Izbori2020

Opredelili smo se za bojkot izbora, ali aktivni. Hajde da prodiskutujemo situacije i moguće reakcije u ovom predizbornom periodu. U nadi da se u izbore neće ozbiljno umešati nenadani “spolji faktor”, epidemija koronavirusa.
Ako mi se u zgradi pojavi grupa koja popisuje ko će glasati za SNS, koje su zakonite i prikladne reakcije:

  1. Snimam ih dok prolaze i obraćaju mi se, dokumentovanja radi
  2. Pitam ih za imena i zapisujem pred njima, da budemo koliko-toliko ravnopravni, oni znaju naša imena, mi njihova
  3. Objašnjavam ih da je činjenica ko za koga glasa tajna, s razlogom, i da njihovo popisivanje građana i brojanje glasova predstavlja pritisak vlasti, odnosno zastrašivanje građana da će imati posledice ako ne glasaju za vlast
  4. Prijavljujem događaj na neko centralno mesto (ali koje?) gde se skupljaju i dokumentuju događaji slične prirode.
  5. nešto drugo…
    Da li legalno ili nelegalno ovo obilaženje građana po stanovima? Ako nošenje spiskova i pravljenje spiskova nisu legalni, ume li neko da objasni po kom osnovu?
2 Likes

Hvala, Nina, na pokretanju ove teme. Ja u ovom trenutku ne bih odgovarala pre nego što temeljno proverim ove stvari sa pravnicima (načelno mogu da kažem da sama kampanja od vrata do vrata nije nelegalna, ali jeste nelegalno ako aktivisti stranaka imaju delove biračkog spiska prema kojem se upravljaju; treba proveriti šta je tačno legalno a šta ne od onoga što oni rade, kao i kako možemo da adekvatno uzvratimo a da nas ne optuže za agresiju) ali bih zamolila da ovde svi postave praktična pitanja koja ih interesuju kako bismo znali na šta da tražimo odgovore u narednih nedelju-dve kako bismo pripremili uputstvo za bojkot.

2 Likes

Na internet strani https://upit.birackispisak.gov.rs/ se može proveriti ko je i gde upisan u birački spisak. Za to je potrebno da se unese JMBG,a dobija se broj biračkog mesta i adresa. Znači, može se proveriti i za druge osobe čiji JMBG se zna.

Pitanje je da li postoji način da se proveri ko je glasao posle izbora? Da se vidi da li je npr nečiji neizlazak na izbore zloupotrebljen, kao da je taj neko izašao i glasao. Navodno je u pregovorima oko izbornih uslova to dogovoreno??? Ako neko nešto zna, neka javi ovde.

Još jedno pitanje je da li postoji mogućnost kontrole izbora u smisu učešća u radu biračkih odbora, da se ne bi lažirala izlaznost ili rezultati glasanja. List Danas je 6.februara 2020 pisao o tome, https://www.danas.rs/politika/stranke-koje-bojkotuju-izbore-nemaju-ni-mogucnost-kontrole/. Koliko razumem, mogućnost kontrole imaju parlamentarne stranke, stranke koje učestvuju u izborima i neke posebne organizacije, npr Crta, koja je i dala informacije za ovaj članak. Da li se osloniti na Crtu, razmenjivati informacije, ponuditi saradnju?

I još, poslednja grupa pitanja. Ako je neko pod pritiskom da izađe na izbore, iz bilo kog razloga, npr neko ga ucenjuje da izađe, šta može da se uradi u cilju bojkota?

Ako ucenjivač traži da se slika glasački list i lična karta, može se npr slikati sa listićem gde je glasano za ucenjivača, a posle slikanja precrtati to za šta je glasano, ili zaokružiti sve opcije, da bi listić bio nevažeći? Jer dok je iza paravana, niko ga ne vidi šta radi i kada je poslao fotografiju glasačkog listića.

Da li se listići gde je zaokruženo više opcija ili gde su sve opcije precrtane računa kao nevažeći, ali glasač ulazi u procenat onih koji su izašli na izbore? Ili ovakav glasač ulazi u procenat onih koji su bojkotovali izbore?

Bojkot izbora vas je i doveo do ovde , nema tog koji bi vodio naseg coveka sem dobrog diktatora .Nazalost