Ne davimo Beograd bojkotuje fantomske izbore Srpske napredne stranke

Ne davimo Beograd će bojkotovati lažirane izbore na svim nivoima koje je raspisao režim Srpske napredne stranke. Jasna je namera kriminalnog režima da na tim fantomskim izborima želi da nastavi sa otimanjem države, gušenjem medija i gaženjem slobode građana Srbije, a da izborni proces koristi samo kako bi dobio legitimitet i prikazao se kao demokratski.

Kriminalni režim koristi fantomske izbore da bi od birača napravio saučesnike u otimanju države. Fantomski izbori rađaju fantomske mandate. Takvi mandati se koriste za propise kojim se stanovi kradu, radnici otpuštaju, penzije smanjuju, gradovi pretvaraju u sabirne centre nezaposlenih a sela postaju pustinje.

Inicijativa Ne davimo Beograd je mogla i iz prve ruke da se uveri u to da beogradski 2018. godine izbori nisu bili pošteni i da ne odražavaju pravu volju građana. Predizbornu kampanju obeležile su brojne optužbe u režimskim tabloidima da smo izdajnici i strani plaćenici. Svakodnevno smo bili izloženi podmetačinama, lažima, pretnjama i pritiscima. Naše glave su zaokruživane u televizijskim programima sa podrugljivim komentarima. Na društvenim mrežama postojale su stranice koje su širile pretnje i huškale na nasilje prema našim aktivistima. Naši skupovi u mesnim zajednicama su zabranjivani pa smo ih držali na ulicama, gde smo opet bili izloženi pritiscima i pretnjama kao prilikom akcije na Vinči kada su nas napali ljudi sa maskama Putina, ili prilikom skupova kada su prostorije oblepljivane slikama Soroša ili pak plakatima sa precrtanom patkom. Naši aktivisti su praćeni, a Telekom Srbija nas je obavestio da je državna tajna da li su naši telefoni prisluškivani. Prema našim procenama, vladajuća stranka uložila je najmanje pet puta više sredstava u kampanju blaćenja inicijative Ne davimo Beograd, nego što je koštala naša predizborna kampanja. Na sam dan izbora primetili smo brojne nepravilnosti. Na skoro svakom četrvtom mestu gde smo imali posmatrače, podneli smo žalbe na koje su se i gradska izborna komisija, i Upravni i Ustavni sud oglušili. Sličan tretman imale su sve opozicione političke organizacije koje su učestvovale na ovim izborima.

Ono što nas, uprkos ovako teškoj situaciji, danas raduje i što nam uliva nadu da je promena moguća, jeste činjenica da je u našem društvu postignut jedan nesvakidašnji konsenzus. Sve opozicione organizacije, organizacije civilnog društva, međunarodna zajednica, ekspertske grupe, pa na kraju, posredno, čak i sama partija na vlasti, složili su se da izborni uslovi nisu fer. Ovo je vodilo odluci velike većine opozicionih organizacija da ne pristaju na lažirane izbore i fingirane demokratske procese i proglašen je bojkot.

Sve informacije o bojkotu predstojećih izbora, kao i Deklaraciju koju je donela inicijativa Ne davimo Beograd, možete naći na sajtu www.bojkot2020.org.

1 Like

U tekstu “Dve godine od beogradskih izbora: Uslovi daleko od fer i poštenih" pročitajte više o iskustvu Ne davimo Beograd na izborima 2018. godine kada smo iz prve ruke mogli da se uverimo kako izgleda kontrola medija, pritisci na birače, ucene, pretnje i direktna krađa Srpske napredne stranke. Zato danas pozivamo na bojkot lažiranih i borbu za poštene izbore i demokratsku i slobodnu Srbiju.