Poštovani,
naša SZ je imala upravnicu iz redova stanara do Novembra 2023 god. Upravnica je bila u dva mandata, ukupno 8 godina, sa početkom od Septembra 2015 godine. Moja porodica i ja živimo u zgradi poslednjih 4 i po godine. Prošle godine , u martu, prilikom skupštine SZ jedna komšinica je upitala koliko nam je trenutno stanje na računu i zatražila je izvode napominjući da nikada do sada u dva mandata upravnica izvode nije prikazala kao da nije nikada napravila IZVEŠTAJ O RADU - finansijski izveštaj što je dužna po zakonu da činidva puta godišnje. Upravnica je dala odgovor da joj telefon ne podržava aplikaciju banke jer je stari model ali da nije problem da ih donese. Pošto smo imali zakazanu sledecu sednicu za 5 dana (vezano za pribavljanje i treće ponude oko nekog planiranog rada u sklopu investicionih radova) zamolio sam upravnicu da eto na sledecem sastanku donese tražene izvode koje zahteva naša komšinica član skupštine SZ. Nije donela, kao ni na trećoj sednici i uvek su postojali neki izgovori i medjusobna prepirka između upravnice i te komšinice. Prijavio sam je komunalnoj inspekciji, koji je od nje zatražio finansijski izveštaj za 2022 godinu i samo dva izvoda, prvi i poslednji za tu godinu. Taj izveštaj je apsolutno neistinit.Inspektor me je pismeno obavestio da on kao komunalni inspektor nije nadležan za trošenje sredstava (onda je upitno i zašto uopte traži finansijski izveštaj kada ga ne proverava) …Od upravnice sam lično u više navrata dopisom i pismenim putem tražio izvode (imam dokaze o tome ) i dobio njen odgovor da će ih pokazati ali ništa nije bilo od toga jer je rekal da je bila na operaciji i da je na bolovanju tri meseca. Znamo da je po zakonu dužna da opunomoći zamenika u njenom odsustvu ali… I posle toga je izbegavala da pokaže izvode sa zajedničkog tekućeg računa.Prijavio sam je prošle godine u leto, i građevisnkoj inspekciji koja pokriva oblast PP zaštite jer nam PP aparati nisu servisirani od 2017. godine. Pošto u finansijskom izveštaju koji je sastavila upravnica za 2022. u troškovima nema stavke servisiranje PP aparata, jasno mi je bilo da je to dokaz da nemamo ni PROGRAM O ODRŽAVANJU što smo dužni po zakonu imati a ona je dužna isti da predloži skupštini SZ. Pa nam je inspekcija naredila da ga što pre dostavimo, imali smo rok. Mi smo konačno sa njom završili svu tu muku u Novembru kada je dala otkaz jer smo je prijavili i finasijskoj inspekciji i potom smo u Decembru krajem godine izabrali novog upravnika, odlucili smo se za PU .Potom sam zatražio izvode i iz banke za poslednjih 8 i po godina (obuhvaćena njena dva mandata) i dobio sam ih u roku od 2 sata!
Uvidom u njih možemo reći samo - katastrofa.
Što se tiče finansijskog izveštaja za 2022 on je apsolutno kontradiktoran izvodima iz banke. Ona je navela na finansijskom izveštaju jednu stavku, gde smo platili skoro 30 000 dinara, za troškove advokata tj sastavljanje zapisnika povodom smrtnog lsučaja komšije u stanu br 8 i obijanja stana uz prisustvo dva svedoka (komšija je inače živeo kao samac) .To ne treba mi da plaćamo već naslednici a ako već plaćamo moral je da to refundira od naslednika koji su potom stan uredno i prodali novom komšiji. Naravno toga nema na izvodima za 2022. godinu kao i ostalih njenih stavki koje je navela u finansijskom izveštaju a koji su tobož rađeni prošle tj 2021godine…ustanovili smo preko izvoda da je samo zamenu interfona (2021) godine platila preko računa, nalogom za prenosa sredstava na račun firme koja nam je to uradila. Ulazna vrata, nema koja smo uradili se ne nalaze uopte na izvodima kao i ni vrata od podruma tj rešetke. Upravnica je inače prošle godine kada je morala da sastavi finansijski izveštaj za 2022 u isti navela i platu od 300 dinara (na godišnjem nivou ukupno 64 800) i ako stanari tvrde da ona radi bez nadokande što je i pre sama izjavljivala. Na izvodima nema tragova o tome, osim u poslednja dva mesec tokom 2023. godinea (pre njene ostavke) kada je na svoj racun prebacivala 5400 dinara (18 stanova x 300,00 dinara) . Na izvodima se vidi recimo za tu 2022 godinu da je početkom nalogom za gotovinskom isplatom (na šalteru banke ) podigla oko 90 000 i to se pojavljuje za svaku godinu pa i veća sredstva, jednom pred novu godinu 30 Decembra podiže gotovinski 60 000 i 38 000) ali nema u toku godine nikakvog ‘‘pravdanja’’ koje možemo videti na izvodima. Platu nemože da diže odjednom na početku godine unapred naravno… Svakako tu je potreban i ugovor između SZ kao poslodavca i nje kao zaposlenog koji prima plata na osnovu…
Na izvodima se vide i skandalozne stvari poput plaćanja , prenosa sa našeg računa na račun nekog kluba koji ima teretanu kardio salu, i salu za penjanje… To je učinila dva puta ,ukupno 21 000 dinara. Jasno nam je zašto je i izbegavala da pokaže izvode na koje imamo pravo po zakonu o stanovanju član 65 stav 2. Ima i tragova da je koristila karticu prometa, plaćala našom karticom u diskontima…Dakle , na izvodima su dokazi da je novac podizala gotovinskom isplatom, ili putem kartice (što je opet isto to) ali nema dokaza gde je trošila sredstva. Ta 2022 godina je najsumnjivija jer u toj godini nismo imali nikakve radove a silan novac je podizala. Sada je sve to jasno kada imamo sve izvode (ukupno preko 280) Jasno je da se radi o nenamenskom trošenju sredstava ili narodski rečeno čist lopovluk.
Šta nam je sada činiti. Pošto je zakon jasan, da sve što se gotvinski podigne sa zajedničkog računa SZ a nema se račun kao dokaz, mora i da se vrati, mi sada moramo da se obratimo sudu tužbom protiv dotične?
Dovoljno je da Sud pogleda - dobije izvode na uvid, a potom pošto zakonskog opravdanja za to nema nama bi taj novac za koji nema pravdanja, morao da se vrati zar ne?
Finansijski izvestaj SZ
Očigledno da se tetka zaigrala. Obzirom da imate izvode za vreme njenog mandata, nikakav problem nije utvrditi koja je sredstva nenamenski potrošila. Mislim da bi bilo najefikasnije da je pisanim putem obavestite da sva sredstva koja je nenamenski potrošila uplati u roku koji odredite na račun SZ, a da ćete ukoliko to ne uradi podneti krivičnu prijavu protiv nje za nenamensko trošenje sredstava. Od ovoga ne može dda pobegna jer su dokazi odmah rasoloživi.
Banka po svakoj izvršenoj transakciji na računu SZ šalje izvod. Mi smo ih u prošloj godini imali 151. Svaki vlasnik posebnog dela može u svakom trenutku da zatraži informacije o tome od upravnika i on ima obavezu da mu ih da.
Finansijski izveštaj se radi jedanput godišnje, a ne dva puta. Ja ga radim u okviru godišnjeg izvštaja o radu.
Zakon ne poznaje zamenika upravnika. Ako grešim, gde to piše?
U pravu ste. To stoji kod profesionalnih upravnika. Kod upravnika iz redova stanara nema toga, medjutim naša SZ bar se tako uvek govorilo na sastancima imala je zamenika, koji je čak i podneo ostavku na jednom sastanku od prosle godine u Aprilu kada je uvideo da ne odustajemo od zahteva da nam se pokazu izvodi iz banke koji nikada u dva mandata upravnice nisu pokazani.
Te smo i glasali i usvojili ostavku ali naravno nije nam dato na potpis ta odluka kao ni zapisnik, jer upravnica nije vodila zapisnike na skupštini SZ. Radila je kako hoce jer joj je zgrada s obzirom na veliki broj dosta starih penzionera (koji nisu upuceni u nista oko zakona i koje je lako obrlatiti), potom vlansika koji ne zive tu već izdaju stanove , odgovarala misleći da nikada neće niko tražiti. Mi smo tu kažem 4 i po godine i nisam nesto redovno isao na te sastanke dok nas jedna porodica nije zamolila da dođemo.
Bez obzira na to što zakon ne poznaje zamenika upravnika, tačnije to ne postoji, ne moguće je tri meseca se vaditi na bolovanje samo zato što ste operisali masno tkivo na ramenu ili neku slicnu da kažemo sitnicu… Ali joj to nije smetalo da putuje tokom leta. Samo ju je sprečavalo da ne može da dostavi izvode na uvid. Tolko je to ‘‘komplikovano’’ i teško poslati zahtev banci da joj na mail posalju sve izvode za period koji želi. Svakako je ona te izvode preko mejla već posedovala jer je redovno ih dobijala od banke. Naravno da je t o bio još samo jedan u nizu apsurdnih razloga u moru izmišljotina i laži kako ne bi pokazala izvode. Uostalom zakon je uredio da sve do prošle godine u junu otprilike se moglo bez komisije biti na bolovanju najduže dva meseca ali je u junu i to smanjeno.Mi smo to konačno kada više ona nije upravnica učinili pre desetak dana, i u roku od dva sata dobili izvode za period od 8 i po godina putem mejla apsolutno besplatno. Ona je uglavnom 8 meseci izbegavala da pokaže izvode.
To je sad završeno. Sada je sve otkriveno i potvrđeno zbog čega je to izbegavala.
Kažete nikakav problem nije utvrditi koja je sredstva nenamenski potrošila. To stoji kada uzmemo u obzir gotovinsku isplatu (sifra 166, po nalogu isplata na šalteru banke) i karticu potrošnje (podizanje gotovine preko kartice) ,Lako je u godinama kada nismo imali nikakve investicione radove kao u poslednje dve (2022, 2023) ali recimo u 2020 smo promenuli ulazna vrata i stavili vrata tj rešetke na ulaz u podrum. To je plaćala na ‘‘ruke’’ , posle je pričala da je to činila u dobrobit zajednice kako bi izbegli skuplje troškove, tobož plaćanje pdv majstorima… Znamo da je to laž i da je to činila radi ‘‘ugradnje’’ svog djela u toj radnji plaćanja na ruke. Naravno da je jasno da ukoliko nema dokaza o plaćanju dužna je da vrati sredstva, ali opet ulazna vrata su promenjena i postavljena su nova svestan sam toga pa bi joj to prihvatili samo što nismo u stanju znati pravu cenu tih radova i kako to sad joj pravdati…
U jednu ruku nije u redu potraživati da novac iz te godine koji je podigla gotovinski (za koji nema na izvodima nikakvih dokaza o namenskom trošenju ) vrati u kompletu do poslednjeg dinara, a sa druge strane opet je nemoguće utvrditi koliko je zaista to koštalo jer njoj na reč ne možemo verovati.
Naravno ona za to nema ni fiskalne račune jer bi to priložila kada smo tražili, mada je i sama rekla da je to činila na ruke u ‘‘korist’’ zajednice.
Kada sam joj se sredinom prošle godine pisanim putem obratio sa uručenjem tog dopisa preko pošte na ruke , gde sam napomenuo da nam dostavi izvode i da za sve što nije plaćano preko naloga za prenos (sa računa SZ na račun preduzetnika) moraće da se vrati , odgovorila je :
‘’ netačni su i nestiniti navodi koji se tiču načina plaćanja, odnosno da je jedini zakonom regulisan način plaćanja sredstava sa računa na račun. Kao i fizička lica i pravna lica imaju mogućnost plaćanja u gotovini, ali Vam ovim putem proceduru ne bih objašnjavala’’
nisam ja naveo da je jedini način plaćanja sa računa na račun, ali nije priložila ni fiskalne račune. Ako je ona plaćala u gotovini nekom preduzetniku, ona bi morala da ima priznanicu tj račun, a taj preduzetnik je bio dužan da taj novac u roku od 7 dana uplati na svoj račun zar ne ? tako bi se dokazalo da je zaista nekome plaćeno na račun , a u suprotnom je taj novac podigla i potrošila nenamenski tj odvojila ga r za sebe. Jer u tom slučaju bi mogla ona a i svako da nabavi neke priznanice sa pečatom preduzetnika kako su navodno nešto platili. Naravno da to sud može proveriti uvidom u račun tog preduzetnika u to doba kadaj je zdao takav račun ili priznanicu , da li je taj novac potom uplatio na svoj račun…
Eto iz tih razloga nije baš jednostavno sabrati tačno kolko je nenamenski potrosila, jer ulazna vrata jeste promenula ali kolko je zaista bila cifra tog posla to niko od nas ne zna i ne veruje u njenu cenu koju bi ona rekla.
Drugo , postoji još jedna stvar koja nas interesuje, Kada smo od proleća prošle godine zahtevali izvode na uvid, uptiao sam je na skuptšini SZ da li ona primaplatu - nadoknadu za svoj rad od SZ ?
Odgovorila je da ne prima. Prisutni članovi su takože rekli da ne prima. Kada smo je potom prijavili komnalnoj inspekciji i kada je morala da sastavi finansisjki izveštaj, ona navodi odjednom u tom finansijskom izveštaju za 2022. godinu na stavku ‘‘troškovi uprave’’ - 64 800. U dopisu koji sam pomenuo ovde sam je upitao otkud sad to kada ste rekli da ne primate nadoknadu kao što nije primala ni prethodna upravnica iz redova stanara ? Ako već sada iznosite tvrdnju da primate znajte da moraju postojati tragovi o tome na izvodima ili bar da imate priznanice o prebacivanju plate na svoj račun jer ste vi zaposleni a u ovom slučaju SZ je poslodavac. Moraju postojati i tragovi o plaćanju doprinosa… Odgovorila je ironično:
‘‘naknada za rad uvedena je ukidanjem kmetstva ili nekog drugog oblika, zavisno od društva, koje je uređivalo oblik postojanja besplatnog rada. Ukoliko pomnožite iznos od 300,00 dinara sa brojem stanova, to je 5400, pa to pomnožite sa 12 meseci dobićete iznos koji sam navela u finansijskom izveštaju.Što se tiče samog oporezivanja, nisam Vam dužna dostaviti bilo kakav dokument, imajući u vidu da se radi o primanjima mene kao fizičkog lica, a ne o finansijama stambene zajednice’’ Ovo je apsurdno zar ne, ona je zaposleni u tom slučaju a mi smo poslodavac, tak oda mora da ima i ugovor pored odlke skupštine stanra za koju stanari ne znaju a ona može recim oda je napravila tu odluku tj isfalsikovala njihove potpise i stavila pečat. Medjutim mora postojati i ugovor poslodavca u ovom lsučaju SZ i nje kao zaposlenog.
Dodala je još i ovo: ‘’ takođe bih Vas upoznala isa pravnim institutom minimalnog oporezivog iznosa koji se formira za svaku kalendarsku godinu. Svakako, naknada sa računa nije skidana bez pokrića.’’
Ovo je apsurd. Na izvodima se jasno vidi za tu 2022 (kada nismo imali nikakvih radova u zgradi) da je podigla preko kartice ukupno u toku godine iznos od 149 000, dinara i nema pokrića na izvodima.
A izvodi aposlutno pobijaju sve stavke iz njenog finansijskog izveštaja, koje su naravno lažne jer morala je nešto da napiše… Napominejm da je ovih 149 000 (iz četiri puta) podigla do juna 2022 godine. novac za platu ne može da podiže unapredveć se to radi mesečno , plus plaćanje doprinosa, makar doprinosa za penziono i invalidsko ako već ostalo ne mora… Ona je stara oko 54 godine, i do poslednje dve godine znamo da nije bila zaposlena (bavila se nekom preprodajom veša) …u slučaju da jeste zaposlena ili da joj neko plaća platu za to znamo da je na neke onda oslobođena ali ne i za penziono i invalidsko…
Što se tiče našeg zahteva za izvode, da nam se dostave za sve godine unazad, ona je napisala na tom dopisu:
''Dužna sam Vas upoznati sa činjenicom da u skladu sa računovodstvenim pravilima dužna sam voditi evidenciju finansijskog poslovanja SZ u poslednje tri godine.Zahtevanje svakog izvoda o kojem po zakonu nisam dužnavoditi računa, po tarifniku banke predstavlja izdatak na trošak stambene zajednice.
Mi smo izvode dobili elektronskim putem od banke u roku od dva sata, aposlutno besplatno putem mejla. Naravno da je i ona to mogla učiniti. Svakako je te izvode imala od pre na svom mejlu, jer joj je banka redovno slala.
Posle ovog dopisa 2023 u Junu, ona je u Septembru (što vidimo na izvodima počela sebi da nalogom za prenos da prenosi 5400 dinara (očito je to plata , jer ima 18 stanova pa puta 300 koliko je rekla u dopisu da uzima nadoknadu) ali pod šifrom 289 (transakcije po nalogu građana) a znamo da je za platu šifra 240. Pre tog Septembra od prošle godine ni jednom nema traga na izvodima da je uplatila tih 5400. Plus što je tri puta prošle godine u Septembru po 5400 uplatila u roku od mesec dana, pa ne plaća se mesečno po tri plate…To je već cirkus…
A gde su uplate pre toga na osnovu plate? Naravno nema ih. Kao što rekoh za tu platu trebalo bi pored odluke stanara (koju je mogla sama sastaviti i potpisati umesto njih , jeste to krivično delo ali…) treba da ima i ugovor zar ne? I tu mora jasno da se odredi koliko je neto a koliko bruto iznos…
Naravno u finansijskom izveštaju nema iz kog fonda je plaćana ta njena navodna plata. Mi smo plaćali do kraja nove godine 800 dinara na račun SZ preko javnog preduzeća, (i ako je minimalna cena investicionog i tekućeg održavanja veća od toga) i apsurdno je da ona može sebi uzeti od toga 300 din, jer bi nam ostalo 500 i ne bi imali minimalni iznos za investiciono i tekuće održavanje koje propisuje grad. naravno da je to bilo moguće kada do prošle godine do Septembra 2023 nismo ni imali program o održavanju niti ga je ikada predložila skupštini SZ.Tada je to učinila jer smo je prijavili inspekciji…
Oprostite mi na opširnosti, ali hteo sam napomenuti da i ako imamo sve pomenute izvode za proteklih osam i po godina , gde je sve jasno , nie nam baš jednostavno utvrditi ukupan iznos nenamenskog trošenja sredstava, jer kao pto rekoh ona jeste zamenula ulazna vrata 2020 godine kao i postavila vrata tj rešetke na ulazu u podrum. Jasno je da nema dokaza koliko to košta a opet ne želim da vraća sav iznos koji je podizala u toj godini, jer sam svestan da je to ipak koštalo. Samo što nikad nećemo znati pravu cenu tih radova…Na kraju će ispasti da mora da vrati novac za koji nema pravdanje pa i za ta vrata ? Sama je kriva što je oko svega ‘‘mućkala’’ i radila protiv zakonski.
Tako da mislim da će tu sud doneti odluku šta i kolko će morati nadoknaditi zar ne?
Stvarno sre opširni. Ovako dugi tekstivi povećavaju mogućnost da ne dobijete odgovore na postavljena pitanja (koja se nalaze negde u brdu reči i rečenica) jer ga većina učesnika na forumu neće ni pročitati. Moj savet je da otvarate temu po temu, problem po problem i postavljate pitaje po pitanje.
Ono što sam nakon brzog čitanja sa preskakanjem uvideo je da vaša bivša upravnica pokušava da manipuliše sa vama, jer je procenila da joj niste dorasli.
’Dužna sam Vas upoznati sa činjenicom da u skladu sa računovodstvenim pravilima dužna sam voditi evidenciju finansijskog poslovanja SZ u poslednje tri godine.Zahtevanje svakog izvoda o kojem po zakonu nisam dužnavoditi računa , po tarifniku banke predstavlja izdatak na trošak stambene zajednice.
Završni račun sa prilozima, finansijski izveštaji i izveštaji o izvršenoj reviziji, 20 godina
U neznanju su kratke noge.
Deo teksta koji nisam pročirao pažlivo (skoro 90%) neću ni čitati.
Moj savet: Poštujte vreme onih koji žele da vam pomognu, budite kratki jasni i konkretni.
Imam info da banka Inteza naplacuje izvode iz proslosti 100din po izvodu. Da li je ovo moguce?
Znaci, ako prethodni upravnici NISU predali izvode na uvid novim upravnicima, i ako pozelite da uradite konsolidaciju stanja moracete da platite 100din po izvodu, a izvodi se izdaju u svim onim danima kada postoji neka transakcija. PA KA O, svega…
Arhivirani su svi oni do 1/1/2023
Bukvalno nista nije uredjeno tako da pomogne SZ!
Bukvalno oni koji nisu uplacivali u fond mogu da uzivaju jer im niko nista ne moze!!! Kakav krs od drzave i svega.
Poštovana Helena 100,00 dinara po izvodu su i meni tražili iz Rajfajzen banke u slučaju da ih oni štampaju na licu mesta u banci , jedan po jedan.
A ukoliko od njih zatražite izvode da Vam ih dostave putem mejla onda je to besplatno bilo u Rajfajzen banci. Verujem da je tako slučaj i sa Intezom. Potrebno je naravno da im se zahtev pošalje sa mejl adrese prijavljene u sistemu Banke.
Receno mi je da se izvodi pre 1/1/2023 mogu SAMO na salteru dobiti. 100din plus 20din za stampanje. PLJACKA
Ja sam ove godine zatrazio za preko sedam godina unazad putem mejla (mejl adresa mora biti registrovana kod njih u sistemu) i dobio u roku par sati sve tražene izvode besplatno (oko 280). U pitanju je kako i rekoh Rajfajzen banka. Preko mejla dostavljaju besplatno, dok štampanje izvoda pojedinačno u banci na licu mesta iznosi 100,00 din po izvodu, bar su mi tako rekli. Pitajte ih da vam dostave putem mejla. To mora biti besplatno.