BLOK 45 - izgradnja benzinske pumpe


#1

U bloku 45, na površini do ulice Jurija Gagarina, na samo nekoliko metara od stambenih zgrada i na oko 150 metara od škole, planira se izgradnja nove benzinske pumpe. Pored uobičajenih sadržaja, predviđeno je da uz pumpu budu izgrađeni i rezervoar, pretakalište za tečni naftni gas, kao i kavez sa plinskim bocama.

Ovo je već peta pumpa na potezu od samo 2 kilometra duž ulice Jurija Gagarina. Četiri pumpe već postoje u blokovima 61, 63, 70a, a ona u bloku 70 je upravo u fazi proširenja.

Da li je građanima Novog Beograda i posebno bloka 45, zaista nepohodna još jedna benzinska pumpa u kraju? Da li su građani koji žive u neposrednoj blizini bili adekvatno obavešteni da im se ovakva, potencijalno opasna, i po životnu okolinu štetna gradnja dešava ispod prozora?

Portal Blokovi.com i inicijativa Ne da(vi)mo Beograd prenosili su vesti o ovim planovima, svesni činjenice da formalni načini suprotstavljanju ovakvim planovima ne daju prostor da se glas građana i građanki zapravo i čuje. Upravo isključivanje građana iz procesa u kojima se odlučuje o njihovom okruženju, čini mogućim da oni koji odlučuju dozvole izgradnju čak 5 pumpi na potezu od 2km, a pri tome javnosti takvu odluku serviraju kao neophodno i logično rešenje.

Pre dva dana, oko površine planirane za gradnju pumpe, protivno propisima, postavljena je metalna ograda koverta koju čuva privatno obezbeđenje. Kao da se ovakvim bahatim ponašanjem pokazuje građanima da nemaju šta da traže u poslovnim kombinacijama gradske vlasti.

Ovo je naš grad i mi smo ti koji o njegovom razvoju moramo biti pitani i u njegov razvoj uključeni!


#2

O najnovijem razvoju dešavanja, postavljena ograda

Ovaj projekat je bio na uvidu i do 5. jula bilo je moguce podneti primedbe

@Ksenija i @ivke su pripremili primedbu koja je preko Blokovi.com nudjena gradjanima za slanje, ne znamo da li je neko podneo
http://blokovi.com/primedba-blok45.pdf


#4

Ko je postavio ogradu I da li ima tabla?
ne vidim na fotografijama


#5

Nema nikakve table al sad smo provalili u katastru da je NIS vlasnik parcele


#6

mozda eventualno moze da ih se ganja i smara za tu ogradu.
Ako je gradiliste mora tabla.
Svoju parcelu smeju da ograde ali i za to postoje pravila. Gledacu da ih nadjem, pa eventualno ako su odstupili od toga.


#7


#8

Parcela može da se ogradi, u skladu sa odredbama Pravilnika, ali samo ukoliko postoji građevinska dozvola, a to propisuje Zakon o planiranju i izgradnji. Za sada deluje da dozvola ne postoji, pa smo za svaki sl. prijavili inspekciji: https://twitter.com/nedavimobgd/status/897190702924345345


#9

Mislim da ne treba da trošimo previše energije na to da li je ograda postavljena po propisima ili nije. To može samo da bude dodatni argument a nikako suštinski.
A suština je da se u ulici u kojoj već postoje 4 pumpe na razmaku od 2km gradi i peta, potpuno bespotrebno i ljudima pod prozorima i da stanari nikako nisu bili uključeni u proces odlučivanja šta žele na toj poljani.


#10

Predlog je da se napravi protestno okupljanje u subotu u 11h kod broja 193 Jurija Gagarina. Sutra cemo neki plakat pripremiti pa saljem na agitprop, a Ivke ce organizovati lepljenje (treba pomoc).
Potpisuje se zahtev da odstanu od gradnje, nesto u fazonu niste dobrodosli i slicno … treba nekako objasniti da peticija formalno nema smisla, a opet ponuditi ljudima da potpisu da bi ostali u kontaktu i da ima neku tezinu zahtev …
Napravimo transparent #odustanite


#11


#12

Pustite link na blokovi.com da se rešeruje. Toliko mogu odavde iz ŠI :slight_smile:


#13

https://www.facebook.com/events/1466439180109605/


#14

Evo i malo fotografija sa događaja


#16

Da li se zna koliko je velika ta parcela? Kružio je plan ali ne mogu da ga nadjem.


#17

@ivke aj okaci opseg plana.


#18

Mislim da se na ovom planu najbolje vidi sta je sve planirano.
Za one koji poznaju kraj, ograda je postavljena na parceli gore od ulice J.Gagarina, dole do interne saobracajnice (tzv. malog Gagarina), levo do stambene zgrade i desno do perionice. Parking levo ispred zgrada nije pod ogradom mada mi se po ovom planu cini da je i on obuhvacen parcelom.


#19

Ova parcela je u pitanju, u donosu na plan perspektiva na fotki je zarotirana za 180°


#20

Koliko vidim uzimaju dva parkinga, a problem sa parkiranjem je već veliki… Zar privatnici i stanari iz malog Enjuba ne mogu da se žale, pretpostavljam da je desni parking sastavni deo njihovog kompleksa?


#21

Predlog: NE PUMPA- DA POZORIŠTE!

Na 2km sa ove slike živi 100 hiljada stanovnika bez ijednog kulturnog centra. Želimo kulturni centar “Jurij Gagarin” sa pozorištem, galerijom, salom za ples i garažom za posetioce. NIS to može i treba!


#22

Ja sam predala žalbu ali ne isti tekst.