Koji su dozvoljeni načini plaćanja sa računa SZ?

Do Novembra prošle godine smo imali upravnicu iz redova stanara u dva njena uzastopna mandata , ukupno 8 godina. Od Januara ove godine imamo PU. Bivša upravnica iz redova stanara nije nikada za dva mandata pokazala izvode sa tekućeg računa . U martu prošle godine na sastanku se oko tog piranja pravdala da to od nje tobož niko nije tražio. ITada smo zatražili i narednih osam meseci je trajalo njeno izbegavanje. I pismeno smo zahtevali pa je obecavala ali nije pokazala. Uglavnom kada smo dobili novu upravnicu, PU , ona je krajem januara u banki prijavilau sistem i našu mej adresu , gde dobijamo sada izvode i sa koje možemo uputiti banki zahtev za izvode od ranije. Tako smo konačno došli do izvoda u roku od dva sata (banka je izuzetno brzo odgovorila i mejlom nam dostavila sve izvode od 2015 do do 2024)
Sada vidimo svašta na tim izvodima i janso je zašto je bivšra upravnica skrivala te izvode. NA izvodima se vidi da je upravnica podizala nalogom za gotovinsku isplatu novac, kao i gotovinskom isplatom tj karticom potrošnje sa bankomata u u više navrata svake godine. Od investicionih radova , 2022. i 2023 godine ništa nismo radili a novac je podizan, 2021 jesmo zamenu interfona i to se vidi na izvodima da je plaćeno nalogom za prenos . 2020 smo postavili nova ulazna vrata i rešetke koje koristimo kao vrata od ulaska u podrum. Za to nema tragova na izvodima, a ona je pričala kako je to plaćala na ruke na ‘‘dobrobit’’ SZ , kako bi izbegli plaćanje PDV i kako bi nas izašlo jeftinije… To su njene priče naravno.
Mi sada posedujemo izvode , na kojima se vidi podizanje gotovine, vidi se i nenamensko trošenje (plaćanje u nekim klubovima- teretani koja ima i kafe restoran , nalogom za prenos…)
Jasno nam je da za sve što je podigla gotovinom moraće da pokaže pravdanje gde je taj novac otišao. Pošto to ne vidimo na izvodima, interesuje nas bar za poslednjih 5 godina (ako je ono pre mođda zastarleo) koji su sve dozvoljeni načini plaćanja za SZ ? Dakle jasno nam je da je plaćanje nalogom za prenos (preko recimo šifre 221) legalan način . Da li postoji još načina, pošto smo mi pravno lice, da li ona može da podigne gotovinu pa da nekom gotoviski plati i da prikaže neku recimo fakturu ili neku priznanicu? i kako mi da znamo da to sada ne bi možda obezebdila preko nekog prijatelja koji je prreduzetnik … Uglavnom to bi bilo rizično i za to lice, jer bi se proverilo dal je on potom uplatio ta sredstva na svoj račun zar ne?

Uglavnom ako upravnica svake godine podiže novac u gotovini, a tragova na izvodima nema gde je to otišlo (naloge za prenos koje imamo su retki i to nije novac koji želimo da nam se vrati i obrzaloži gde je otišao) da li je ona po zakonu mogla da podize gotovinu a da potom gotovinski nekom plaća? Ili je to moguće samo putem nalogaza prenos ? Naravno nisu mali iznosi u pitanju, pa da dostavi recimo fiskalne račune za sijalice ili potrošni materijal kao recimo selotejp ili bilo šta… Jednom je pred novu godinu 30 decembra podigla sa bankomata u istom danu prvo 30 000 a potom i 60 000, ukupno 90 000…
Hvala unapred,

За сваку исплату мора да има покриће у виду рачуна а наравно мора да се зна и у коју сврху су извршене услуге или купљена роба. Не може кеш без покрића. Теоријски сва плаћања би морала да иду са рачуна СЗ на рачун правног лица и да се приликом плаћања наведе број рачуна који се плаћа и који је издао продавац односно давалац услуге. Сва инвестициона улагања морају бити изгласана одлуком СЗ

2 Likes

Ovo je samo jedan primer šta rade “UPRAVNICI” iz redova stanara. Ja sam protiv toga da oni obavljaju takvu dužnost. PU može u tri poteza da se smeni, dok U iz RS se iživljavaju maksimalno, što se vidi iz ovog primera. Mogu da navedem stotine primera kao što je ovaj. Upoznat sam sa tim veoma dobro. Zašto treba ukinuti “UPRAVNIKE” iz redova stanara? Zato što je njih veoma teško smeniti zbog komšijsko , kumovskih, rodbinsko, je$a$kih veza! @Marks - Novi upravnik vam u tome neće pomoći, to jest. Trebali bi da joj pošaljete pismo sa povratnicom i da tražite da vrati novac koji je uzela ili da dokumentacijom dokaže gde je novac potrošen, sve mora da bude argumentovano, u nastavku je opomenite da ćete pokrenuti postupak protiv nje pred nadležnim sudom i date joj rok 15 dana da to opravda ili vrati novac. Ako ne reaguje na vaše upozorenje SZ mora da se obrati advokatu i da se ustanovi dokumentovano koliku je štetu nanela SZ_i. Sada, da li je nastupila zastarelost to će vam ojasniti advokat i da li postoji adekvatna dokumentacija, naravno da je koristila novac za svoje potrebe što je očigledno. U ovoj situaciji cela SZ mora da bude jedinstvena. Pošto je to komšinica ne verijem da će svi biti složni. Ako postoji osnov, dokazi i da nema zastarelosti advokat će podneti tužbu protiv nje. Srećno

1 Like

Slazem se da je ovaj slucaj zaista uzasan, ali moram da kazem da je ipak lakse naci 50% potpisa nego 2/3 potpisa stanara za izbor/smenu upravnika iz redova stanara.
A to da profesionalni upravnici ne muljaju sa stanarima pada u vodu. Poslednji koji je otkaz dao se bukvalno sa pojedinacnim zahtevima bavio i nije se fokusirao na odluke sa sednica stanara… radio ono sto je njemu lakse. Cak je i pomagao poslovnom prostoru u renoviranju prostorija iako ga nije uveo u sistem placanja u fond zgrade.

1 Like

Napisao sam da je lakše smeniti PU nego U iz RS, naravno da i PU muljaju. Helena_p upoznat sam šta se dešavalo kod vas u zgradi sa tim upravnikom, vi ste veliki borac!

1 Like