Нелегални објекат од 10 спратова усред блока 45

(упозорење - вероватно најдужи пост на форуму јер је тема касно отворена :grinning:)

Крајем 2020.г. инвеститори браћа Стојановић су поред завршеног објекта у Ј. Гагарина 225 почели градњу нове ламеле за коју нису прибавили пријаву радова (односно, пријава им је одбијена јер нису испунили све услове за почетак градње). Упркос томе, изградили су 3 подземна нивоа, приземље и 7 спратова. Иако је ово градилиште под сталним грађевинским надзором још од 2018.г. инспектор се појавио тек у априлу и донео решење са наредбом инвеститорима да зауставе градњу и уклоне све што су изградили.

Сада ћу изнети хронолигију мојих контаката са инспекцијом, да бисте стекли утисак у каквом стању је наша градска управа и каква корупција и расуло тамо владају.

Не знајући за поменуто решење, 28. маја сам ел. поштом поднео представку за покретање иснпекцијског надзора јер су Стојановићи подигли два а не један “повучени спрат” према грађ. дозволи. Пар недеља уопште нисам успео да дођем до информације код кога је завршила моја порука нити сам икада добио било какав одговор. Ипак, успео сам некако да дођем до имена инспектора (Милош Марковић) надлежног за градилиште. Наравно, он се ниједном није јавио на свој телефон али сам случајно од неког сазнао да су уторком и четвртком “отворена врата” од 8 до 10 ч. Тако сам отишао лично до инспектора и тада први пут чуо за причу да је цела ламела изграђена без “пријаве радова” и да им је он издао решење. На мој званични захтев (преко писарнице) ископирао ми је то решење које сам, нажалост пажљиво погледао тек код куће и тек тада видео да је издат налог за рушење.

Пошто је све то било већ у јуну а решење је из априла, други пут сам отишао на “отворена врата”. (Чекајући га у ходнику, једна госпођа која га је исто чекала рекла ми је “да ви знате шта су Марковић и други радили у Сурчину, хаос су направили. Сад су их овде преместили”.) На питање инспектору када ће бити започето то рушење “од стране другог лица” као што пише у решењу, рекао је да се рушење предузима “кад решење постане извршно” а то је “у процедури”. На питање зашто није раније реаговао већ је чекао април, инспектор ми је рекао да “има само 5 инспектора на 4 општине, не могу да стигну све да обилазе. Знате ли колико се гради без грађевинске дозволе? Ови бар имају дозволу и платили су велике паре за уређење грађевинског земљишта”. На питање да ли је поднео кривичну пријаву за градњу без грађевинске дозволе рекао је да јесте али када сам је тражио на увид није могао да је нађе. Рекао је “дођите један дан од следеће недеље…”.

Када сам и трећи пут дошао дао ми је на увид текст кривичне пријаве (не знам да ли је заиста и поднета) за кривично дело повреде службеног печата и потписа (јер су Стојановићи уклонили траку “ЗАТВОРЕНО ГРАДИЛИШТЕ”). На питање да ли ће бити поднете и остале кривичне пријаве и покренут поступак против извођача радова за одузимање лиценце, рекао је “они овде имају све податке, они то могу да покрену”. А ти “они” су тужилаштво. (По закону, те кривичне пријаве подноси грађевински инспектор). Каже, “не бих им (Стојановићима) био у кожи”. На питање зашто би они бесправно градили да знају да ће им се нешто десити рекао је како је тај неки водоводни прикључак на приватној парцели и како они једино нису могли да чекају да се то измешта па су кренули да граде али имају дозволу. Када сам рекао да су по закону морали да чекају и да нису смели да граде питао ме је “а шта вама смета што они граде?”. На питање да ли мисли да ће им објекат бити срушен рекао је да “мисли да неће јер ће добити нову грађевинску дозволу”.

Градилиште већ неколико недеља не ради и сада бих морао по четврти пут да идем и распитујем се. Иначе, заиста су добили нову дозволу (односно решење о измени). У жалбеном року поднео сам жалбу преко ЦЕОП базе али сам видео да је још пре истека рока за жалбу на решење стављена клаузула правоснажности. На питање службеници у Секретаријату за урбанизам која је то урадила како се то догодило, одговор је био “подносилац захтева за измену дозволе одрекао се права на жалбу”. На питање како није видела моју жалбу у ЦЕОП бази рекла је да “вашу жалбу не видим”. На питање где она то гледа кад ја видим ту жалбу на екрану док причам са њом рекла је “господине, ми имамо свој систем, не морам да вам одговорим”. На питање администратору система који систем користе у Секретаријату за урбанизам кад не виде сва документа у систему одговор је био “поднели сте жалбу другостепеном органу (Министарству) а не Секретаријату па не виде жалбу”. Када сам рекао да ми и даље није одговорио на питање који систем користе у Секретаријату за урбанизам кад не виде оно што ја видим више се није јавио.

Е сад ви причајте :grinning:

Па, заиста, шта Вама смета? Ја разумем да је проблем то што они који би да граде не могу лакше да прибаве дозволе, али не видим шта је Ваш проблем? Је л’ Ви у принципу имате нешто против градње?!

Добро питање. Пре 11 година грађани су били запрепашћени када су једно поподне видели да им је иза ограде коју су подигли Стојановићи нестао тротоар којим су пролазили до главне улице. Стојановићи су их питали - шта вам смета, то је сад моје, све је по закону. Дакле, сада грађани питају Стојановиће шта им смета да уклоне нелегално подигнути објекат, да и сада све буде по закону :grinning:. И да, имају грађани још пуно питања и за Стојановиће и за Градску управу :grinning: