Opštinska vlast u Beogradu

Na nedavno pokrenutom portalu Ko je na vlasti sakupljeni su podaci o lokalnoj vlasti, koja uključuje i beogradske opštine. Ovde se nalaze podaci o:

  • mandatima u skupštinama opština
  • podaci o odbornicima
  • odluke o budžetima opština i
  • rezultati izbora (za 2012. i 2016.)

Dosta koristan resurs, međutim, nije kompletiran, nadamo se da će biti i izborni podaci su često skenirani u pdf formatu, pa će malo potrajati dok se sve ne prebaci u tabele. Nedostaju podaci za Rakovicu i Savski Venac, pa ukoliko nko ima načina da dođe do njih, javite.

2 Likes

@injac.milos @precka Rakovica je vaš reon, zar ne? :slight_smile:

1 Like

Deki ima dosta informacija o tome, videću se sa njim pa da sastavimo šta treba

1 Like

ne radi ta baza sasvim, barem implementacija na web. kad kliknem na neko ime, samo mi pokaže tabelu gde stoji “nema unosa”, jel tako i kod vas?

1 Like

Nije sve kompletirano, baza je puštena u rad, ali se dopunjava, ideja je da se “crowdsource”-uje (@Dobrica.Veselinovic) - nekoliko opština je dopunjeno od kada je puštena u rad, tako da nedostaju samo rezultati za 4 BG opštine za lokalne izbore 2016:

Zemun
Čukarica
Rakovica
Barajevo

Da li neko ima način da dođe do ovih podataka?

1 Like

Potrebna je teritorijalna reforma, kao i reafirmisanje mesnih zajednica. Nivo odlučivanja mora biti bliži građanima. Gradska vlast je veoma centralizovana pa je nebitno ko je predsednik opštine ili gde su međuopštinske granice, zato pitanje decentralizacije sada nije aktuelno - navodi Alimpić.

Dobar odgovor.

1 Like

A centralizaciju Beograda i oduzimanje nadleznosti gradskim opstinama kao i ukidanje Mesnih zajednica je cija bese ideja? I SNS je pred prosle izbore,ne ove sada,zagovarao decentralizaciju a onda su mi na moje pitanje zasto to nisu sproveli,odgovovrili “Pa zato sto to kosta”.Zanimljivo da se iste teme pokrecu uvek pred izbore.