O plastici, protiv plastike — film i diskusija

Pozdrav, organizujem besplatno gledanje filma koji je promenio moj pristup prema plastici i plastičnom otpadu. Gledanje i diskusija će se održati virtuelno, tako da se svako može pridružiti iz svog doma. Sve informacija i registracija: https://www.eventbrite.com/e/prica-o-plastici-diskusija-tickets-118219019269

1 Like

Šteta što se film neće davati po kineskim i trećesvetskim bioskopima.To bi možda pomoglo. Podučavati o štetnosti plastike ljude koji smeće inače bacaju u kante za smeće, nije naročito produktivno…

Krajnja poenta je smanjiti generalno upotrebu plastike (time i količinu koja se baca u smeće, a potom spaljuje, zagađuje na više načina, a nekad i izvozi) i znati ko su igrači koje treba pozivati na odgovornost — kako u trećesvetskim zemljama, tako i u ovim zapadnijim. Preporuka da pogledate!

1 Like

Kapiram koncept - plastika je loša, elem manje plastike je bolje - ali hajde da razmotrima par stvari.
Prvo, zaista je žalosno kad izvezete plastiku da bi je tamo neko reciklirao, a on je istovari u okean - to je nepoštena poslovna praksa, a pride je i trošak koji prva zemlja tovari na leđa sopstvenih građana, prisiljavajući ih da tu plastiku odvajaju od ostalog smeća i još da plate za to iz sopstvenog džepa!
Drugo, nikakve realne štete nema u tome da se plastika skupa s drugim smećem zakopa u deponije, ako su ove propisno projektovane.
Treće, kada upirete u “igrače koje treba prozvati”, pretpostavljam da mislite na kompanije koje plastiku proizvode i/ili distribuiraju u prvim zemljama, i verujem da ste sasvim u krivu, tj. da ste naseli na propagandu o “zlim korporacijama”. Ako je kompanija u drugoj zemlji preuzela obavezu da plastiku reciklira, i ako vlada te zemlje dopušta da se plastika nesmetano baca u reke i mora, ili spaljuje, onda odgovorne treba tražiti u toj drugoj zemlji. Nikakvo siromaštvo ne oslobađa ugovornih obaveza…
Četvrto, ukoliko bi se odustalo od plastike, za sve njene nebrojene upotrebe treba naći zamenu - mnoge od tih zamena će, ukoliko imate u vidu čitav proizvodni proces, biti štetnije po prirodu i ljude od same plastike, čak i kada bismo je bacali naokolo kao divljaci.
Molim Vas da mi javite ako se film bavi nekom od ove 4 stavke, pa ću ga u tom slučaju pogledati. U koliko nema pomena o ovim stvarima, onda to nije nikakav dokumentarni film, nego prosto zavodljiva propaganda.
Srdačan pozdrav!