Delovanje političke partije (SNS) na lokalu

Živim u bloku 70. Kada se moja porodica useljavala u tek izgrađeni blok bio sam beba. Uoči predsedničkih izbora u aprilu SNS je postala prva politička partija koja je ikada otvorila kanc (a da nije mesna zajednica) u mom bloku. Bez obzira na tragično mišljenje o ovoj interesnoj grupi zanimaju me njihove ideje i vizija kraja u kome živim. Od otvaranja sam im redovan u prostorijama. Na moje pitanje o njihovoj agendi za kblo momentalno su krenuli da ređaju ideje nas građana… Zapravo su došli u blok zbog naših glasova za njihovog kandidata što je potvrdila činjenica da ih nakon izbora nije bilo 3 meseca u prostorijama. Raspitivao sam se kod komšija, niko ih nije viđao. Pre par dana sam se vratio u Beograd i shvatio da rokaju sve u 16, kanc je otvoren, bliže se lokalni… Uglavnom opet sam ih zajahao ljut što nisu došli zbog zajednice, već zbog glasova. U razgovoru sam opet tražio da čujem šta će inicirati, pokrenuti… Kad saznadoh da su već uradili… Šta? Kontaktirali su sve predsednike kućnih saveta sa pitanjem šta im je najpotrebnije i na osnovu odgovora reagovali. Uglavnom led rasveta po zgradama, PP aparati, kako kažu na 4-5 mesta zamena ulaznih vrata (ugradnja pvc stolarije) i reflektorska rasveta za 2 ili 3 igrališta u bloku. Kako kaže jedna gospođa iz njihovih redova koja im dođe nešto kao hostesa “Kod mene smo npr. zamenili ulazna vrata”. Momentalno sam se zapitao kako su određivali prirotete, da li po stanju stvari i stvarnim potrebama ili po pripadnosti njihovoj strukturi. Sve je finansirao grad Beograd sem terena za boćanje u bloku 70a za koie su njihovi članovi donirali materijal, kako kažu. Inače u mom ulazu je tokom zime postavljena led rasveta a naknadno ugrađeni pp aparati. Zvao sam predsednika svog kućnog saveta (i usput saznao da je i on drug član) da se raspitam kako je to u praksi išlo i da li su svi ulazi u bloku pokriveni. I saznao sam da nisu pošto “nije bilo dovoljno para”. Dakle ostaje pitanje na koje nemam odgovor: po kom principu grad Beograd pomaže građanima (koji su po zakonu sami dužni da se staraju o zgradama kojima žive) i kako se određuju prioriteti za pomenutu pomoć? Slutim da je pripadnost SNSu predsednika kućnih saveta ili stanara presudna.
Interesantno je da im prioritet nije ono što je u najgorem stanju u bloku - raspadnute stepenice na keju. Biće da je mnogo daleko od stanova birača.
Da ne postoji stvarna želja da se poboljšaju uslovi života građana govori i to sa reflektorima koje su izrokali na terenima na kojima se raspada površinski sloj asfalta posle 40 i kusur godina i gde na pojedinim mestima niče i trave. Da su pričali sa ekipom koja cepa basket, prevukli bi novi sloj asfalta, znajući šta je veći prioritet od reflektora krajnim korisnicima terena.
Gledali su me belo kad sam se interesovao za njihov stav o problemu sa Savskim kejom (iza bloka 45, sva dešavanja na tom potezu ugrožavaju bezbednost i sigurnost svih stanovnika savskih blokova na više nivoa). Isto belo po pitanju buduće gradnje stambenih objekata uz J. Gagarina u bloku i problem sa kapacitetima javnih ustanova (vodimo decu u 23 i 38 blok u vrtić, pre 10 godina smo bolesni odlazili u DZ i bivali primljeni do kraja smene, danas nam u tom slučaju zakazuju pregled za 10 dana… sindrom investitorskog urbanizma…).
Pitao sam ih šta daju penzionerima "našima dajemo ove kutije - šećer, so, ulje, ovo, ono."
Stranka obezbeđuje, kako su rekli.
Dno.

8 Likes

To je klasičan primer korupcije - sprovode stranačku kampanju novcem grada, i to samo u periodu pred izbore. Kao i ovo što su sad prekopali pola Beograda. Brankov most je dve godine zatvoren sa jedne strane a oni su se tek sad setili da ga rade.

To bi morao da bude hajlajt opozicione kampanje - da se non-stop potencira da su Beograđani dve godine trpeli zatvoren most kako bi vlast namerno to uradila pred izbore iako je mogla da uradi odmah.

6 Likes