FASADA i SZ

Ako moze neko da objasni celu administrativnu proceduru radova na fasadi u centru Beograda.
Sta je od dozvola potrebno i da li stambene zajednice moraju biti pitane za bilo kakve promene na fasadi ili Zavod za zastitu spomenika kulture grada Beograda ima zadnju rec.
Da pojasnim, poslovni prostor u prizemlju zgrade hoce da radi SAMO deo svoje fasade i za sada nema nikakve dozvole za to. (provereno)

Poslovni prostor nema SVOJ DEO FASADE.
Fasada je zajednički deo zgrade i na njoj mogu da se vrše radovi samo na osnovu odluke skupštine stambene zajednice.
Jedinica lokalne samouprave takođe može da donese rešenje o radovima na fasadi iste. Pretpostavljam da nisu takvi debili da ofarbaju samo deo iste.

Ako mozete ovo da pojasnite?

Jedinica lokalne samouprave može da donese odluku o sređivanju fasade zgrade O SVOM TROŠKU ukoliko smatra da je to od opšteg interesa.
Imali smo i naopake primere. Gde je su SREDSTVA BEOGRAĐANA koji su uplaćivali JP Gradsko stambeno za ODRŽAVANJE trošena za uređivanje zgrada oko Beograda na vodi, a da za to nisu pitani oni koji su ista uplaćivali.
Fasada je zajednički deo zgrade i o njenoj popravci, reparaciji ili farbanju može da donese odluku samo skupština SZ. Ako nije jasno pogledajte Zakon o stanovanju…

2 Likes

I sta cemo mi da radimo ako pp pocne da rade radove na fasadi bez nase odluke?

Poceli radove na fasadi bez ikakvih dozvola, bez pristanka Zavoda za zastitu spomenika kulture grada Beograda, bez dozvole Stambene zajednice, a prof upravnik stajao do radnika i rekao im NISTA!
Taman sad dok su praznici da sve fino zavrse. Gradjevinska inspekcija bila 14/12 ali nista nije napisala niti odgovorila. PAKAO SVEGA

Oni će završiti poso i to je kraj. Inspekcija ništa ne preduzima pošto sebe proglase nenadležnim. PU je njihov igrač a SZ ne može ništa da uradi pošto nikog verovatno u zgradi i ne zanima nastala situacija. U Srbiji se sve radi po principu svršenog čina.

1 Like

Ova drzava jeste u raspadu ali su i njeni gradjani ovce. PU ce biti smenjen, ALI gde naci boljeg?
Ovaj je preporucen od osobe sa ovog foruma, ispali smo glupi sto smo joj verovali.

1 Like

Sa nekim tvrdnjama se slažem a sa nekim ne. Završiće posao, ali to nije kraj, Inspekcija može da se smatra ali to nije njena nadležnost da se smatra. Ako nije nadležna, onda ima obavezu da se izjasni ko je nadležan. SZ ne može ništa da uradi jer je izabrala za upravnika koji ne zastupa njene interese nego svoje, a nije uspela da ga svede u zakonske okvire: Da izvršava odluke SZ. On se ovde ponaša kao šerif, jer misli da to može. Niko mu se na adekvatan način nije suprotstavio i to je to. Kako se radi u Srbiji znamo, ali dok i jedan član SZ ima svest a nešto nije u redu, ima obavezu da se bori ne samo za ebe nego i za one neprosvećenije i neobrazovanije. Svojevremeno sam napisao šta mislim o Zakonu i koje su posledice njegove primene. Stanovnici svih zgrada OPAMETITE SE. VI NE STANUJETE SAMO U TIM ZGRADAMA, VI STE NJIHOVI VLASNICI, A NE SAMO VLASNICI STANOVA KOJE POSEDUJETE.

1 Like

O tome ću da napišem i da postavim foto kako oni to rade, (inspekcija koja je nadležna za sve, ustvari nije nizašta nadležna).

1 Like

Dragi svi, imam jedno pitanje, možda neko od vas ovde zna. Imamo potpuno uništeno prilazno stepenište ispred zgrade. Ko je zadužen za popravku istog, kome treba da se piše zahtev, da li neko zna? U pitanju je Višnjički venac, opština Palilula? Koja gradska institucija je zadužena za takve popravke?

hvala unapred!

Ako mozete ovo da elaborirate.
Inspekciju apsolutno ne zanima unistavanje fasade niti cinjenica da nemaju dozvolu SZ za radove. Doduse istoj su pisali samo stanari i Zavod za zastitu spomenika kulture. Prijavu inspekciji od strane prof upravniko niko nikada video nije.

Fasada je skoro gotova.

Profesionalni upravnik iz firme BEO ZGRADA je podneo ostavku pre 2 nedelje na upravljanje u nasem ulazu. U susednom ulazu na koji se isti poslovni prostor prostire on ostaje profesionalni upravnik. Pametnom dosta!

Sanja, nijedna gradska institucija nije zadužena za popravku zgrade sem ako nije u njenoj nadležnosti. Odgovornost za tekve slučajeve snosi upravnik (niste napisali da li imate PR upravnika ili iz redova stanara). Ako se stepenište nalazi u sastavu zgrade što se smatra parcelom na kojoj se zgrada nalazi, ispred, iza i bočno od zgrade odgovoran je upravnik ( otpadanje fasade, padanje delova krova , oluci itd.). Upravnik ima obavezu da redovno pregleda zgradu spolja, unutrašnji deo i da na vreme reaguje da se opasnost otkloni. Zakon je jasan da je upravnik odgovoran kada je u pitanju opšta opasnost. Savetujem Vam da se dogovorite sa ostalim stanarima i da upravniku pošaljete pismo, (sa povratnicom) i da zahtevate da u roku od 10 dana sazove sastanak gde obaveštenje o zakazivanju sastanka mora minimum 3 dana ranije (72h) da bude postavljeno. Možete i bez dogovora sa ostalim stanarima da mu licno pošaljete pismo. Ako u sledecih 10 dana ne zakaže sastanak , ili ne odgovori, imate zakonsko pravo da sazovete sastanak i uredno da se vodi zapisnik i prostom vecinom donese se odluka da se podnese prijava protiv njega komori Srbije, komunalnoj inspekciji isto možete podneti prijavu i detaljno izneti problem. Naravno to sve mora da bude u pisanom obliku i sa svim dokazima. Ako to ne uspe sazovite satanak SS i otkažite tom upravniku i uzmite nekog drugog.

2 Likes

Helena_P, država je u potpunosti devastirana i kriminalizovana. Da, samo ko je platio rad fasade, vidim da se radi o N.Pejčiću (nisam siguran) u njegovom rezimeu finansija se ne nalazi ništa, dva računa u banci je ugasio a dva nova otvorio (Banka Poštanska štedionica A.D.- Beograd).Verovatno se dobro ugradio i onda dao ostavku. I dalje mi nije jasno kako je on platio rad fasade, ili ko? Fasada je završena i to je gotovo, tu nema više ispravke. Ako je naneo štetu stanarima možete da podnesete prijavu uz validnu dokumentaciju komori Srbije. Budite oprezni, zgrada ne sme da bude bez upravnika duže od 30 dana, za to uprava propisuje kaznu koju placa SZ. Ako sam pogrešio njegovo prezime napišite da isto uklonim.

Naravno da nije upravnik platio rad na fasadi, vec vlasnik posebnog dela pp koga nema ni u RGZ-u ni u Infostanu naseg ulaza ali korisnim delom ulazi u nas ulaz. Fasada je radjena SAMO oko njihovih kancelarija.

Pejcic je direktor Beo zgrade i njegovo ime je u APR-u, ali je prof upravnik koga su oni uposlili bio neko drugi. Otkazni rok mu istice 1/3 tako da do 15/3 imamo vremena novoga da izaberemo.

Drzava jeste kriminalizovana i devastirana, institucije ne rade ali masi sveta ovo stanje odgovara tako moramo da svi trpimo bahatost i nasilje na svakom koraku.

@Popovic, hvala puno na detaljnom odgovoru! Ja sam upravnik SZ iz redova stanara, ali imamo Odbor koji čine još 3 člana (svako je zadužen za određene stvari, i to za sada dobro funkcioniše). Mala smo zgrada, ima 20 stanova. Problem je što to silazno stepenište koje vodi ka ulici (to je Višnjički venac naselje) delimo sa susednom zgradom koja nema ni upravnika, ni profesionalnog upravnika. Naša zgrada je u odličnom stanju, ovo pitanje smo pokrenuli da bismo znali kako da počnemo da sakupljamo novac za popravke i ko bi mogao te radove uopšte da izvede, jer majstora nigde, a cene su velike (a mali broj stanara…) Počećemo sa akcijom na proleće, to je niz zgrada sa istom problematikom: imamo 5 velikih granitinih stepenika koji pripadaju zgradi, a ostatak od 15 stepenika je zapravo deo oko zgrade koji pripada zelenim površinama, i to je ceo niz od ukupno 8 zgrada koje dele “donji izlaz” (imamo gornji i donji). Malo je komplikovano, moram videti šta pripada parceli zgrade. U svakom slučaju hvala najlepše!

Dok se vi bavite fasadom, likovi su vam upali u posed. Kažu iz sivog miljea? A vi ako se plašite, prosto zaboravite.
Sve što se nalazi iznad katastarske parcele na kojoj se nalazi vaša zgrada pripada vašoj Stambenoj zajednici!
Kako može to da se promeni? Sta se to kod vas dogodilo? Izgleda da je neko to uradio a da vi tog niste bili svesni.
Dok ste se vi bavili fasadom oni su radili, naravno protivzakonito i uz podršku korumpiranih elemenata vlasti što lokalne što …
Ali sneg ne zaveje breg, nego da …

1 Like

Tacno tako. Advokat ili geometar moraju da se obrate katastru da se greska u RGZ ispravi. Moje obracanje RGZ-u na zalost nije urodilo plodom. Prof upravnika ovo pitanje nije zanimalo, on se ustolicio u ulazu gde pp ima najvise m2 i podneo ostavku kod nas. Gleda covek gde mu je bolje i lakse i gde ima para. Danas je cak izjavio kako mu se nova fasada bas svidja!