Izbori 2022, izborni uslovi

Ovo je komentar na poruku koju su članovi inicijative dobili povodom usaglašavanja izbornih uslova.

Propustili smo jedne izbore. Sledeći su dve godine posle. Izborni uslovi nam nisu neki, ali smo mi u ime loših izbornih uslova propustili šansu da izađemo na izbore. Iskreno, ne vidim ni jedan razlog na svetu zašto bi nam vladajući režim ikada dao bolje izborne uslove, kad mi na loše izborne uslove nećemo ni da izađemo. I ostavimo njima da dobiju izbore i rade šta hoće.

Tako da, rekla bih da zahtevi za poboljšanje izbornih uslova o kojima je bilo reči u poruci neće biti ispunjeni i iskreno rečeno, veoma su neobični. Apelovala bih na veliko veće i na malo veće da ne obećavaju da neće izaći na izbore ako ne budu bolji izborni uslovi, jer ćemo onda opet doći u situaciju da ne izlazimo jer smo obećali, obavezali se, glasali mesecima unapred i slično.

Što se mene tiče, ja na izbore izlazim sigurno, a volela bih da glasam za NDMBGD ili nekog koga inicijativa podržava. A da ja odlučujem o izlasku/neizlasku inicijative na izbore, poslala bih jasnu poruku članstvu i javnosti da mi ovaj put izlazimo na izbore sigurno i borimo se sigurno i da nas nikakvi izborni uslovi neće osujetiti.

1 Like

Imate pravo, Nina.
Ako je onomad postojala ideja da bi bojkot mogao da dovede do krize legitimiteta vladajuće koalicije, sada je jasno da je ta ideja bila neutemeljena. Učestvovanje u izbornom procesu - bez obzira na to koliko su uslovi “fer i pošteni” i bez obzira na rezultat - će za NDMBG biti vežba koja ne sme da bude propuštena ako se zaista razmišlja o tome da se učestvuje u igri parlamentarne demokratije. To je polje u kojem ima mnogo da se uči, da se uči na greškama, i da se iskoristi prilika da se oni vredni i probitačni odvoje od lenjivaca i demagoga, tj. da se stvara struktura na kojoj će na duže staze da počiva politički pokret.
Eventualni pozivi na ponovljeni bojkot će zapravo biti poziv da se NDMBG izbriše sa spiska relevantnih političkih organizacija, i otvoreno petokolonaštvo.

Nešto nisam čuo da izbori služe da se neko trenira, izborni uslovi postoje ili ne. Potpuno suludo očekivati da neko ne može da se izbori za uslove, a kao uradiće nešto na takvim “izborima”. Hao jes nou!
Po meni, treba sad da se povuče crta ispod koje se ne ide, i da se jasno stavi do znanja žvalavom degeneriku da izbije sebi iz glave ideju da će se igra sa milion glasova prednosti + ucenjeni + kupljeni + kreativno brojanje + veliki je car na naci frekvencijama + majmuni u RIK-u se prave ludi + svakakvih gadosti još. Ovako kako je do sad bilo, sigurno ću na dan glasanja smisliti neku zabavniju glupost za baviti se.

Na izbore se izlazi da bi se na osnovu dobijene podrške sprodvodila politika u koju veruješ. To je stvar napora i pokušaja, ne trenitanja. Ali i treniranje bi bilo bolje nego “beskompromisno” ostavljanje režima na vlasti.

1 Like

Ma ja sam to samo nazvao treniranje, tačnije bi bilo glupiranje. S ovakvim uslovima, žvalavko će morati da kraducka i za opoziciju ne bi li par njih ušlo u klupe, kolko da imaju na koga da se deru tamo.
Kako god, verujem da se bar slažemo oko toga da moraju da se namaknu što bolji uslovi i na vreme.

Možeš to da zoveš i treniranje i glupiranje i drugim pežorativnim imenima, ali odustajanje od borbe zato što nema uslova i dalje nema smisla, jer je to jasan put režimu da ne treba da nam da uslove i ostaće zauvek na vlasti.
A slažemo se u tome da bi bilo dobro imati što bolje uslove i što ranije.

Kad smo kod borbe, ajd da to i ilustrujemo borbom, jedan borac ima potkovice u rukavicama i mrtav ozbiljan očekuje da mu u ring uđe protivnik vezanih ruku i nogu. Potkovanom je uvezan protivnik jedini siguran način da ostane šampion, protivnik je neopevana budala ako pristane na tu varijantu jer to nije ni b od borbe. Naravno da od fer meča nema ništa ali minimum zahteva je da u ring uđe odvezan, neka žvalavom ta potkovica prednosti, ali ništa preko toga.