1% za kulturu

Ne davimo Beograd u potpunosti podržava inicijativu za promenu politike finansiranja kulture, i zahtev velike grupe umetnika i radnika u kulturi okupljenih oko Nezavisne kulturne scene Srbije, da izdvajanje za kulturu bude minimalno 1% ukupnog državnog budžeta.

Takođe, pridružujemo se pozivu građanima da potpišu peticiju “Svi za 1% – 1% za sve
"Nizak procenat izdvajanja sredstava za kulturu razlog je pokretanja inicijative za promenu politike finansiranja kulture u Srbiji, sa zahtevom da izdvajanje za kulturu u Budžetu Republike Srbije bude minimalno 1% od ukupnog godišnjeg budžeta Republike!"

1 Like

Hajde da dodatno ne davimo kulturu povećanjem budžeta, valjda znamo da od toga korist imaju samo lešinari i paraziti u kulturi. Puno je tu i profesionalnih ćutologa sa filozofijom - nije vreme sad… a nije vreme nikad, da se ne lažemo jer padne neka mrvica tu i tamo. Nažalost, za mučenu kulturu bi bilo najbolje da izdvajanja budu 0% od budžeta.
Ni u ludilu ne bi potpisao bašmebrigašku peticiju za povećanje budžeta, ali bi vrlo rado učestvovao u čišćenju tog terena, što bi valjda trebalo da je bitnije.
Imam pozamašnu dokumentaciju o tome šta i kako se radi godinama prilikom otkupa publikacija za biblioteke, kako se na to nevešto prave ludi NBS, ministarstvo, tužilaštvo i ona nesretna agencija za (borbu protiv) korupcije.
Imam preslatke primere kako se brani piraterija (imitacije regularnih izdanja, krađe prevoda i ilustracija) preko pravosuđa, čak ima i primera gde se piraterija finansira iz budžeta.
Ono što nemam je mogućnost da sve to plasiram javno jer novinarčići i strančice beže od toga ko đavo od krsta.