Kulturne akcije-spisak predloga

  1. Podsticanje kulturnih aktivnosti - predlažem da se gradske takse za objekte koji su u privatnom vlasništvu a imaju namenu koja je kulturna (galerije, kafe-galerije, pozorišta, klubovi u kojima se održavaju koncerti i sl.) smanje za 20% što bi bilo dragoceni podsticaj kako za zarađivanje od kulturnih aktivnosti tako i za otvaranje mesta koja bi imala kulturne sadržaje
  2. Akcije sakupljanja knjiga - Veliki broj izdavača, među kojima su prisutni i oni mali, koji izdaju vredne naslove, nije prošao državni otkup. Ove akcije biza cilj imale da gradske biblioteke dobiju naslove koji nisu prošli na otkupu a koji bi obogatili ponudu. Pojedinci, ali, verujem, i neki izdavači, bi bez ikakve nadoknade dobrovoljnodavali knjige. Razlog je jednostavan-to bi im bila besplatna reklama, širio bi se krug čitalaca i interesovanje za druge naslove iz njihovih edicija.
  3. Popularisanje kulture na lokalu - Pri opštinama, ili pri objektima koji pripadaju opštinama bi bili otvoreni prostori namenjeni popularisanju kulture gde bi umetnici s tih opština (oni bi imali primat ali bi mogli da učestvuju i drugi) mogli da imaju prostor za stvaranje i prezentaciju svojih radova. Tako bi došlo do decentralizacije kulture na gradskom nivou i ona ne bi bila ograničena na uži centar.
  4. Pesnički festival-Zvuči bizarno ali u Beogradu ne postoji nijedan pesnički festival. Smatram da bi takav festival, namenjen učesnicima do 27 godina, koji bi imao niz kategorija modernog poetskog izraza (slem, hip-hop) privukao pažnju i afirmisao stvaranje poezije u manje akademskom, ali jednako kvalitetnom i popularnijem maniru
7 Likes

Hvala na ovim idejama! Posebno su mi zanimljivi 2. i 4. predlog. Mislim da ne zahtevaju velike ljudske ili finansijske resurse, a da interesovanje sa druge strane postoji.

Možemo da razmislimo o njihovom sprovođenju!

Hvala na ovim razmišljanjima, evo i mog osvrta:

Ne mislim da je dalje subvencionisanje privatnika najpotrebniji prvi korak u kulturi na gradskom nivou niti da je politika komercijalizacije kulture nešto što je neupitno dobro. Politiku komercijalizacije kulture svakako sprovodi trenutna gradska vlast, uključujući nedavno smanjenje renti privatnim komercijalnim galerijama.

Oko knjiga mislim da bi bio potrebno još malo promisliti, tj. kako je najbolje podržati male izdavače, ne znam da li je “besplatan” otkup zaista koristan za njih. Često su u pitanju mali tiraži, a popularizacija koja se time stiče je upitna

Oko prostora se slažem i rekao bih da se to uklapa u generalnu potrebu da se prostori kojima raspolažu grad i opštine (odskora uglavnom grad) a koji stoje nekorišćeni, ustupaju za društveno-korisno delovanje, gde svakako spada kultura i umetnost.

Mislim da postoji bar jedan festival poezije https://www.danubeogradu.rs/2017/05/11-beogradski-festival-poezije-knjige/ i brojne neformalne manifestacije.

1 Like

Slazem se da smanjenje gradskih taksi na privatne objekte kulture nije ni najpotrebniji ni prvi korak. Verovatno je jedan od koraka ka dostupnosti i pristupacnosti kulture

U vezi knjiga - dobrovoljno davanje je jedan od nacina da knjige dodju na police biblioteka koje su im sada nedostupne. Besplatan otkup sigurno nije idealan, ali je jedan od nacina. Mozda imamo jos neke predloge?

Super da postoji jedan festival poezije! A za brojne neformalne manifestacije-mozda mozemo napraviti pregled/kalendar ovih?

Dodao bih da jeste činjenica da će oni kojisecbave komercijalnijim aspektima pokušati da tačku 1. iskoriste za svoju dobit ali je neupitno i to da postoji veliki broj onih koji imaju male, underground klubove primera radi , i čije je poslovanje dovedeno u pitanje. Ono kako ja vidim da semože modifikovati ovaj preldog je da se napravi komisija koja bi, pojedinačno, analizirala svaki slučaj i zaključila da li taj i taj objekat ispunjava uslove ili ne. Ali, onda bi došli na udar javnosti jer forsiramo “elitizam”.
2. Slažem se da se čini da to nije neka akcija u smislu odaziva ali, s druge strane, ne govorimo o velikom broju knjiga po izdavačkoj kući. Neka svako, na kraju krajeva, da koliko želi. Broj izdavačkih kuća u zemlji je velik i iz tog kvantiteta može nastati kvalitet
Pod 4.-Da, znam za taj festival ali stvar je u tome da grad treba da pomogne festivale, ili, još bolje, stvori jedan a ne da sve prepušta privatnoj inicijativi.Ako postoji gradska kulturna politika onda je jasno da se po tom pitanju nešto treba uraditi