Arheologija

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=10&dd=21&nav_category=11&nav_id=1316761

Hteo bih nešo drugo da pitam. možda je materijal za novu temu na kulturi ali hajde prvo ovde.

Ne znam da li je urbana legenda ali koliko znam ispod Studentskog parka se nalaze rimske terme (ili neki već ostaci) koji su prosto zatrpani nakon otkrića, da bi bili sačuvani za pokolenja. Sad se pominje bušenje podzemnog parkinga (ispod trga doduše).

Takođe, bila je priča da je ovaj novi tržni centar u Rajićevoj izgrađen na nekom lokalitetu pa je došlo do prolongiranja, pa su zavodi (republički i gradski) probili rokove… Ne znam šta je istina ali sad se tamo mogu videti ostaci puta i neki spomenici. Dosta neobeleženo i neprimetno u odnosu na ceo ambijent.

  1. Postoji li nešto vredno čuvanja ispod Studentskog trga?
  2. Postoji li neka praksa u slučajevima da nečeg ima ili je sve prepušteno stihiiji?

Hvala

ermm, mozda je moderacija prebacila ali izgleda da sam se zajebao i ipak otvorio novu temu na kulturi :smiley: hteo sam u gradskim vestima, sorry

1 Like

Poštovani Dragane,
šaljem Vam link za emisiju RTS-a u kojoj ćete naći odgovore na Vaša pitanja. Konkretno, o rimskim termama u Studentskom parku govori se na 25 min 29 sek.


S poštovanjem
Ivana
PS na drugo pitanje bojim se da je odgovor da u svetu postoji praksa a kod nas je stihija.

3 Likes

Poštovani Dragane,

Nije urbana legenda. Dosta je komplikovano. Nadam se da će vam ovaj članak razjasniti stanje.

@Ivdza Nikako nije stihija, jako je komplikovano. Takođe pogledajte članak koji sam podelio.

Srdačno,
Aca

1 Like

Negde sam cula da su dole na Dorcolu gde se gradi hotel Mona nasli ostatke dzamije ali da su to totalno ignorisali i nastavili gradnju.

Poštovana Helena,

To je nažalost praksa jer ukoliko pročitate gore naveden članak o zaštiti, videćete da se o Beogradu brine nekolicina arheologa. Investitor ima zakonsku regulativu da obustavi gradnju, ali to se u većini slučajeva ne dešava, kazne ukoliko se naplate su blage čak i kada se dokaže da je došlo do uništavanja nasleđa. Pa je lakše platiti kaznu nego zaustaviti gradnju.

1 Like