Ada Huja - skoro uništena od strane gradskih vlasti

Ada Huja, šetalište i nekad (davno) kupalište.
Mnogi znaju o ovoj situaciji, ali ništa posebno ne preduzimaju.

-Kao mali sam dolazio sa roditeljima da šetam pored Dunava na Adi Huji.

-Sada kao odrasla osoba vidim da Ada Huja faktički nestaje i da to nije ona pored koje sam ranije šetao.

Ako uporedite slike Ade Huje iz 2000. godine i sad videćete o čemu vam pričam. Ogroman deo šume je nestao, voda je tamne boje od ulja za brodove. Ovo se nije desilo odjednom, već su vlasti postepeno i godinama uništavale Adu Huju.
Čitav taj prostor nedaleko od Pančevačkog mosta uz Dunav je zagadjen.
Samo ako se dobro organizujemo i uradimo nešto možemo da sprečimo nastavak ovog ekocida nad Adom Hujom i ostalim sličnim zelenim površinama.

5 Likes

Pisaću kasnije još o ovoj situaciji.

1 Like

unnamed

Evo GIF fajla koji pokazuje uništenje Ade Huje kroz godine i teritorija zelenih površina koje danas skoro i nema.

Tokom prethodnih nekoliko godina, veliki napor je preduzela i ekipa oko SuperNatural festivala, koja je napravila park na samom spicu AdeHuje.
Ovde mozete videti razvoj tog parka:
https://www.supernatural.eco/supernatural-park/?sl=sr

2 Likes

Sve je to lepo, ali ako izuzmemo špic uništeno je barem 98% površine na karti.

1 Like

Ako imate vremena pročitajte ovaj članak sa poražavajućim činjenicama o Adi Huji iz Politike 18.9.2019.

1 Like

Veliki problem predstavlja i nelegalna gradnja koja je na celom potezu duž Višnjičke ulice…

1 Like

> Veliki problem predstavlja i nelegalna gradnja koja je na celom potezu duž Višnjičke ulice…

I koja dok ovo kucamo, uveliko buja, dok se radi bez nadzora i kontrole. Idealno, jer svi radnici su dobili dozvole za kretanje i rad tokom pol.casa.

Evo da pitam @geneks257 da li ima neki uvid u razvoje situacije odnosno preventive preostalog dela Ade? Budimo iskreni, ono sto su preuzeli, tesko se moze vratiti u prethodno stanje. Pogotovo sad kada je sve sravljeno sa kotom 0.

Pitam i zato jer sam rad da pripomognem buduci da zivim na 5min od Huje.

2 Likes

Pa vidi, zapravo ako pogledamo mapu vidimo da je celo poluostrvo Ada Huja sem onog šiljka ekološki uništeno ako sadašnje stanje uporedimo sa slikom iz 2000-te godine. Prostor uz obalu prema Pančevcu je isto strašno zagadjen npr. uglavnom romsko naselje pod imenom Deponija u blizini Ade Huje. Pročitao sam negde neki članak o tome kako su ispitivali kvalitet zemlje iz dubine Ade Huje i kako su došli do zaključka da je zemlja puna raznih hemikalija i da je štetna po zdravlje ljudi.

E sad što se tiče kako se to može rešiti. Živimo u 21. veku i sigurno negde postoji neka mašina, sprava šta već ili neki drugi način kako može da se poboljša kvalitet zemljišta, ali to košta. Ako bi grad učinio nešto, ne bi bio problem da se tako nešto nabavi ili uradi, ali sa Vesićem i Radojičićem na čelu teško da bi se išta promenilo.

Pokušaću da nadjem taj članak o kom sam pričao malopre.

Takodje planiram da pokrenem neku akciju ili peticiju koja bi podrazumevala da se nadje rešenje za Adu Huju tj. da se prečisti zemljište, da se postave posebni filteri na odvodne cevi kroz koje se izlivaju opasne materije u Dunav i da se krene sa pošumljavanjem cele površine.

2 Likes

Svaka pomisao da se nešto pokrene po ovom pitanju je vredna pohvale, nema sumnje.

Nisam upućen kako bi oblast Deponije (koja se tako zove čak i na Gmapi) mogla da se drugačije iskoristi sem da se očisti pa umesto Baruštine na vodi, tamo da se grade stambene jedinice. Imbecili.
Imao sam priliku da prisustvujem sastancima gradske vlade u vezi zelenog pojasa tzv. “Linijskog parka” od Paančevca do Beton hale.
Ono što me je zaprepastilo je izostavljanje teritorije istočno od Pančevca!?! A to je upravo nastavak Dunavske ulice u Vuka Vrćevića, kojom proletim biciklom maltene svaki dan i time izbegnem svu infrastrukturnu sramotu Beograda. Predivan potez koji spaja Karaburmu i Miriijevo.
Na moje pitanje zašto je taj istočni deo Palilule amputiran, niko od prisutnih mi nije znao dogovoriti.
Zašto “Deponiju” ne očiste toliko godina i privedu jedinoj nameni ako su već mašine i projekti za restabilizaciju i samu irigaciju nedostižni plan.
Tako da…ima tu dosta nedoslednosti oko priobalnog pojasa koji je masivan i načisto prepušten vremenu. Pritom, to jeste deponija gde se svakodnevno pale gume, plastika itd.i time doprinosi divnom vazduhu Beograda.

Ima tu dosta zdravih deonica koje se mogu pretvoriti u sportske terene, parkove za decu, ekstremne sportove (mimo NBGDa) itd.

Ali hajde da se zadržimo bar na pošumljavanju. Tu sam da pomognem.

1 Like