Nadziđivanja skloništa na NBG - blokovi 8A, 33, 63 i 64


#1

“Javno preduzeće za skloništa” planira nadziđivanja skloništa u novobeogradskim blokovima 8A, 33, 63 i 64
Za dva skloništa u bloku 8A i jedno pored kule Genex u bloku 33 su izrađeni urbanistički projekti i gradska uprava ih je potvrdila.

Skloništa u bloku 8A su zapravo zelene površine među zgradama, brdašca - kakvih ima u gotovo svakom nbg bloku.
Stanari bloka 8A su početkom jula napravili protest i organizovali potpisivanje peticije protiv izgradnje dve trospratne poslovne zgrade na skloništima (+ garaža) u sred njihovog bloka


Kod Genexa planiraju da sklonište pretvore u garažu a iznad izgrade poslovni objekat visine 16m:


Za preostala dva skloništa u bloku 63 i 64 koja su predviđenja za nadziđivanje programom poslovanja za 2017. godinu projekti se još uvek nisu pojavili na javnom uvidu tako da za sada samo znamo lokacije (oba uz Evropsku ulicu) i spratnost objekata:


#2

Kakva je situacija sa gradjanima kod Geneksa, da li ce biti neke akcije protivljenja?


#3

To je prevashodno pitanje za stanare 33. bloka. Sigurno da nisu srećni ovakvim rešenjem (zbog veće gužve u bloku) ali pitanje je da li im toliko smeta da bi se organizovali jer ovo ni sada nije zelena površina kao što je slučaj sa skloništima u ostalim blokovima.
Svakako, većina njih ni ne zna za namere JP za skloništa jer niko ovo nije objavio osim nas na društvenim mrežama.
Ne bi bilo loše polepiti plakate po okolnim ulazima gde obaveštavamo stanare pa da vidimo reakciju. Moram da napomenem da takva akcija ima i potencijalni rizik jer je jedan od stanara tu Peconi koji ima 24/7 obezbeđenje raspoređeno po celom bloku i ko zna kako će reagovati.


#4

Ovih 5 zapravo nisu jedina skloništa koja će se nadziđivati, već je njih bilo najlakše završtiti jer su već pokrivena planovima. Ukupno ima preko 40 skloništa koje su u planu nadziđivanja. Za 14 se nadziđivanje sprovodi kroz izradu plana detaljne regulacije (blokovi 44, 70, 70a, 45 i Retenzije). Za 47 je rađena analiza koja je pokazala da 18 ispunjava uslove da bude nadzidano, pa će se zbog toga raditi Plan generalne/detaljne regulacije mreže skloništa. U igri su i 4 skloništa u Novom Sadu i 2 u Nišu.

Ovako je ideja opisana u Programu poslovanja: “надзиђивањем (ће се) трајно решити проблем прокишњавања, а власник предметних објеката Република Србија - корисник ЈП за склоништа за уступање права на надзиђивање, под условима које ће закључцима утврдити Влада РС, добити без икаквих улагања изграђен пословни простор. Новоизграђени простор ће обезбедити додатни приход од издавања пошто се предузеће не финансира из буџета РС, а увећава се државна имовина.” Dalje imamo ovo: “У току је поступак јавне набавке израде Студије оправданости и исплативости надзиђивања склоништа на напред наведене три локације у Новом Београду, која ће послужити као основ за одређивање процента новосаграђене бруто површине објекта који ће припасти у својину Републике Србије - Јавног предузећа за склоништа, а преостали део површине одабраном понуђачу радова, као Суинвеститору.”

Tražili smo te Studije, ali su nas odbili jer nisu još uvek gotove.