Grafiti / Street Art

Povodom vesti da je gradski menadžer Goran Vesić podneo krivičnu prijavu protiv NN lica za šaranje fasade, te članaka koji su počeli da se pojavljuju valjalo bi da otvorimo i temu o ovoj vrsti ulične umetnosti.

Istorijat oslikavanja grafita u Beogradu je radilo udruženje KURS i može se videti ovde.
Postoji i knjiga Street art in Beograde, pa nije loše pogledati njen prikaz: https://www.vice.com/rs/article/bmnzjd/preko-500-fotografija-beogradskih-grafita-u-knjizi-street-art-belgrade

Mnogi gradovi imaju rigorozne politike prema ovoj vrsti umetnosti, neki ne baš toliko - šta vi mislite da bi trebalo da budu politike spram ovog fenomena?

1 Like

dekriminalizacija.

nek ostane na nivou prekršaja za neke fasade. biće dobro i po umetnike da moraju da se malo sakriju.

inače posmatram fenomen kao regularno zidno slikarstvo. ne bih zalivao sa državnog nivoa. kao ni bilo koji drugi vid umetnosti.

uložio bih u par čistih zidova i ohrabrio da se tu nešto desi. dakle u izložbene prostore. kao i kod svakog drugog vida umetnosti.

lep primer sam video u firenci 2007 godine. tamo postoji jedan podzemni prolaz koji je kapaciteta kao naš terazijski i u njemu nema lokala ali je sav u grafitima. u prolazu spava Salvatore, firentinski beskućnik kome je praktično dodeljena uloga kustosa tog prostora. kada neko hoće da radi grafit Salvatore ga odvede do najstarijeg grafita u prolazu kako bi ga novi umetnik pregazio. nije baš gažnje u pravom smislu reči jer očito da i među umetnicima postoji dogovor oko tog prostora.

1 Like

Kažnjavanje samo na nivou prekršaja za neke fasade, tj. zgrade koje su na listi Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

E da, i kažnjavanje za govor mržnje!

Sve ostalo ne kažnjavati.

1 Like

U ovom članku ima malo više o kaznenoj politici:


Shared via Вечерње Новости Android app

1 Like

Takođe, važno je da se zaštite vredni grafiti kao npr. Bluov baš kod te pumpe.

2 Likes

NEKULTURA NE BIRA Grafiti osvanuli i na Skupštini grada http://www.blic.rs/g35j1wy

http://www.blic.rs/vesti/beograd/privedeni-stranci-zbog-grafita-na-fasadama-u-centru-grada/1vlxtbf

1 Like

grafiti koji nemaju nikakvu umetničku vrednost su za mene veliki problem. kao prvo, košta da se prekreči, kao drugo, odvratno izgledaju. koliko ima onih delije sever i grobari grafita po celom gradu, stvarno je neprihvatljivo.

ono što meni deluje kao najbolje rešenje jesto ono što su uradili u Filadelfiji. uposlili su ostvarene grafiti umetnike da prave murale po celom gradu na raznim velikim površinama. ukoliko vas interesuje kako su to uradili, pogledajte ovaj link.

Naravno, tako nešto bi zahtevalo ulaganje novca, ali možda ne užasno mnogo. verujem da bi neki lokalni umetnici bili srećni samo da dobiju prostor na kome mogu da se umetnički izraze i da za to budu prepoznati kao neko ko doprinosi kulturološkom razvoju ovog grada (i ostalih gradova, što da ne) i time se probiju na scenu

1 Like