Čije plastične kese? Ne naše!

Plastične kese su skupe, zagađuju životnu sredinu i prljaju grad. Polietilen se proizvodi od derivata nafte, čiji uvoz košta, nije biorazgradiv, što znači da se akumulira u prirodi, i gotovo svako drvo ili zelena površina imaju plastični ukras i doprinose utisku prljavog, zagađenog grada.

Upotreba plastičnih kesa bi zbog ovih razloga trebalo sa se smanji u Beogradu, i to kroz politiku koja bi obuhvatala:

  • obavezno naplaćivanje plastičnih kesa u prodavnicama uz obaveznu minimalnu cenu,
  • nuđenje povoljnijih alternativa za pakovanje, npr. papirnih ili tekstilnih od recikliranih materijala, i
  • dugotrajnu kampanju koja bi se sprovodila u medijima, kroz obrazovne ustanove, i u samim prodavnicama, u kojima bi prodavci i prodavačice podsticale kupce da koriste alternativna pakovanja.

Pišite šta bi još moglo da se uradi i kako bi efekat ovakve politike mogao da se meri.

I mogao bi @Dobrica.Veselinovic da konačno izbroji te kese?

7 Likes

U Nemačkoj su pod pritiskom javnosti čak i u supermarketima izbacili jednokratne plastične kese.Imaju više vrsta onih višekratnih koje se naravno naplaćuju a i na kasi stoje platnene koje se takodje plaćaju.U radnji su dostupne papirne (za voće,povrće…) A pogledajte naše navike. Na pijaci traže da im prodavci sve pakuju u različite kese makar to bile dve šargarepe,tri luka…Žalili mi se prodavci na pijaci na Banovom Brdu kako se kupci ljute ako im dva proizvoda stave u istu kesu.
U septembru nam je bila devojčica iz Nemačke u gostima, na razmeni, koja je izmedju ostalog mojoj ćerki na poklon donela platnenu torbu.Iz marketa je izlazila sa punim rukama jer nije htela da uzme kesu.Taj njen čin je na moju ćerku delovao jače od sve moje priče protiv plastičnih kesa.

5 Likes

U Makedoniji se naplacuju u marketima…mislim da su one razgradive…

1 Like

Super zvuci ali moramo da vidimo da li postoji nadleznost lokalnih samouprava u definisanju i propisivanju ovih stvari (mislim na obavezu naplacivanja) ili je to nadleznost nacionalnog nivoa. Nisam siguran, morao bih da proverim ali mogu da se oblikuju ostale mere svakako, stim sto je ova najefikasnija.

5 Likes

Ekološka mera u Grčkoj - plaćanje plastičnih kesa

1 Like

Mislim da ceo BG maraton ovo radi ne bi bilo dovoljno - http://citymagazine.rs/clanak/novi-trend-u-svedskoj-sakupljanje-dubreta-tokom-trcanja

3 Likes