Mrtvačka estetika SNS-a


#1

U komunikaciji, nekrofilski elementi mogu da se primete kod Vučića (prepodobljeni, lažno zabrinuti nastup prepun izveštačenog patosa), Nikolića (mrtvaćki izraz lica, kao vampir na opelu) ili Vulina (tragikomično preterivanje sa patetikom, zaključno sa suzama). Moćda nije ni čudo što je SNS takav jer su neki od najviših zvaničnika stranke nekad gazdovali grobljima (Nikolić, Zoran Babić). Međutim, posle 4 godine to ostavlja vidljiv trag na Beogradu. Neki mogu da se isprave, neki nažalost ne.

  1. Prilikom otvaranja Pupinovog mosta, postavljena je ploča. Ako izuzmemo gramatički nepravilan natpis na njoj, urađena je u najboljoj tradiciji nadgrobnih ploča od crnog mermera. Nakon reakcije javnosti, brzo je zamenjena tablom.

  2. Cvetni trg, ili kako ga sada šaljivo nazivaju Betonski trg ili Sabirni centar, je od simpatičnog mesta koje je trebalo da postane jos zelenije, prijatnije i ušuškanije mesto u centru, pretvoren u belu mermernu grobnicu. Arhitekta Ksenija Bulatović je u lošem, suvoparnom i arogantnom tekstu u Politici branila svoje čedo (omiljena fraza autora moderne umetnosti – ništa vi ne razumete) ali joj je kompozitorka Ivana Stefanović odlično odgovorila. Ko je čitao, zna na šta mislilm. Siniša Mali je, naravno, rekao da je Cvetni trg najlepši trg u gradu.

  3. Novi kiosci, koji po JUS-u moraju da izgledaju kao crni sarkofazi. Pored nimalo sakriveno nameštenog posla, jasno je da kod većine tih kioska ionako stoje frižideri van gabarita kao i ranije, a to je navodno bio jedan od razloga za njihovo uvođenje. Inače, iako je u odluci pisalo da izgled kioska bira gradonačelnik, tek posle nekoliko meseci Mali jeizjavio da nije on birao kioske jer on ne ume ni čiča Glišu da nactra, da je tamo bila neka komisija i da je nešto tamo radio Folić, i kako on potpisuje gomilu papira svaki dan pa je verovatno potpisao i to o kioscima.

  4. Svi suncobrani moraju da budu crni, sivi ili bež! Nema šta tu neko da se veseli i raduje, kakvo crno šarenilo! Ovo me podseća na epizodu Simpsonovih gde uprava škole odlučuje da uvede đačke kecelje u bež(ivotno) sivkastoj boji. Eksperiment uspeva i deca postaju apatična, samo stoje i bleje u školskom dvorištu. Ali, kako je direktor Skiner cicija, uniforme su lošeg kvaliteta pa pri prvoj kiši postaju sva flekava i šarena i deca počinju ponovo da budu deca.

  5. Hotel Meriot, bivše Jugodrvo, pored Narodnog pozorišta. Grozomorno, kao nekakva kulisa iz horor filmova sa džinovskom crnom paučinom preko fasade. Onaj ’pozlaćeni’ deo je kič kičeva.

  6. Planirane prepravke poteza Trg Republike-Kalemegdan i pretvaranje u pešačku zonu, sve zaliveno betonom i granitom bez i jednog jedinog drveta, čak će i žardinjere sa trga da sklone. Jasno je da Mali i kompanija imaju kombinaciju za granit ili je bar ugradnja kod granita mnogo unosnija nego kod sadnica drveća. Inače, pisao sam Politici i objavili mi dva pisma o tome, jedno čak i na netu: http://www.politika.co.rs/scc/clanak/384446/Drveca-braco-moja-drveca-a-ne-betona-i-asfalta

  7. Beograd na vodi. Šta reći, milion negativnih poslednica. Zamišljen kao mrtvački sanduk za beograd, zid koji okiva grad u zaleđu i deli i ga od reke.

  8. Strela za Zorana Đinđića, u stvari spomenik koji Vučić podiže sebi za života, jer on je taj vrh strele koji na diže ka nebu. Ko je nastavio Đinđićevu politiku pa da strela ima nastavak i u kakve to visine Srbija nezaustavljivo juri? Živkovič nije opstao ni godinu dana kao premijer, Koštunica je sve zaustavio i dezavuisao, Tadić zacementirao a Vučić sve okrenuo naglavačke. Bez obzira na odbranu tipa “ne razumete vi modernu umetnost“, mislim da je krajnje neumesno da čoveku koji je USTRELJEN dižete spomenik u obliku strele.

I nije bitno što neke od ovih projekata rade ljudi koji nisu SNS-ovci ili su priznata imena. Leni Rifenštal je režirala filmove koji su do danas nenadmašni u prikazivanju jačine ljudskog duha ali su u isto vreme bili i propaganda nacizma. Verner fon Braun je napravio raketu Saturn koja je odvela ljude na mesec, ali je pre toga pravio rakete fau koje su pobile silne Londonce. Ako te na ulici udare kola da li će manje da te boli ako znaš da te je udario skup i kvalitetan auto? Štetočinstvo je štetočinstvo.