Izgled Grada i mogucnost da se sredi

Sad prvo da kazem, po meni je Beograd ruzan, ima delove koji su lepi, ali jako ih je malo i cini mi se da ih je sve manje i manje, jer iskoci novogradnja ruzna reklama, ili nesto levo.
Sad gledao sam snimak iz 1930 i Beograd je bio jako lep, pravi evropski grad.
Mene samo zanima da li jednog dana u buducnost ima li sanse da ovaj grad opet lepo izgleda ? Trenutno je krajnje ruzan, a nazalost nemoguce je vratiti staro, a takdoje ne podrzavam sta se trenutno desava sa gradom i na nacine kako se “sreduje”. Daleko od toga da sam urbanista ili arhitekta, samo radoznao.
Kako bi po vama izgledao idealan Beograd ?
Po meni manje novogradnje, bolje iskoriscenje starih zgrada (tipa retrofit fabrika u apartmane, studija itd), i sredivanje fasada starih zgrada, bio bi najsrecniji da izgleda kao Budimpesta…Samo manje austrougarska :smiley:
Malo glupa tema, ali me zanimaju ideje.

Smanjiti prostor kafićima i proširiti već postojeće pesačke zone i zelenilo, centar grada a i širi krug je u ozbiljnom nedostatku drveća i hlada.

1 Like

Slikaću jedan primer kod mene, tj u bloku 21, na početku bulevara Zorana Đinđića, koji dobro ilustruje mogućnosti i žalosnu realnost.

Sigurno da moze, nije lako, ali moze. Socijalisticki stil je naruzio sve gradove, ali uredjem fasada se moze dosta uraditi na estetici. Mnoge napustene zgrade i parcele se mogu urediti. Neophodno je povecati zelene povrsine. Za pocetak, svi bi morali placati odrzavanje zgrada, mora postojati plan o obnovi fasada, krovova, oluka… i na svakih 5-10 godina po tom planu obavljati sve te radove. To se ne sme prepustati necijoj volji. Toliko za pocetak.