda.
Na taj način od momenta ulaska u posed nisu učestvovali u troškovima održavanja i upravljanja, kao ni u troškovima potrošnje zajednike električne u zgradi.
Obzirom da isti to nije prijavio JKP Infostan (a prijavu može da podnese samo vlasnik sa pripadajućom dokumentacijom),
Pomenuti nije evidentiran u “sistemu Infostana”, ali što ga ne oslobađa obaveza da plaća naknadu Stambenoj zajednici za troškove održavanja (IO i TO), upravljanja i čišćenja.
Ono što je uradio upravnik je krivično delo.
Odavno sam Vam skrenuo pažnju na neregularnost koju sam uočio da na katastarskoj parceli (KP) na kojoj je vaša zgrada nalazi. Postoji prostor koji je prikazan da pripada i drugoj KP. Na KP dve zgrade se raširio pomenuti poslovni prostor, a nije opredeljen za KP na kojoj se nalazi (da li na vašoj ili na susednoj) nego na neku virtuelnu (a koja se po dokumentima nalazi ni na nebu ni na zemlji, nego između dve KP).
To je lako dokazivo a povlači i krivičnu odgovornost onih koji su to uradili.
Ako se plašite onih koji se predstavljaju kao kriminalci ne mogu vam pomoći. Sa kriminalom se treba boriti boriti na zakonom utvrđen način.
Malo sam se potrudio, ali mi nije žao.

1 Like

Na 3 ulaza se pp prostire, :open_mouth:

3 ulaza, još gore, i veći kriminal. Da li su uknjižili posebnu parcelu iznad sva tri ulaza?

1 Like

Ne, objedinili sve povrsine i dobili novi broj zgrade ALI u korisnom delu oni i dalje ulaze u sva tri ulaza tj sve tri parcele u katastru. Ovakvim nezavrsenim upisom u katastru je povredjeno nacelo odredjenosti i ja sam o tome pisala RGZ-u ali na zalost bez odgovora. To sada mora advokat ili geometar da podnesu zahtev RGZ-u za ispravku. Da je srece sam vlasnik bi to uradio, ali nema sanse.
Po ovome ispada da taj poslovni prostor DOO kompanije od 900m2 posto se prostire na sva 3 ulaza treba da dobije 3 racuna za Infostan. Da li gresim?

Upravo tako. RGZ ne odgovara jer je neko tamo debelo zabrljao nadajući se da AKO PROĐE PROĐE.
Nije to nama strano. Naši stari su to opisali odavno: ČARDAK NI NA NEBU NI NA ZEMLJI.

1 Like

Ok, kome se podnosi prijava protiv profesionalnog upravnika koji nije uveo poslovni prostor od 900m2 koji je DOO i poslovni prostor od 30m2 koji nije DOO u sistem Gradskog Stambenog/Infostana? Koji to organ u BG mora da ih natera da ucestvuju u odrzavanju zgrade ili stave katanac na bravu svog postojanja u stambenoj zgradi?