Resnik na vodi?


#1

Izašao je tekst na “Blicu” o uređenju Resničkog jezera: http://www.blic.rs/vesti/beograd/novo-lice-resnika-sportski-kompleksi-poligoni-i-zona-za-rekreaciju-na-obali-jezera/slg1gw8

Za one koji ne znaju, Resnik je izolovano naselje na teritoriji Opštine Rakovica i ima veštačko jezero podignuto negde 70ih godina, inače je u katastrofalnom stanju, gomila kanalizacije se izliva tu a protok vode je obezbeđen od strane nekoliko malih izvora, tako da ga gotovo i nema.

Godinama služi za odlaganje stare bele tehnike, starih automobila i uginulih grla stoke, čak je jednom pronađen i leš muškarca sa rupom od metka na glavi za kojeg je utvrđeno da se udavio.

Svaka vlast od kad znam za sebe obećava uređenje jezera ali ovaj put, nesumnjivo će ovde biti muljačine na veliko, jer je lokalni SNS šerif upravo iz Resnika i taj kraj im je ubedljivo najjače uporište.


#2

Cemu je originalno sluzilo jezero?


#3

Evo već danima pokušavam da otkrijem prvobitnu namenu jezera, ali u principu sve se svodi na to da je zamišljeno kao raj za izletnike i ribolovce, generalno nikad nije bilo predviđeno za kupače iako ih je bilo dok je stanje jezera bilo još prihvatljivo, čak sam i sam nekoliko puta plivao kao klinac, negde 95/96. Pecaroša ima i danas ali ribe mnogo manje nego što je nekad bilo…