Covid-19 / Pomoć komšijama u toku opasnosti

U ovim vremenima nesigurnosti, pored odgovornog ponašanja, kako ne bismo zarazili sebe ili druge, važno je da znamo da nismo sami i da pokažemo solidarnost i podršku za sve one koji su ugroženi i nemoćni.

Zato smo pripremili preporuke za one koji mogu da pomognu i one kojima je pomoć potrebna.

Ukoliko želite da pomognete
Našim starijim ili bolesnim komšijama je potrebna pomoć oko nabavke osnovnih namirnica ili lekova. Pozivamo vas da, uz preduzete neophodne mere zaštite, ponudite svoju pomoć u svom ulazu ili zgradi.
U prilogu je plakat koji možete odštampati. Upišite svoj broj telefona i ime na dnu i zalepite ga u ulazu na vidnom mestu.
Obratite pažnju da svedete rizik od zaraze na minimum i upozorite i osobu kojoj pomažete o uputstvima za držanje rastojanja i obavezno pranje ruku pre i posle razmene novca i namirnica. Obezbedite razmenu tako da ne dođete u kontakt sa osobom kojoj pomažete. Novac i potrepštine možete ostaviti ispred vrata, a još jednom ponavljamo da je bitno da i vi i osoba kojoj pomažete što češće perete ruke, posebno nakon transakcije.
Ukoliko preuzmete ovu obavezu, preuzimate i odgovornost da se ponašate prema uputstvima zaštite. Takođe, javite nam ukoliko se odlučite da ponudite komšijama pomoć, interesuju nas vaša iskustva.

Ukoliko vam treba pomoć
Javite nam se ukoliko je vama ili vašim bližnjima potrebna bilo kakva vrsta pomoći ili podrška. Bilo u namirnicama, lekovima ili nešto drugo. Probaćmo da se nađemo jedni drugima koliko god možemo. Javite se na telefon: 011 4208596, 0612739393, ili na email: [email protected]. Takođe, možete nam pisati i na FB stranici https://www.facebook.com/pg/nedavimobeograd

Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam se obratite na iste ove kontakte.

Pomozite gde možete, podelite šta imate, brinimo jedni o drugima.

Korisni linkovi:
Grupa na kojoj se ljudi prijavljuju ukoliko mogu da pomognu:

Tekst “Ostani kod kuće” sa savetima i uputstvima kako da se ponašate u toku pandemije

Saveti lekara u slučaju da ste oboleli i morate se lečiti od kuće:

Dr Srđan Lukić: Društvo na ispitu korone

3 Likes

U nedostatku zaštitnih maski u apotekama, @Nina je napravila i jednostavno uputstvo za pravljenje maske u kućnim uslovima:

2 Likes

Iz grada najavljuju isporuku dezinfekcionih sredstava skupštinama stanara:
https://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1772171-gradonacelnik-radojicicgrad-beograd-u-petak-pocinje-dezinfekciju-i-ulaza-stambenih-zgrada/

Možda će @Buba znati više oko ovoga?

U nekim opštinama po unutrašnjosti su ovo davno počeli.Na žalost Beograd kasni.Pre par nedelja sam probala da kontaktiram nadležne u mojoj opštini kako bih im upravo ovo predložila Da se uključe stanari.Nisu me pustili ni da udjem u Opštinu a na telefon se niko nije javljao.Problem koji se iz ovog iznedrio jeste da Gradsko stambeno NEMA kapacitete ni za redovno čišćenje zgrada.To je trebalo odavno da se uvidi i da se traže alternative.Obzirom da znam sa kim imam posla u svojim zgradama sam pojačala čišćenje (preporučenim sredstvima) i angažovala firme da urade dezinfekciju.Ali to nije dovoljno i mnogo košta.Mora se ići na uključenje stanara,naravno koji to mogu, i čistiti zgrade svaki dan.Zvala sam i Zavod za biocide i oni su mi rekli da ne rade zgrade i da se snadjemo sami.Pratim pa javljam šta se dešava.Još jednom su pokazali da javna preduzeća ,ovakva kakva jesu ,su nefunkcionalna.

2 Likes

Evo završenih maski za osoblje doma za stare.

5 Likes

A evo nastavka oko dezinfekcije ulaza:
https://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1772201-gradonacelnik-radojicic-sve-opstine-danas-dobijaju-tankove-sa-sredstvima-za-dezinfekciju-zgrada/

Како је саопштено из Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима, Град Београд обезбедио је довољну количину средстава за дезинфекцију улаза. Управници стамбених заједница могу да преузму од данас средства за дезинфекцију и детаљно стручно упутство за поступање на следећим локацијама:

Нови Београд – испред општине на такси стајалишту;
Земун – двориште општине;
Чукарица – испред општине (Шумадијски трг);
Палилула – МЗ „Стара Борча” (Ивана Милутиновића 12г);
Вождовац – код општине (улаз из Морске улице);
Звездара – испред општине;
Раковица – код „Максија”, код општине и МЗ „Ресник” (Улица 13. октобра 23);
Гроцка – Грочанска чаршија – Центар;
Обреновац – ЈКП „Обреновац” (Цара Лазара 3/1);
Лазаревац – Улица Душана Петровића Шане;
Врачар – Парк Петар Бојовић;
Стари град – двориште ОШ „Дринка Павловић” (Косовска улица);
Сурчин – Центар Добановци (Маршала Тита 2);
Младеновац – Краљице Марије 1, улаз у ЈКП „Градске пијаце”;
Савски венац – Александра Костића 15, испред МЗ;
Барајево – Светосавска 2;
Сопот – испред општине.

1 Like