Participativno budžetiranje u Šapcu


#1

Pre nekoliko godina je kroz EU IPA program ostvaren pilot projekat participativnog budžetiranja u deset opština u Srbiji, između ostalih i u Šapcu.

Ishodi ovog projekta koji je završen u 2016. bili su vodiči za građane kroz budžet grada, kao i uključivanje građana u proces kandidovanja projekata, i kasnije glasanje za projekte koje su želeli da budu ostvareni. U Šapcu je u glasanju učestvovalo ukupno 3762 građana koji su glasali za sedam predloga, od kojih je najviše glasova dobilo “uređenje sportskih i dečjih igrališta na seoskom području” (939) i “poboljšanje bezbednosti građana u saobraćaju” (870) a najmanje “solarni punjač za mobilne uređaje” (134) i “javna pomagala osobama sa invaliditetom” (217).

Ovaj projekat je zanimljiv jer sigurno ima dosta stvari koje se mogu izvući kao pouke oko toga šta je funkcionisalo a šta ne u participativnom budžetiranju, pa bi bilo dobro da se uključe ljudi koji imaju više informacija o PB u ovih deset mesta.

Međutim, Šabac je interesantan zbog još jednog razloga. Po završetku projekta, nastavljeno je sa politikom participativnog budžetiranja. Prvo što je potrebno reći jeste da grad Šabac od 2015. godine vraća novac od poreza na imovinu fizičkih lica mesnim zajednicama u kojima je porez prikupljen. Treba napomenuti i da je naplata poreza od 2015. do danas utrostručena, sa oko 300.000 na oko milion evra. Ono što je novo jeste da će građani 52 seoske mesne zajednice i 2 prigradske MZ na osnovu odluke Gradske skupština Šapca na jesen ove godine prvi put moći moći da odlučuju o tome kako će se taj prikupljen novac trošiti.

Kako će to funkcionisati? Građane tokom avgusta psoećuju anketari koji ih upisuju u spisak učesnika neposrednog izjašnjavanja. Pravo upisa imaju svi punoletni građani ovih mesnih zajednica, i omogućava im da predlažu projekte, ali i da na jesen glasaju za njih. Da bi građani predložili projekat potrebna im je podrška 5% građana MZ upisanih u spisak koji su platili porez, a pored građana i mesne zajednice imaju pravo da predlažu projekte čija realizacija počinje na proleće 2018. godine.

Na ovaj način MZ se osnažuju jer im se vraća deo sredstava prikupljen od građana koji u njima žive. Odlučivanje o trošenju se pomera ne samo sa gradskog na nivo saveta mesne zajednice, već i sa mesne zajednice na građane. U MZ Tabanović, koja će raspolagati sa oko 20000 EUR su već tokom avgusta počeli sastanci na kojima se govori o trošenju novca. Savet MZ predlaže da se sagradi crkva, ali to će biti samo jedan od predloga, o kojima će na kraju reč dati građani. Ostaje nam da verujemo da će se ponavljanjem ovih postupaka širiti i produbljivati uključenost građana u svoje zajednice, i da će Šabac postati primer koji će ostali gradovi u Srbiji moći da prate.

Šta vi mislite?


#2

#3

Paraćin je lider po participativnom budžetiranju. Saša Paunović je to uveo i on pretaba celu opštinu i u svakoj MZ ima skup građana koji onda odlučuju o njihovim prioritetima. Prvo ih konsultuje a onda se u drugom krugu vrati sa izborom navedenih prioriteta i šta se može finansirati od kojih građani biraju jedan. Tu je jedini prblem prioriteta jer oni nisu rodno izbalansirani jer većinom muškarci dolaze na takve skupove tako da bi morao dodatni folter da se smisli.
Ukoliko mislite da nam treba mogu da pitam pa da napravim prezentaciju modela


#4

@Milos, može što da ne.
Za to vreme Šabac predstavio svoj model:
http://mc.rs/sabac-jedini-u-srbiji-sustinska-decentralizacija-i.4.html?eventId=10656


#5

Zelenovic je okacio na fb i video koji je predstavljen na kzn. Glasanje po selima o predlozima je u decembru. Videcemo sta ce biti realizovano.


#6

Napraviću prezentaciju


#7

Mali offtopic, ali Paunović je imao ovaj događaj pre neki dan, jako interesantni nalazi u vezi subvencija investitoorima:
http://mc.rs/zablude-srpske-ekonomske-politike.4.html?eventId=10661


#8

#9

Na lokalnoj TV se pustaju snimci sa zborova ali na youtube se mogu naci samo kratki prilozi, poput ovog

Nadam se da ce rezultati biti vidljiviji nego u onom projektu iz prvog posta. Mozda nisam obavesten ali ne vidim da je bilo sta realizovano od onog sto je izglasano. S druge strane, i ti predlozi nisu bili konkretni, ne zna se ni ko je uopste glasao, itd.

U ovom slucaju tesko da ce mestani tek tako zaboraviti za sta su glasali pa verujem da ce i realizacija biti bolja. Cifre nisu velike. Koliko sam pohvatao, krecu se od 500-600 hiljada do 5-6 miliona dinara po selu.

Sto se naplate poreza tice, gledao sam izvestaj sa dva zbora, i oba puta je pominjano kolika bi bila cifra kada bi svi platili porez. Cak su u jednom selu ucesnici zbora trazili spisak ko nije platio.

Sve u svemu, mislim da je ideja dobra ali grad mora ispuniti svoje obaveze.


#10

Inace, Bastac je bio gost na jednom od skupova i najavio je da ce se sledece godine na Starom gradu raditi slicno


#11

#12

Izgleda da se svidela ideja i malom plagijatoru

Cak je i dizajn preuzeo :rofl:

DQSUnRtW0AE3K88

mqdefault


#13

Rekoh ja da nas masovno potkradaju sa idejama.Obecali su oni i decentralizaciju i vracanje nadleznosti opstinama,pre neku godinu ali ocigledno nista od toga.


#14

Pa jesu možda ukrali dizajn, ali velika je razlika u “da ge gradi po tovom” i “da zajedno izgradimo”. To je ipak previše za njih da iskorpiraju.