Stari Savski most

Ovo je mesto gde treba da dodje tekst :slight_smile:

2 Likes

Evo par linkova da pomognu u pisanju

Savski most – do Lida ili do Ade?

a Daliborka preporucuje ovaj
Stari savski most pada u vodu

Savski most biće uklonjen sa sadašnje lokacije i, prema najavama gradski vlasti, izmešten na drugu lokaciju sledeće godine, kada počne gradnja novog koji će se nalaziti na istom mestu.

U Skupštini grada u junu 2017. predstavljen je projekat novog mosta koji će svojom pozicijom i oblikom “čuvati sećanje” na stari Savski most.

Razlog za uklanjanje starog i izgradnju novog mosta, kako je objasnio gradonačelnik Siniša Mali, jeste to što je postojeća konstrukcija prevaziđena - sadašnji most ne zadovoljava saobraćajne potrebe Beograđana i nije bezbedan, a novi projekat uklapa i u plan spuštanja Beograda na reke i viziju modernog Beograda.

Zbog istorijskog značaja Savskog mosta, on će biti sačuvan i premešten na drugo mesto. Koje – o tome će, obećavaju gradske vlasti, odlučivati građani.

Stari savski most projektovala je i 1942. izgradila nemačka firma „C. H. Jucho” iz Dortmunda. Dužine je oko 400 metara, šine su na njemu postavljene osamdesetih godina 20. veka, a dnevno ga prelazi i do 30.000 automobila. Poslednji put delimično je rekonstruisan 2008. godine.

Kako je najavljeno, gradnja novog mosta koštaće oko 30 miliona evra.